0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kistermelők dilemmája: hol adjuk el?

A helyi termelők portékáinak piacra jutását segítheti a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete által kidolgozott Balatoni Gazdapiac koncepció, amiről az ötletgazdák szerdán somogyi kistermelőkkel beszélgettek Siófokon. Termelői piac létrehozása, a házhozszállítás és a falusi vendégasztal szolgáltatás kérdése is felmerült, a gazdapiac elképzelés ugyanis mindezt magában foglalná.

A jó minőségű termék, a folyamatos ellátás, a megfelelő marketing és a turizmus kapcsolódása is feltétele annak, hogy az úgynevezett rövid ellátási láncok működőképesek legyenek, azaz, hogy a kistermelők zöldség, gyümölcs, hús vagy éppen tejtermékei a lehető legrövidebb úton a fogyasztóhoz kerüljenek – írja a sonline.hu.

Noha mindez elméletben egyszerűnek tűnik, hiszen azt gondolnánk, hogy a minőségi árut egyszerű eljuttatni akár egy étterem konyhájára, akár egy háztartásba, az értékesítés mégsem könnyű a kistermelők számára.

Ez is kiderült a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett tanácskozáson, amit egy nemzetközi projekt, az Agrishort program keretében szerveztek meg.

Jó példák ugyan vannak, hiszen a Balatonnál és Somogyban is működik néhány valóban termelőinek nevezhető piac, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogyi szervezete is segíti a kistermelők piacra jutását olyan rendezvényekkel, mint amilyenek a Gasztrotalik, a jól szervezett értékesítési csatorna mégis hiányzik. A kistermelők hozzászólásaiból az is kiderült, hogy a tóparti rendezvényeken, fesztiválokon való megjelenés nem igazán jövedelmező a helypénz miatt, az éttermek, cukrászdák tulajdonosainak legtöbbször kevés ideje van a helyi vagy regionális alapanyagok és az azokat előállító termelők megismerésére, állandó közönséggel bíró piac pedig kevés van.

Ahogy Fekete Károly, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa elmondta: az általuk kidolgozott Balatoni Gazdapiac koncepció éppen abban segítené a kistermelőket, hogy a lehető legegyszerűbben lehessen tőlük közvetlenül vásárolni.

A termelői piaci értékesítésen túl segíteni próbáljuk a háznál történő értékesítést, a házhozszállítást vagy a falusi vendégasztal szolgáltatást

– sorolta a projektvezető.

A tanácskozás résztvevői Siófokon szándéknyilatkozatban jelezték, hogy van igényük a további közös munkára azért, hogy létrejöjjenek az értékesítési csatornák, és azon is gondolkodnak, hogy a jövőben egyesületet hoznak létre, ami pályázhat és a közös marketing munkát is elvégzi.

A helyi vagy regionális kistermelőktől származó alapanyagok Európa számos turisztikai térségében fontos részét képezik a gasztronómiának. A törekvés a Balatonnál is megvan, hiszen többek között ez adja az egyediségét a térségnek. Ahhoz azonban, hogy a termelői javak a lehető legkönnyebben eljussanak akár csak az éttermekhez, szükség lehet egy olyan elosztó szervezetre, ami a garantált minőségű áru terjesztésében segíti a gazdákat és a gasztronómia szereplőit.

Forrás: sonline.hu