0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mesterkurzuson a Kékfrankos

Második alkalommal rendezik meg a hétvégén Egerben a VINO-t, a Nagy Kékfrankos Mesterkurzust, ahol egri borászok mutatják be saját és egymás Kékfrankosból készült minőségi fajtaborait, mesélve közben a fajtáról, a borvidéken jellemző sajátosságairól és tapasztalatokról.

A borsorban a borászok legkiválóbb évjárataikat vonultatják fel, bemutatva ezzel a fajta sokszínűségét és lehetőségeit.

A Kékfrankos elegáns savaival és intenzív gyümölcsösségével meglepetések sorát tartogatja.

A mesterkurzuson számos kékfrankos megkóstolása mellett, három fiatal egri borász, ifj. Lőrincz György, Böjt Gergő és Stumpf Péter előadását hallgathatják meg, akik lelkesen és részletesen mesélnek majd a kékfrankosról.

A Kékfrankos leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek.

Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

2018-ban ünnepeljük a Kékfrankos Évét Magyarországon. A Kékfrankos az egyik legnépszerűbb és a legnagyobb területen termesztett eredeti magyar kékszőlőfajta hazánkban. Ezzel a fajtával szinte mind a 22 magyar borvidéken foglalkoznak, országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami nagyjából a 12-13%-át teszi ki a hazai szőlőskerteknek. Egerben ugyanez a szám a borvidék 5400 hektárjának 20%-a, az

Egri körzetben pedig a vörös szőlő fajták fele.

Nem csoda, hogy a méltán híressé vált Egri Bikavér gerincét képezi a Kékfrankos, ideje azonban megismerni önálló borként is a fajtát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu