0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kényelem a hátsó udvarban

A kényelmes kempingezésnek (mai szóval glampingezésnek) több száz éves a hagyománya. Abban az időben többnyire az uralkodók és a nagyon gazdagok számára volt elérhető a minden kényelemmel ellátott sátorozás. Ma újra reneszánszát éli, és már senkinek sem kell lemondani róla, hiszen a kertben vagy a hátsó udvarban is megteremthetjük a luxus kempingezés életérzését.

A glampingezés rendkívül tág fogalom, csupán ízléses megoldások kellenek hozzá, és nem árt egy kis kreativitás sem. Ha ezek szerencsésen találkoznak, akkor akár a hátsó kertben is remek dolgot alakíthatunk ki, ami a gyerekeknek, a családnak, a vendégeknek pihenést és kikapcsolódási lehetőséget ad.

A glampingezés viszonylag újkeletű fogalom, ami a glamorous (elbűvölő) és a camping (táborozás) angol szavak összeolvadásából született.

Az üzenete pedig a „vissza a természetbe” de úgy, hogy közben ne mondjunk le azokról a kényelmi funkciókról, amelyeket már megszoktunk a mindennapjainkban. Maga a történet viszont nem újdonság, az a megoldás, hogy luxus körülményeket teremtsenek mozgatható, könnyűszerkezetes építményekbe, több száz évvel ezelőtt is létezett. Gondoljunk arra, mit hallottunk a történelemórákon a török hódításokról, mit olvastunk Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében: amikor az oszmán hadsereg elindult, akkor a pasának és a vezérkarnak csodálatos sátortábort építettek.

Ugyanez történt az indiai maharadzsák tigrisvadászatán is, Széchenyi Zsigmond Nahar című regényéből tudjuk, hogy egy hónapig építették a minden kényelemmel ellátott sátrakat, ahonnan a vadászatra indultak. A múlt század elején divatba jött a szafari, ahol a gazdag és kalandvágyó britek és amerikaiak nem voltak hajlandók feláldozni a kényelmüket, luxus sátraikban kényelmes ágyak, párnák, minőségi ágyneműk, elektromos generátorok, szakácsok készítette friss vacsora, és a személyzet által behűtött pezsgő emlékeztetett az otthonukra.

A Távol Afrikától című filmben is láthattuk, mi a glampingezés lényege: kényelem, romantika a lehetőleg vad és csodás természetben.

Az újkori glampingezés néhány éve indult el, és gyorsan terjed szerte a világban. Mára kiderült, hogy a modern életforma következtében az emberek nagy része elszakad a saját környezetétől, a természettől és attól a biológiai órától, amire alapvetően programozták. Nagyon sok betegség alapja, hogy nem találkozunk természetes fénnyel, zajban és stresszben élünk. Pihentető időtöltés a természetben segít a probléma kezelésében. A kreatív emberek számára pedig nagyszerű önkifejezési forma, hiszen bármiből csinálhatunk glamping építményt.

Ha kint alszunk a kertben a gyerekekkel, akkor sátorozunk, de ha a sátorba és köré kreatív és stílusos dekoráció, kényelmes berendezés, párnák, nyári takarók, függönyök, gyertyák, mécsesek, lampionok, virágok kerülnek, és szokatlan megoldást választunk a vacsora terítéséhez, akkor magasabb fokra emeljük a kempingezés élményét, és megérezzük a glampingezés romantikus hangulatát. A kertet, az udvart is elláthatjuk kényelemmel. Az alapépítmény bármi lehet, régi lócák, leselejtezett tengerparti strandszékek, fotelok, nyugágyak, hintaszékek, raklapokból ácsolt ágyak, használt deszkákból készített kis házak, kuckók, régi fém kerti asztalkák. Ezekhez társíthatjuk azokat a stílusos kiegészítőket, amelyek a kényelmet és a szépséget szolgálják: rengeteg párnát, takarót, függönyt, terítőt, hangulatvilágítást és sok-sok virágot.

A professzionális glampingekben sátrakat, lombházakat, szüreti pótkocsikat, konténereket, műanyagbuborékokat, jurtákat, földbe vájt hobbitházakat építenek messze a forgalmas helyektől, retro járgányokat, cirkuszi kocsikat, echós szekereket alakítanak át, és látnak el minden kényelemmel.

A helyszínnek és az építményeknek semmi nem szab határt, minden szóba jöhet, amit az emberi képzelet kigondolhat és a kreativitás megvalósíthat. Igazi kaland vár minden glampingezőre.

Párnák és virágok a katonai sátorban

Magyarországon az első glamping néhány évvel ezelőtt az egyik vidéki hotel udvarán valósult meg, egy rendezvényre fölállított használt katonai sátorban, festői völgyben, a síkfőkúti kis tó partján, az erdő szélén. Rengeteg kényelmes ülő- és fekvőhellyel, puha párnákkal, szőnyegekkel, függönyökkel rendezték be, egyedi tárgyakkal, sok-sok virággal díszítették a katonai gyakorlatokról nyugdíjba küldött keki színű sátrat, ahol finom ételeket, borokat és koktélokat lehetett fogyasztani. Nagy sikert aratott, minden résztvevő annyira szerette, hogy úgy döntöttek, a noszvaji kertet glampinggé varázsolják, meséli a tulajdonos, Balogh Barbara.

Forrás: Kertbarát Magazin