0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bájos pohárdesszertek

Valljuk be őszintén: a nyári nagy melegben kinek van kedve hosszú órákig állni a konyhában a forró sütő mellett? Pedig egy kis édességre mindig áhítozunk! Friss gyümölcseinket a kert kincseivel rafináltan fűszerezve ínycsiklandó finomságokat kínálhatunk. Előre elkészíthetjük őket, és a hűtőben várhatnak a vendégekre, vagy éppen azokra a jól megérdemelt pillanatokra.

Valljuk be őszintén: a nyári nagy melegben kinek van kedve hosszú órákig állni a konyhában a forró sütő mellett? Még ha a család hőn szeretett édességét alkotnánk meg éppen, akkor sem a legkedvesebb elfoglaltság. Pedig egy kis édességre mindig áhítozunk! A nyári napokon könnyebb desszerteket kívánunk, ez a gyümölcssaláták, töltött gyümölcsök ideje, de olykor elég csupán egy tál mosolygó barack vagy gyöngéden cukrozott ribiszke, jól behűtött körte.

Ha ennél édesebb kényeztetésre vágyunk, néhány pillanat alatt készíthetünk bájos pohárdesszerteket: krémeket, habokat.

Friss gyümölcseinket a kert kincseivel rafináltan fűszerezve ínycsiklandó finomságokat kínálhatunk.

Előre elkészíthetjük őket, és a hűtőben várhatnak a vendégekre, vagy éppen azokra a jól megérdemelt pillanatokra, amikor a napi munka végeztével kissé kényeztetnénk magunkat.

Rózsás málnahab

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 150 g porcukor, 2 evőkanál rózsaszörp, 200 g friss málna, a díszítéshez friss vagy kandírozott rózsaszirmok.

A tojásfehérjékből gőz fölött kemény habot verünk, közben apránként hozzáadjuk a porcukrot, a rózsaszörpöt. Ha a hab megáll a habverőn, óvatosan beleforgatjuk a málna kétharmad részét. Üvegkelyhekbe töltjük, a tetejére tesszük a félretett málnát és friss vagy kandírozott rózsaszirmokkal csinosítjuk.

Ötlet

Hasonló módon készíthetünk habot tejszínből is. Málna helyett pedig kipróbálhatjuk másféle gyümölccsel is, hiszen az azonos időben érő gyümölcsök és nyíló virágok kitűnő ízharmóniát alkotnak. Válasszunk hát a rózsákhoz olyan gyümölcsöt a kertből, ami színben is illik hozzá!

Joghurtos körtedesszert

Hozzávalók: 4 érett körte, 1 citrom, 
2 evőkanál méz, 4 evőkanál kukoricapehely, 200 ml joghurt, csipetnyi őrölt 
fahéj.

A körtéket megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, citromlével meglocsoljuk. Kislábosba tesszük, kevés vizet aláöntve néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kihűlt, pépesítjük, de maradhatnak benne kisebb darabok is. Egy evőkanálnyi mézzel és kevés fahéjjal elkeverjük. A többi mézet egy evőkanálnyi citromlével együtt a joghurthoz keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A körtés és a joghurtos krémet poharakba rétegezzük, a rétegek közé ízlés szerint kukoricapelyhet szórunk. Akár azonnal kínálhatjuk. A tetején jól mutat egy citromfűbóbita is.

Ötlet

Ha nagyon puha a körténk – akár hullott gyümölcs is jó hozzá – lehet, hogy főzésre sincs szükség, elég kissé pépesíteni a gyümölcsöket.

Szedres-levendulás csokikrém

Hozzávalók: 1 csomag hidegen kikeverhető csokoládés pudingpor, 300 ml tej, 300 g szeder, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál konyak (borpárlat), 2 evőkanál friss levendulavirág.

A szedret megmossuk, lecsöpögtetjük, a konyakkal megöntözzük, porcukorral megszórjuk. A pudingot a tasakon található leírás szerint elkészítjük, majd a levendulavirágokkal, azután a konyakos-cukros szederrel elkeverjük. Üvegpoharakba vagy kompótostálkákba adagolva tálalásig behűtjük.

Ötlet

Készíthetjük úgy is, hogy a tejet a levendulavirágokkal felforraljuk, majd kihűtjük, leszűrjük, ezzel a levendulaillatos tejjel keverjük ki a pudingport.

Forrás: Kertbarát Magazin