0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jövő hétre a gomolyfelhők is eltűnnek

A hét közepére enyhülést, valamint kedden és szerdán sokfelé csapadékot hozó hidegfront után a hét második felében ismét melegedés kezdődik, eleinte még elszórtan egy-egy záporral, zivatarral. A hétvégére sokfelé emelkedik kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet. A napos idő és erős UV sugárzás mellett ismét fennáll majd a perzselés veszélye.

Az elmúlt napok csapadékviszonyait tekintve, kedden sokfelé, szerdán főként az ország keleti harmadán fordultak elő záporok, néhol heves zivatarok. Általában véve 2 és 8 mm közötti mennyiség esett, de északnyugaton és az északkeleti határszélen sokfelé egyáltalán nem volt csapadék, máshol azonban előfordultak felhőszakadások is 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiséggel.

Ennek megfelelően továbbra is változatos képet mutatnak a talajok nedvességviszonyai az országban.

Általánosságban elmondható, hogy a Dunántúlon kedvezőbb e tekintetben a helyzet, ott sokfelé nedves a talaj felső 20 cm-es rétege. A keleti országrészben is vannak területek, ahol jó a talaj vízellátottsága, de többfelé komoly szárazság van, főként északkeleten. A hőmérséklet a hét eleji 31, 34 fokos értékekről a hét közepére 26, 30 fokra esett vissza.

Az átmeneti enyhülés nem vetette vissza a növények érését.

A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, illetve egyre többfelé már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt előrébb tart az érés, arrafelé a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. A száraz idő kedvező a gombabetegségek tekintetében.

 

Mi várható a továbbiakban?

 

A hét további részében gomolyfelhős, napos időre van kilátás, majd a jövő hét első napjaiban a napközbeni gomolyfelhő képződés is csökken, az egyre alacsonyabban járó nap ellenére is magas lesz az UV sugárzás.

Nagyobb területre kiterjedő csapadék nem valószínű az előttünk álló egy hétben, legfeljebb elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar elsősorban az ország keleti felében, de hétfőn és kedden ezek valószínűsége is elenyésző.

A jövő hét elején ismét többfelé kell légköri aszály kialakulására számítani a legmelegebb órákban, és a száraz melegben a perzselés veszélye is fennáll. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak kevés helyen élénkül meg kissé a szél, így kedvezőek lesznek az időjárási feltételek a permetezésre. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 29, 33 fok között alakul.

Forrás: OMSZ