0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Mi lesz a mezei nyúl sorsa?

Sajnos a mezei nyúl állománya az 1960-as évekhez képest harmadára csökkent hazánkban. Elterjedési területe egyre inkább leszűkül az Alföld délkeleti területeire. Amennyiben nem történik alapvető változás, a folyamatos állománycsökkenés következtében a törzsállomány sűrűsége két évtizeden belül ezeken a területeken is eléri a 4 egyed/100 hektáros küszöbértéket.

Ez esetben a korábban meghatározott elv szerint vadászatát fel kellene függeszteni. Az állomány csökkenése számos tényezőre vezethető vissza.

Ezeknek nagy részére a vadgazdálkodóknak nincs ráhatása. Ilyen például az élőhelyvesztés, a mezőgazdaság intenzívebbé válása, a nagytáblák kialakulása, a tájléptékű erdősítési programok, a lakott területek terjeszkedése és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, melyek tervezésénél a vad érdekeit egyáltalán nem vagy csak csekély mértékben veszik figyelembe. A folyamatos állománycsökkenés viszont azt is jelzi, hogy a vadgazdálkodók sem használnak ki minden lehetőséget: eddigi erőfeszítéseik a mezei nyúl állományjavítására és a gazdálkodás fejlesztésére nem voltak sikeresek.

Az állománycsökkenésnek három fő okát említik leggyakrabban: az élőhelyromlást, a ragadozók okozta veszteségeket és a hibás gazdálkodást.

Az utóbbi évtizedekben gyakorta előforduló időjárási szélsőségek, az aszályos és túlságosan csapadékos időszakok, a belvíz, a szokatlanul meleg telek vagy éppen a kései fagyok és havazás mind-mind a mezei nyúl őszi állományának jelentős változását okozzák.

A nyári elhullás a lehetséges őszi állománynak 20-80 százaléka között változik.

Írásunk Dr. Szemethy László egyetemi docenssel, a Pécsi Tudományegyetem Élelmiszergazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézetének igazgatójával történt beszélgetés alapján íródott. A témáról részletesebben a Kistermelők Lapja augusztusi számában olvashatunk.

Forrás: Kistermelők Lapja