0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Siklóbébit mentettek Kiskunhalason

Minden bizonnyal az életét köszönheti a természetvédőknek az a fiatal rézsikló, amit a felsővárosi óvoda előtti parkolóban találtak.

A csütörtökön befogott hüllőt – mielőtt biztonságosabb helyen szabadon engedték – megnézhették az óvodások is, akik megtudhatták azt is, hogy a rézsikló ártalmatlan, és ha megzavarják, menekül. Ha megfogják, akkor viszont gyakran harap, de marása csak fájdalommal jár, nincs mérge – írja a baon.hu.

– Az elmúlt két évtizedben tértek vissza a rézsiklók a város környékére, ami egykoron is természetes élőhelyük volt. A felső-kisteleki részen is gyakrabban lehetett látni a népies nevén piros kígyónak nevezett hüllőket – mondta el Fehér Péter, a Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány elnöke, aki a kígyófóbiáját leküzdve fogta be a fiatal siklót.

Elmondta azt is, hogy a rézsikló hasa általában téglavörös, innen eredhet a piros kígyó elnevezés. A természetvédő hozzátette: a fiatal egyedek már a téli szálláshelyüket kereshetik a belvárosban.

Információink szerint már a városházára is érkeztek jelzések hüllők – vélhetően siklók – megjelenése miatt. Fehér Péter úgy véli, békén kell hagyni mindegyiket, hamarosan megtalálják a számukra ideális helyet. Ha mégis zavaró a jelenlétük, nem szabad bántani a csúszómászókat, hanem szakembert kell hívni a befogásukra.

A rézsikló, mint minden hazai kétéltű és hüllő, védett, de mégis gyakran emberek áldozatául esnek. Az eszmei értéke ötvenezer forint

– közölte Fehér Péter. Hozzátette, hogy a rézsikló elevenszülő, a fiatal egyedek elsősorban rovarokkal táplálkoznak és később térnek át nagyobb prédára. Gyíkot szívesen esznek. A fiatal rézsiklók gyakran szerepelnek a ragadozó- és gázlómadarak „étlapján”.

A Halason befogott példány úgy 12–15 centiméteres lehetett, de jól kivehetőek voltak rajta a fajtára jellemző külső jegyek: mint például a háton a két sötét, párhuzamosan futó pontsor. A rézsikló a fején lévő tarkófolt a Habsburg-címer kétfejű sasára hasonlít. Erről árulkodik a latin neve is: Coronella austriaca, azaz osztrák koronácska.

Forrás: baon.hu