0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Népszavazás dönt arról, kapnak-e támogatást a gazdák

Több, a mezőgazdaságot érintő kérdésben tartanak népszavazást Svájcban szeptemberben. A kormány arra buzdítja az állampolgárokat, hogy utasítsák el a beadott kérelmeket, többek között az állami támogatások mértékének növelését.

Svájcban, szeptember 23-án két témában kell véleményt nyilvánítaniuk az embereknek: több állami támogatást kapjak-e a gazdák; illetve bevezessenek-e olyan szabályozásokat, melyek a fenntartható gazdálkodást és az „állatbarát” állattartást részesítik előnyben.

Az első közvélemény-kutatások szerint mindkét téma nagy támogatottságot élvez az állampolgárok körében, azonban Johann Schneider-Ammann, gazdasági miniszter arra figyelmeztet:

„Ezek felettébb veszélyes javaslatok, a vámok drasztikus emelkedését idézhetik elő és más válaszlépésekre is számíthatunk kereskedelmi partnereik részéről.”

A szavazás kiírásához szükséges 100 ezer aláírást gazdákat tömörítő szervezetek és környezetvédők közösen gyűjtötték össze.

A „Fair Food”, azaz a „Tisztességes Élelmiszer” címet viselő kezdeményezés arra tesz javaslatot, hogy a Svájcban forgalomba kerülő élelmiszer fenntartható forrásból kerüljön a boltok polcaira. A címkézésen pedig pontosan visszakövethető legyen minden információ a termékekről.

Az állatok életminőségének növelését úgy kívánja elérni a javaslat, hogy kéri,

tiltsák ki Svájcból a nagyüzemi állattartásból származó termékeket,

illetve az import áruk jóval magasabb „svájci” minőségi követelményeknek kelljen megfeleltetni.

A zöld párt és a szociáldemokrata párt véleménye szerint a javaslatok elfogadása a gazdák, a vásárlók és a környezet számára is hasznos lenne.

Kevesebb támogatás

A másik javaslattal több állami támogatást szeretnének elérni a gazdák részére. A svájci farmerek száma az elmúlt 30 évben a felére csökken, erre a problémára próbál választ adni a népszavazási kérelem. A gazdasági miniszter elmondta:

„Első ránézésre biztos, hogy mindenki számára szimpatikus ez a javaslat, ám nem árt közelebbről megvizsgálni a kérdést. A várható hatások között szerepel a fogyasztói árak emelkedése, és a határon túli bevásárlások számának megugrása.”

A „Food Sovereignty” azaz a „Élelmiszer önállóság” nevű javaslat támogatói többek között termelői csoportok és a civil szervezetek. Ők azt szeretnék elérni, hogy az árképzés átláthatóbb legyen az ágazatban.

Illetve azt várják a nagyobb állami szerepvállalástól, hogy a gazdák erősebb tárgyalási pozícióba kerülhetnek a kereskedőkkel és feldolgozóipar szereplőivel szemben.

Azt is szeretnék elérni, hogy több ember dolgozzon a mezőgazdaságban. Nem mellesleg az agrárium nemzetgazdasági súlya is a felére, 1 százalékra esett vissza 1985 óta.

Továbbá azt is elvárják, hogy komolyabb szabályozást vezessenek be az import termékekkel szemben, elsősorban magasabb vámokat.

Rudi Berli a népszavazást kezdeményező csoport szóvivője elmondta:

„Nem több pénzt akarunk, hanem jobb tárgyalási pozíciót. Sok gazda azért ment tönkre az elmúlt években mert a felvásárlási árak a termelés költségeit sem fedezték.”

A kormány szerint az átfogóbb állami beavatkozás nem fog több embernek lehetőséget biztosítani az agráriumban, azonban a jelenleg is tevékenykedő, nagy szabadságot élvező gazdák túl nagy mértékben fognak függni a támogatásoktól, a törvényi szabályozástól, azaz a svájci államtól.

Forrás: Reuters