Back to top

Jövő hétre a gomolyfelhők is eltűnnek

A hét közepére enyhülést, valamint kedden és szerdán sokfelé csapadékot hozó hidegfront után a hét második felében ismét melegedés kezdődik, eleinte még elszórtan egy-egy záporral, zivatarral. A hétvégére sokfelé emelkedik kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet. A napos idő és erős UV sugárzás mellett ismét fennáll majd a perzselés veszélye.

Az elmúlt napok csapadékviszonyait tekintve, kedden sokfelé, szerdán főként az ország keleti harmadán fordultak elő záporok, néhol heves zivatarok. Általában véve 2 és 8 mm közötti mennyiség esett, de északnyugaton és az északkeleti határszélen sokfelé egyáltalán nem volt csapadék, máshol azonban előfordultak felhőszakadások is 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiséggel.

Ennek megfelelően továbbra is változatos képet mutatnak a talajok nedvességviszonyai az országban.

Általánosságban elmondható, hogy a Dunántúlon kedvezőbb e tekintetben a helyzet, ott sokfelé nedves a talaj felső 20 cm-es rétege. A keleti országrészben is vannak területek, ahol jó a talaj vízellátottsága, de többfelé komoly szárazság van, főként északkeleten. A hőmérséklet a hét eleji 31, 34 fokos értékekről a hét közepére 26, 30 fokra esett vissza.

Az átmeneti enyhülés nem vetette vissza a növények érését.

A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, illetve egyre többfelé már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt előrébb tart az érés, arrafelé a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. A száraz idő kedvező a gombabetegségek tekintetében.

 

Mi várható a továbbiakban?

 

A hét további részében gomolyfelhős, napos időre van kilátás, majd a jövő hét első napjaiban a napközbeni gomolyfelhő képződés is csökken, az egyre alacsonyabban járó nap ellenére is magas lesz az UV sugárzás.

Nagyobb területre kiterjedő csapadék nem valószínű az előttünk álló egy hétben, legfeljebb elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar elsősorban az ország keleti felében, de hétfőn és kedden ezek valószínűsége is elenyésző.

A jövő hét elején ismét többfelé kell légköri aszály kialakulására számítani a legmelegebb órákban, és a száraz melegben a perzselés veszélye is fennáll. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak kevés helyen élénkül meg kissé a szél, így kedvezőek lesznek az időjárási feltételek a permetezésre. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 29, 33 fok között alakul.

Forrás: 
OMSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungárai Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Kialakult az El Nino

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségében, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani.

Klímaváltozás: merre indulhatnak a kistermelők?

Tömegével pusztulnak az állatok Ausztráliában, ahol most nyár van, és nem is akármilyen, hiszen a hőmérséklet több helyen folyamatosan negyven Celsius-fok fölött van. Hazánkban is egymás után megdőlnek a téli melegrekordok - sok más érdekes téma mellett erről is olvashat a Kistermelők Lapja februári számában.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.