0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Semmi sem tart örökké

Szűkül az alkalmazható hatóanyagok köre, a megengedett szermaradék és a kimutatható hatóanyagok száma, és az áruházak ilyen jellegű szigorításai várhatóan folytatódnak. Hogyan felelhetnek meg a termelők e kihívásoknak? Erről Forray Alfréd szaktanácsadó mondta el véleményét Kecskeméten, a Hortiservice Kft. és a FruitVeB közös rendezvényén.

A szaktanácsadó óva intett attól a hozzáállástól, hogy a szermaradék nélküli termés érdekében „agyonrezezzük” a növényeket, mérték nélkül adagoljuk a kén vagy természetes hatóanyagú készítményeket, melytől bizonyára a hasznos szervezetek is fölfordulnak. Ez nem lehet cél.

A legjobb megoldás, ha korszerű – szermaradék nélküli – készítményekkel dolgozunk, és azokat a biológiai módszerekkel társítjuk. Különben egy idő után minden készítményt „elveszítünk”, gyakori használatkor előbb-utóbb kialakul a szerrezisztencia a kártevőkben, alkalmazkodnak hozzájuk, amíg a biológiai növényvédelem kiegészítőjeként alkalmazva évekig a segítőnk lehet. Ha pedig nem lehet a készítmény mellett hasznos szervezeteket használni, akkor mindenképpen rövid perzisztenciájút válasszunk, hogy a kényszerű kémiai beavatkozás után viszonylag hamarabb betelepíthessük a ragadozókat.

A Hortiservice Kft.-nek a rovarok életfolyamaiba beavatkozó, az emésztőrendszerüket károsító, és ezáltal növényvédő mellékhatással rendelkező Boundary és Hunter szerves anyag alapú biostimulátorairól a szaktanácsadónak is kedvezőek az első tapasztalatai. Tavaly a hűvös idő miatt szamócaállományban nehezen tudták fölépíteni a biológiai védelmet, ezért fölszaporodtak a takácsatkák, tripszek. A kijuttatott szeregyüttes teljesen kiirtotta a takácsatkákat (bár Phytoseiulusokat is), és a tripszek ellen is megfelelő volt a hatása. A nagy felületen termesztő kertész elégedett volt, mert folyamatosan szállíthatott az áruházaknak, és szermaradéktól sem kellett tartania. Forray Alfréd szerint ezek a készítmények is csak úgy maradhatnak  azonban hosszú távon ilyen hatásosak, ha beillesztjük őket a biológiai védelembe. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet