Back to top

A keleti kajszifajtáknál a fagytűrés kulcsa

A kajszi köztermesztésébe a jövőben a hazai és a nyugati fajták mellé besorolnák a nemesítők a kelet-európai génállományt is. Az utóbbiakra a fagytűrésük miatt terelődött a szakemberek figyelme.
A tapasztalatok idén is azt mutatják, hogy a Közép-Ázsiából származó fajták kevésbé károsodtak a kései kemény fagyokban.

Ezért szülőfajtaként bevonják azokat a nemesítési programba – hangzott el a Gyümölcskutató Intézet hagyományos kajszi-­fajtabemutatóján, Cegléden.

A kajszi fagytűrésre nemesítése – a betegségekkel szembeni rezisztencia, ízletesség és más fontos tulajdonságokkal együtt – régóta szerepel a Gyümölcskutató Intézet ceglédi állomásának nemesítési programjában is - írja a baon.hu. A szakemberek többnyire elérték a kitűzött célt. A hazánkban termesztett kajszibarackfajták negyven százalékát az intézet munkatársai nemesítették, jelentős részben a homokhátsági klímát figyelembe véve.

Bács-Kiskun megyében főleg a virágzáskori fagykárok függvényében, jelentős szórással, évtizedes átlagban háromezer tonna kajszi terem. Az országos össztermésnek körülbelül 15 százaléka.

Sikeres kajszitermesztőkké azok a gazdák válhatnak, akik következetesen betartják a növényvédelem alapkövetelményeit: a virágzáskori, a moníliás betegség elleni lombvédelmet, valamint a gyümölcs megóvását a különböző molyok ellen. Elhangzott:

nagyon nehéz a növényvédelmet hatékonyan megszervezni, mert a felvásárlók szigorú követelményeket támasztanak a vegyszerezéssel szemben, ezért a felhasználható növényvédő szerek mennyisége jelentősen korlátozott.

A kajszifák hirtelen elhalása már több mint százéves probléma, de még ma sem tudja senki, hogyan alakul ki ez a termesztők által gutaütésnek nevezett összetett betegség.

A tapasztalatokat régóta gyűjtő kajszitermesztők okkal mondhatják el magukról, hogy értenek munkájukhoz. A külországi gazdaságokba járó kollégáik azonban állítják: akad tanulnivaló odakint. Egyebek közt a korszerű művelési módokról. Az olasz, francia és osztrák termesztők főleg a fák palmetta, karcsú orsó és váza formára alakításával értek el jó eredményeket. A művelés iránya Nyugat-Európában a sűrű térállással kialakított, intenzív művelésre alkalmas alacsony méretű fák kialakítása. Ily módon a legtöbb munka gépesíthető a virágritkítástól a metszésen át a gyümölcsszedésig.

Forrás: 
baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.