A csökkenő területekért nem is elsősorban a technológia hiányban keresték a magyarázatot, ennél a kultúránál is egyre inkább szembe kell nézni a kézi munkaerő hiányával.
Zöldségfronton zajlik az árháború. Évek óta nem volt még, hogy a termelőtől 100 forintért vitte volna a kereskedő a hagymát – vagy 170 forintért a sárgarépát -, ráadásul most nincsen minőségi kifogás sem, mindent felraknak a teherautóra. Egy, a hallgatók sorában megfogalmazott vélemény szerint, aki idén nem tud nyereséget realizálni, az hagyjon fel a gazdálkodással.
A rendezvénynek teret biztosító Erdei Lajos elmondta, a korábbi évekhez képest idén kétharmad termést várnak, ám a kieső mennyiségért kárpótol a magasabb felvásárlási ár. A kertész szakember hozzátette, a nagyobb termés – az általános költségeket leszámítva – nagyobb ráfordítást is igényel. Itt a többlet válogatást, a zsákokat, a szállítást említette. Véleménye szerint a különböző intézkedéseknek köszönhetően tisztul a piac, a fekete áruk már alig kapnak teret a kereskedelemben. Termelői oldalról pedig egyre kevesebb a kalandor, a magas árakat látva az egyik évről a másikra hagymázásba vágyó gazda, hiszen csak maga a hektáronkénti 300-400 ezres vetőmagköltség megtöri a kedvet.
Erdei Lajos kiemelte, az alacsonyabb termésért elsősorban az időjárás okolható.
Ennek köszönhetően a hagyma szakaszosan kelt, ami már magában hordozta a kevesebb termés előszelét. A vegetáció első felében jött esők tovább rontották a helyzetet, a földeken megállt a víz, s a gombabetegségek is jól érezték magukat.
Ennek ellenére a szakember jó minőségű termésről számolt be. Mint elmondta, sikerült megvédenie az állományt, a levélen jelentkező fertőzések nem mentek át a hagymatestre.