0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új szuperszámítógép mondja meg a jövőt

Jelentősen megnöveli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítási kapacitását az az informatikai rendszer, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten. A géppel gyorsabban és pontosabban jelezhető előre több időjárási esemény, és a súlyos viharok is.

Átadták az Országos Jégkármérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszert csütörtökön Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) központjában. Az ünnepélyes átadón Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta: a meteorológiai szolgálat KlimAdat projektjére 709 millió forint állami és uniós támogatás áll rendelkezésre 2020 végéig a Környezeti és Energiahatékonysági Programban (KEHOP).

Ebből az eseményen átadott informatikai rendszert működtető, januárban beszerzett Apollo szuperszámítógép bővítésére és fejlesztésére 300 millió forintot fordítottak.

Az új szuperszámítógép jelentősen megnöveli azt a számítási teljesítményt, amely eddig rendelkezésre állt, hiszen ötszörösére növeli a kapacitást. Az új rendszer a korábbinál sokkal nagyobb tárhelyet is biztosít, így több adat mentésére van lehetőség, ráadásul a korábbi adatok előhívása is gyorsabb. Mindezt a teljesítménynövekedést ráadásul úgy sikerült elérni, hogy a korszerű rendszer alig néhány százalékkal fogyaszt több energiát, mind elődje.

Az új rendszer lényegesen gyorsabb és pontosabb előrejelzést tud biztosítani, mint a korábbi, így a mezőgazdaságot veszélyeztető káresemények – viharok, széllökések, jégeső is korábban prognosztizálható.

Az éghajlatváltozás olyasmi, amire minden kormányzatnak valamilyen módon válaszolnia kell. A klímaváltozást a kormány prioritásként kezelve döntött az országos jégkármérséklő rendszer létrehozásáról

– mondta el az eseményen Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyekért felelős államtitkára. A politikus kijelentette: a szóban forgó számítógép megnövelt kapacitása lehetővé teszi, hogy ne csak a jégkármérséklő rendszert szolgálja ki, hanem tovább javítja majd a meteorológiai előrejelzések biztonságát és gyorsaságát is. Ezzel nem csupán a mezőgazdaság egészének, hanem az egész társadalomnak az érdekét szolgálja a mostani fejlesztés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu