Back to top

Jövő hétre a gomolyfelhők is eltűnnek

A hét közepére enyhülést, valamint kedden és szerdán sokfelé csapadékot hozó hidegfront után a hét második felében ismét melegedés kezdődik, eleinte még elszórtan egy-egy záporral, zivatarral. A hétvégére sokfelé emelkedik kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet. A napos idő és erős UV sugárzás mellett ismét fennáll majd a perzselés veszélye.

Az elmúlt napok csapadékviszonyait tekintve, kedden sokfelé, szerdán főként az ország keleti harmadán fordultak elő záporok, néhol heves zivatarok. Általában véve 2 és 8 mm közötti mennyiség esett, de északnyugaton és az északkeleti határszélen sokfelé egyáltalán nem volt csapadék, máshol azonban előfordultak felhőszakadások is 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiséggel.

Ennek megfelelően továbbra is változatos képet mutatnak a talajok nedvességviszonyai az országban.

Általánosságban elmondható, hogy a Dunántúlon kedvezőbb e tekintetben a helyzet, ott sokfelé nedves a talaj felső 20 cm-es rétege. A keleti országrészben is vannak területek, ahol jó a talaj vízellátottsága, de többfelé komoly szárazság van, főként északkeleten. A hőmérséklet a hét eleji 31, 34 fokos értékekről a hét közepére 26, 30 fokra esett vissza.

Az átmeneti enyhülés nem vetette vissza a növények érését.

A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, illetve egyre többfelé már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt előrébb tart az érés, arrafelé a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. A száraz idő kedvező a gombabetegségek tekintetében.

 

Mi várható a továbbiakban?

 

A hét további részében gomolyfelhős, napos időre van kilátás, majd a jövő hét első napjaiban a napközbeni gomolyfelhő képződés is csökken, az egyre alacsonyabban járó nap ellenére is magas lesz az UV sugárzás.

Nagyobb területre kiterjedő csapadék nem valószínű az előttünk álló egy hétben, legfeljebb elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar elsősorban az ország keleti felében, de hétfőn és kedden ezek valószínűsége is elenyésző.

A jövő hét elején ismét többfelé kell légköri aszály kialakulására számítani a legmelegebb órákban, és a száraz melegben a perzselés veszélye is fennáll. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak kevés helyen élénkül meg kissé a szél, így kedvezőek lesznek az időjárási feltételek a permetezésre. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 29, 33 fok között alakul.

Forrás: 
OMSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A belvíztől a rizstermesztésig

A mezőgazdasági vízgazdálkodással és öntözésfejlesztéssel foglalkozik a szarvasi székhelyű Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály, amelynek mindezek mellett a rizstermesztés vizsgálata és fejlesztése az egyik feladata. A NAIK részeként működő osztály tevékenysége a klímaváltozás fenyegetése miatt is egyre fontosabb és egyre megkerülhetetlenebb.

Megint kihagyjuk az őszt: jönnek a talajmenti fagyok

Az előző héten még 30 fokos nyári meleget most talajmenti fagyok követhetik a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, a következő hidegfront szombatra valószínű.

„Eltört” kakaó helyett fenntartható gazdálkodás

Amerika egyik legnagyobb magánkézben lévő élelmiszeripari vállalat, a Mars új „kakaó stratégiával” rukkolt elő, melynek célja újratervezi az ellátási láncukat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az erődirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

A csillagászati ősszel az idő is hűvösebbre fordul

A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől. Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. A változás szombaton kezdődik, ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, és összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre, és szelesre fordul az idő. Szombaton és hétfőn sokfelé kell esőre is számítani.

A húsuk is egészségesebb: a csillagfürt, mint nyúltakarmány

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson, úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Egyre többen keresik a GMO-mentes szóját

Jelentősen nőtt a szója termőterülete és ezzel párhuzamosan a betakarított szójabab mennyisége is az utóbbi években. Magyarország célja a kedvező folyamat erősítése, hiszen idehaza is nagy a kereslet a GMO-mentes takarmány-alapanyagra és külföldön is szívesen vásárolják a magyar szóját – erről is beszélt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kedden, Héderváron egy szója fajtabemutatón.

Olcsó a kávé, ezért egyre kevesebben termesztik

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi.

Semmi sem zavarja a betakarítást

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.