0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tíz éve nem látott aszály sújtja a földet

Aszálykockázat az európai Duna régióban: tíz ország, köztünk hazánk részvételével nemzetközi projekt zajlik, legfontosabb cél, hogy javuljanak az aszályhoz kapcsolódó kockázatkezelési képességek. Somogyból ketten kapcsolódtak a programba, országosan közel negyvenen.

– Az észlelők rendszeres munkája abban segít, hogy minél gyorsabban visszajelzést kapjunk arról, hogy hétről hétre miként alakult a talaj, a növények állapota, láthatóak már az aszály káros hatásai – közölte Bíróné Kiricsi Andrea éghajlati szakértő, az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa a sonline.hu-val.

Az észleléshez egy online kérdőívet kell rendszeresen, minden hétfőn kitölteni, mely nem igényel különösebb szaktudást.

Kalocsai Bálint, a böhönyei Szabadság Mezőgazdasági Zrt. elnöke azt mondta: egyre szélsőségesebb az időjárás, a somogyi térségben az elmúlt tíz évben nem volt ekkora aszály, mint az idén. Már a tavaszi hőhullám vaskos meglepetést okozott: a repce virágzása felgyorsult, s a vártnál legalább tíz nappal korábban befejeződött a magkötés, s nagyjából 25 százalékkal csökkent a termésmennyiség.

– Csak ennél a növénynél több mint 20 millió forint veszteséget szenvedtünk el, s bár időnként volt eső, az aszály júliusban folytatódott – mondta. – Közel 800 hektáron gazdálkodunk, ebben a pillanatban legalább 30-40 milliméter csapadék hiányzik a földekből.

Fontosnak tartom a meteorológiai szolgálat aszály projektjét, a felmérés során szerzett adatokból fontos következtetéseket lehet leszűrni, amit a mezőgazdaság később kamatoztat.

Csehi Jenő balatonöszödi termelő amondó: lényeges, hogy minél árnyaltabb képet kapjanak a természetben lejátszódó folyamatokról a szakemberek. Így esély van arra, hogy a változásra újabb szakmai megoldásokat dolgozzanak ki.

Harminc hónapos nemzetközi program

A nemzetközi program 2017 januárban indult, s 30 hónapon át tart, s közel kétmillió eurós támogatásból valósul meg. Bíróné Kiricsi Andrea éghajlati szakértő közölte: a projekt célja, hogy felkészültek legyünk, s minél hamarabb megelőző intézkedéseket tegyünk a térségünkben rendszeresen visszatérő aszályok káros hatásaival szemben.

Sós Gábor kárai termelő szerint a forróság és a tartós szárazság másodszor fordul elő az idén, hiszen a somogyi térségben áprilisban csaknem öt héten át szinte egy csepp eső sem hullott. Szerencsére a napraforgó és a kukorica korábban időben kapott csapadékot, s most mindegyik növényfajta rohamosan érik.

Forrás: sonline.hu