„A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas.” – olvashatjuk számos üzletben a figyelmeztetést. De vajon tényleg így van?
Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk?
Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek?
Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt? – tette fel a kérdéseket a Nébih.
A citromok először egy teljes szűrővizsgálaton estek át. Mind a héjukban, mind a húsukban megmérték a növényvédőszer-maradék mennyiségét. Szerencsére egyik tételben sem volt határértéket meghaladó mennyiségben szermaradvány.
Következő lépésként 3 különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Hatékonyság szempontjából elmondható, hogy nincs jelentős különbség az egyes technológiák között.
A vendéglátóhelyeken külön előírás vonatkozik a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásra. A romlásra gyanús vagy roncsolt termékeket ki kell válogatni, majd áztatással, folyó vizes öblítéssel, végül csepegtetéssel zárul az előkészítés.
A kioldódási vizsgálat 4 különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban), 3 időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) történt.
Ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén természetesen továbbra is fontos szempont a mértékletesség.
Élelmiszerbiztonsági tippek házi limonádé készítéséhez:
Csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja.
Előkészítésnél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára.
Az italhoz jó minőségű csapvizet vagy ásványvizet használjunk.
A gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.