0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lóval őrölnek Szarvason

Befejezték a Szarvasi Szárazmalom felújítását, az épületet múlt pénteken adták át amikor is két lovat bekötve, hónapok elteltével újra beindulhatott az őrlés.

Az önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiumától négymillió forint támogatást nyert a beruházásra. Babák Mihály polgármester elmondta, az ország egyetlen működő szárazmalmának rendbehozatalát a város hatmillió forinttal finanszírozta. Mint említette, amennyiben ezt a támogatást most nem vették volna igénybe, akkor a malom helyrehozását is halasztaniuk kellett volna – írja a beol.hu.

– A pályázat célja az állagmegóvás volt.

Ebből a pénzből lehetett volna sok egyéb mást javítani, de a testület a múzeummal karöltve most a működőképességre fektette a hangsúlyt.

Fontos, hogy az idelátogatóknak meg tudjuk mutatni a tótok helyi szokását, amelyet háromszáz éven keresztül csináltak. A munkálatoknak nincs vége, a tető felújítása és állagmegóvás következik – fogalmazott Babák Mihály.

Roszik Zoltán, a Tessedik ­Sámuel Múzeum igazgatója a megyei lapnak elmondta, a malmot 1973-as megnyitása óta 2010-ben állították helyre, ­azóta havi rendszerességgel tartottak bemutatóőrléseket.

– Az őrlések következtében elmozdult a követ tartó talpazat, éppen ezért az őrlőkő berendezését és a malomkő helyreállítását kellett megoldani­. Emellett az épület homlokzatának, nyílászáróinak és a keringősátor kerítésének festése is az állagmegóvó folyamatok részét képezték – fogalmazott Roszik Zoltán.

Ozsvát Gábor tervező, a kivitelező cég részéről kifejtette, a malom több szempontból is egyedinek számít, hiszen az eredeti helyén és konstrukciójában, a molnárházzal együtt, működőképes állapotban fogadja a látogatókat.

A malom működését a hagyományokhoz híven le is tesztelték. A keringősátorba bevezetett két ló biztosította az őrléshez szükséges energiát, miközben a keringőn elhelyezett három pohár borból egy csepp sem löttyent ki, ami azt bizonyítja, a felújítás sikeres volt.

A malom szeptember végéig próbaüzemben működik majd, ez idő alatt heti rendszerességgel tartanak bemutató őrléseket, majd ezt követően még egy garanciális bejárást is lebonyolítanak majd.

Az átadóról és a bemutató őrlésről galéria itt érhető el.

Forrás: beol.hu