0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az emberre is veszélyes E. coli visszaszorítása a marhaitatókban

Egy egyetemi kutatás bebizonyította, hogy a víztartályban lévő felmelegedett víz elősegíti a patogén replikációt. Ez azt jelenti, hogy ivás közben több tehén is megfertőződhet. Mit tehetünk ellene?

A szarvasmarhák a fertőző E. coli baktériumot a környezet számos területéről össze tudják szedni és terjeszteni. Előfordul, hogy maguk az állatok nem betegszenek meg, viszont a húsban lévő baktérium, ha nincs megfelelően hőkezelve, az embert is megfertőzheti.

A Cornell Egyetem kutatói nemrégiben azokat a területeket tanulmányozták a gazdaságban, ahol az e. coli fertőzés egyik marháról a másikra terjedhet. A kutatás során kiderült, hogy a víztartályban lévő felmelegedett víz különösen nyári melegben elősegíti a patogén replikációt. Ez azt jelenti, hogy ivás közben több tehén is megfertőződhet.

Wendy Beauvais a Cornell Egyetem Állatorvos-kollégiumának phd munkatársa elmondása szerint a vizsgálat során arra számítottak, hogy az alacsonyabb vízszintnél kevesebb kórokozó és E. coli található majd a vízben, de az eredmények teljesen mást mutattak.

„Kevesebb marha pusztult el ott, ahol a vályúkban a víz magasabb szinten maradt.”

– mondta Beauvais- „tehát ezek szerint a vályúkat jobb telítve tartani azért, hogy csökkenjen az E. coli jelenléte a hízótelepen.”

A kutatók azt feltételezik, hogy az itatótartályok folyamatos utántöltésével a marhák kevésbé isznak majd a tartályok fenekén összegyűlt törmelékből, ahol a baktériumok növekedni tudnak. Beauvais szerint a jó higiénia is segít.

„Próbáljuk meg megőrizni a tiszta környezetet, az állatok számára, tartsuk tisztán a víztartályokat, és csökkentsük a rágcsálók jelenlétét és előzzük meg a fertőzések terjedését” – mondja.

A tanulmány további kutatásokat indít a szarvasmarhákban elterjedt E. coli környezeti forrásairól.

Forrás: Successful Farming