0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hatékony cellulózbontás és gombák parazitálása tarlóhántáskor

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy létezik-e olyan készítmény, amely egyszerre gyorsítja a cellulóz bontását, kedvezően hat a talajbiológiára, a növények tápanyag-utánpótlására és egyúttal korlátozza a talajban a növényi kórokozókat is? A szakemberek utánajártak a dolgoknak.

Az egyetemi oktatók olyan szereket vizsgáltak, amelyek nemcsak nitrogénkötést, foszformobilizálást és cellulózbontást támogató baktériumokat és enzimeket tartalmaznak, hanem a kórokozó gombákat parazitáló Trichoderma és Coniothyrium gombákat is – írja a nak.hu. Az Azoter ezek egyike . Dr. habil. Pocsai Károly és munkatársai a szer cellulózbontó képességét Unger-féle módszerrel vizsgálták, majd értékelték a kukorica termésnövelő hatását. A kutatók megállapították, hogy a szer baktériumtörzsei a talaj élő csíraszámát jelentősen megemelik, a cellulózbontást gyorsítják és igazoltan növelik a termés mennyiségét a gyökér- és szármaradványok lebontásának köszönhetően.

Cellulózbontáson túl a fertőzésmentes talaj előkészítése alapkövetelmény. Tarlóhántáskor a gombafertőzött szármaradványok bedolgozásával sajnos a kórokozó gombákat ismételten visszaforgatjuk a talajba.

A kártétel csökkentéséhez az Azoter-F-ben meglévő Trichoderma és Coniothyrium nemzetségű hiperparazita gombákat hívhatjuk segítségül. A Trichoderma nemzetség kutatásával dr. Kredics László (SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék) és csoportja foglalkozik. Kutatásaik során megállapították, hogy számos Trichoderma törzs parazitaként képes különböző fonalas gombákat megtámadni, köztük a növénykórokozó Fusarium, Pythium, Rhizoctonia és Botrytis fajokat is. Bizonyították, hogy egyes Trichoderma törzsek képesek serkenteni a növények védekezési reakcióit is, amely az egész növényre kiterjedhet, azaz a gyökérzóna trichodermás kezelése a vegetatív részekre is pozitívan kihat.

A kutatással kapcsolatosan bővebb információ dr. habil. Kredics László Gomba gombának farkasa: mikofungicidek a biológiai védekezésben című, a Biokultúra folyóiratban idén megjelent írásában található.

Forrás: nak.hu