A szarvasmarhák a fertőző E. coli baktériumot a környezet számos területéről össze tudják szedni és terjeszteni. Előfordul, hogy maguk az állatok nem betegszenek meg, viszont a húsban lévő baktérium, ha nincs megfelelően hőkezelve, az embert is megfertőzheti.
A Cornell Egyetem kutatói nemrégiben azokat a területeket tanulmányozták a gazdaságban, ahol az e. coli fertőzés egyik marháról a másikra terjedhet. A kutatás során kiderült, hogy a víztartályban lévő felmelegedett víz különösen nyári melegben elősegíti a patogén replikációt. Ez azt jelenti, hogy ivás közben több tehén is megfertőződhet.
Wendy Beauvais a Cornell Egyetem Állatorvos-kollégiumának phd munkatársa elmondása szerint a vizsgálat során arra számítottak, hogy az alacsonyabb vízszintnél kevesebb kórokozó és E. coli található majd a vízben, de az eredmények teljesen mást mutattak.
– mondta Beauvais- „tehát ezek szerint a vályúkat jobb telítve tartani azért, hogy csökkenjen az E. coli jelenléte a hízótelepen.”
A kutatók azt feltételezik, hogy az itatótartályok folyamatos utántöltésével a marhák kevésbé isznak majd a tartályok fenekén összegyűlt törmelékből, ahol a baktériumok növekedni tudnak. Beauvais szerint a jó higiénia is segít.
A tanulmány további kutatásokat indít a szarvasmarhákban elterjedt E. coli környezeti forrásairól.