0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kiemelkedő értékű természeti kincsünk a vadállományunk

Magyarország vadállománya kiemelkedő értékű természeti kincs, melyet meg kell őriznünk a jövő generációi számára. Fontos, hogy egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállományt tartsunk fenn, legyen szó akár nagy-, akár apróvadfajról – fogalmazott a 27. Csongrád Megyei Vadásznap megnyitóján az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

A Szegváron tartott rendezvényen Farkas Sándor kiemelte: a vadgazdálkodás összetett szakma, alapját egyrészt az évszázadok óta tartó gyakorlati tapasztalatok, másrészt a komoly tudományos kutatások és megfigyelések adják. Szorosan összefonódik más ágazatokkal, leginkább az erdő- és mezőgazdálkodással, illetve a természetvédelemmel.

A vad a természet része, vele ugyanúgy lehet és kell is gazdálkodni, mint például az erdővel.

Hazánk földrajzi tájainak, vadgazdálkodási tájegységeinek jellegzetes arculatához a vadfajok ugyanúgy hozzájárulnak, mint a hegyek, a síkságok, a folyók vagy az erdők – mondta a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor rendkívül fontosnak nevezte, hogy megőrizzük Földünk biodiverzitását. Mint mondta, ennek eszköze nemcsak a jelenleg veszélyeztetett fajok védelme, de a magas állománylétszámú fajokkal való gazdálkodás is.

A vadfajok megújuló természeti erőforrások, melyek bölcs hasznosítása alapvető fontosságú az ökoszisztéma fenntartása érdekében.

A vadászat a vadgazdálkodás egyik eszköze. Amellett, hogy sport- és hobbi, egyben komoly hivatás is – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Emlékeztetett: a hivatásos vadászok időt és energiát nem sajnálva járják egész évben a vadászterületüket, hogy mind jobban megismerjék és kiismerjék vadjuk szokásait, átsegíthessék őket egy-egy nehezebb időszakon és felejthetetlen élményekhez juttassák vendégvadászaikat. Mindemellett nem szabad elfeledkeznünk vadászhagyományainkról sem, hazánk vadászati kultúrája évtizedek, évszázadok óta tart, s szerencsére gyökereiben mind máig változatlan maradt.

A megújult vadgazdálkodási törvényt felemlítve Farkas Sándor kiemelte, hogy a jogszabály elsősorban a biológiai sokféleség megőrzéséről és a fenntartható vadgazdálkodásról szól, ezzel együtt biztosítja a természetvédelemmel, a mező- és erdőgazdálkodással való összhang és harmónia megteremtését.

Forrás: AM sajtóközlemény