0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több alkalmi és idénymunkást foglalkoztatnak

Növekszik az igény az alkalmi és idénymunkásokra; az év első hat hónapjában 631 ezer ember szegődött el az egyszerűsített foglalkoztatás kereteiben; a legálisan felvett időszakos alkalmazottak után majdnem nyolcmilliárd forint adóbevétel érkezett a kincstárba fél év alatt - írta a pénteki számában a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatására hivatkozva.

Az egyszerűsített foglalkoztatás idei számait ismertetve a lap azt írta, hogy az év első hat hónapjában 631 ezer ember talált magának alkalmi vagy idénymunkát, a tavalyi féléves adat nagyjából 590 ezer ilyen alkalmazottról szólt, a két évvel ezelőtti hathavi érték pedig nem érte el az 550 ezret. Az idén a tavalyinál több, 135 ezer vállalkozás vett fel legális keretek között munkaerőt átmeneti feladatokra,

a 631 ezer ember hat hónap alatt majdnem tizenegymillió munkanapot töltött el alkalmi vagy idénymunkával.

Tavaly ez a szám például tízmillió körül alakult, a 2016-os pedig kevesebb volt kilencmilliónál.

A lap emlékeztet, a közterhet a munkával eltöltött napok alapján kell megfizetniük a munkaadóknak. A jogszabály szerint a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő időszaki alkalmazott után naponta ötszáz, az egyéb alkalmi tevékenységet végzőnél naponta ezer, a filmes statiszta esetében pedig napi háromezer forint adót kell leróni.

Az első félévben ötezer személy segédkezett alkalmi keretek között filmes munkában, a turizmusban 11 ezren találtak maguknak rövid időre szóló munkát, az agráriumban 94 ezer ember helyezkedett el átmenetileg, más jellegű alkalmi munkára pedig 521 ezren vállalkoztak. Az államkasszába így megközelítőleg nyolcmilliárd forint befizetés érkezett – nagyjából kilencszázmillió forinttal több, mint a tavalyi első félévben.

Forrás: MTI-Eco