A nagyszabású eseményen közös főzés keretében, neves médiaszemélyiségek részvételével ünnepelnek a résztvevők, és kóstolják meg közös munkájuk gyümölcsét, a kampány keretében nevelt paradicsom tájfajták terméséből készült lecsót.
Az öthónapos on-line közösségi akció célja az volt, hogy
A kampány során áprilisban az ökológiai méhészet, májusban a szőlészet, júniusban a szántóföldi biogazdálkodás került terítékre, bemutatva a hazai biokutatás gyakorlati hasznosítását, és nem utolsó sorban a kutatásban résztvevő biotermelőket.
A nemes cél mellé több közismert személyiséget is sikerült megnyerniük a szervezőknek, akik ott lesznek majd a Nagy Lecsón.
Talajtól a tányérig kampány célja, hogy a biológiai sokszínűséget mindenki megtapasztalhassa. Ezért indították el a „Fogadj örökbe egy tájfajta paradicsom-palántát” felhívást, aminek keretében az intézet által megjelentetett katalógusból hat, génbankban őrzött paradicsom-tájfajta közül lehetett választani és palántát rendelni az ecseri Gyöngyszem Biogazdaságtól.
Ezek a fajták is belekerülnek majd a „nagy lecsóba”. Lesz Paradicsom Szépségverseny is, amelyen bárki bemutathatja kedvenc paradicsom-tájfajtájának terméseit.
Ezzel egy napon és egy helyszínen rendezi meg az (ÖMKi) on-farm kutatói hálózatának – amely elsősorban káros szermaradványoktól mentes, fenntartható méhegészségügyi és termelési technológiákat kutat – méhészeti ágának ökológiai szövetkezet-alapító ülését. A hálózatban jelenleg 100 termelő méhészet vesz részt, akik a közös munka és az összefogás eredményességét szövetkezeti formában kívánják tovább erősíteni.
Az események fővédnöke, dr. Nagy István agrárminiszter, aki szintén részt vesz, és megnyitja a rendezvényt.
A Nagy Lecsón bemutatkoznak az ÖMKi szőlészeti, szántóföldi, kertészeti és méhészeti kutatási ágazatainak hiteles hazai termelői. A látogatók megismertetik a biogazdálkodásban rejlő lehetőségeket és az ÖMKi által végzett ökológiai innováció legfrissebb eredményeit.
Az egész napos program házigazdája Ivancsics Ilona művészeti vezető és Borsa Miklós műsorvezető. Az esemény fénypontja, a Nagy Lecsófőzés lesz, ahol a Bocuse d’Or-nyertes séfpáros, Szulló Szabina és Széll Tamás, valamint a Zizi kalandjai vegán gasztroblog szerzője, Nagy Zita gondoskodik az ínycsiklandó ebéd elkészítéséről.
A Nagy Lecsó az agrár-szaktanácsadók továbbképzéséhez kapcsolódó szakmai rendezvény is egyben, melynek elismerése folyamatban. Az igazolt részvételért a NAK 2 kreditpontot ír jóvá.
A rendezvény belépődíjas és regisztrációhoz kötött. Előzetesen itt lehet regisztrálni.
A részletes program innen tölthető le.
Az ÖMKi Talajtól a tányérig kampányáról részletesen itt tájékozódhat.