0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Küzdelem az illegális szeméttel a szombathelyi Parkerdőben

A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért csoport februárban alakult és rögtön több mint ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. A feladat tekintélyes volt, hiszen a parkerdőben korábban nemcsak pár eldobott flakon volt a problémák forrása: még komplett sírkövet is találtak itt, névvel, dátummal. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. is nagy erőkkel küzd az illegális szemétlerakás ellen.

– A csoport célja elsősorban a figyelemfelhívás volt – mondja Kapy Anita, a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért csoport egyik alapítója a vaol.hu-nak. Demonstrációkat szerveztek, képekkel mutatták be a szemetes és a kitisztított kirándulóhelyet, áprilisban pedig néma tiltakozást tartottak, ahol filmet is vetítettek a szemétszedésről, amikor kilencven önkéntes szedett tele négyszáz zsákot.

A társaságnál nagy erőkkel dolgoznak az illegálisan lerakott hulladék eltüntetésén

A megyei lap tudósítója végigjárta velük a Parkerdőt, több szemetes beállónál is megálltak, a legszörnyűbb talán egy egészben hagyott sírkő volt, névvel, dátummal.

Ide nem lehet kijönni a gyerekekkel, és azt mondani, hogy vegyük fel a földről az üdítős dobozt, mert szembejön egy kanapé

– mondják az elkeseredett szemétszedők. Találunk izgalmas dolgokat: gyermekfürdető kádat, mosdókagylót, elektronikai berendezéseket, polcrendszert és precízen feltekert matracot is. Ráadásul az itt található szeméttelep nyitott, így a szél mindenfelé viszi a zacskókat, amelyek sokszor fennakadnak az ágakon.

A kiskertesek szemete is hatalmas gond, hozzájuk nem jár a kukás autó, a kiskerti nyesedék pedig szinte vállig ér az erdőben.

Ezt mindenkinek a saját portáján kellene kezelnie, de a mindennapos hulladék is ott végzi – az erdőben. Errefelé lomtalanítás sincs. – De nem adjuk fel – mondta a civil csoport néhány képviselője.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai kampányt indítottak Védd az erdőt, vidd haza a szemeted! szlogennel – ennek lényege, hogy az erdőből behozták a kukákat, hogy amit az emberek kihoznak az erdőbe, azt vigyék haza magukkal, majd gyűjtsék szelektíven. Konténereket helyeztek ki, azok is szelektívek, és bár látni némi keveredést, de legalább a szemét már a kukában van – mutatja a zsákokkal megpakolt, „Üveg” feliratú konténert Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Azt mondja, a Parkerdőből 180 köbméter szemetet szállítanak el évente az erdészet munkatársai. Viszont az ő kezük sem ér el mindenhova, a kiskerteseknek meg kellene oldaniuk az őket érintő problémákat.

Tervek vannak, rábólintásra várnak: egy modern szelektív hulladékgyűjtő biztosan kikerül, ami a földbe nyúlik majd, ezáltal kisgyermekek is könnyen használhatják. Készül az új kamerarendszer – hiszen a szankció most már elengedhetetlen – és a vizesblokk, bár vezetékes víz nincs a területen, így azt is meg kell oldani, talán jövő ilyenkor már az is rendelkezésre áll – mondják az erdészet képviselői. A két csoport egy célért küzd: a tisztább környezetért. A csoport és az erdészet munkatársai, Illés Károly alpolgármester már leültek egyeztetni a problémákról, talán egy napon az együttműködésnek is látható jelei lesznek. Abban is egyetértenek ugyanis, hogy az energiákat nyílt levelezés helyett hasznosabb lenne a Parkerdőre fordítani.

Forrás: vaol.hu