Back to top

Bajban lesz a Mikulás…

A változó időjárási sémák miatt nagy bajban vannak a svéd rénszarvas állományok. Tulajdonosaik, a számik az államtól várják, hogy enyhítse a sarkköri klímaváltozás negatív hatásait.

Az idei nyár példátlan aszályának és erdőtüzeinek hatásait enyhítő segélyt követelnek a svéd számik (lappok) az államtól. Szerintük a globális felmelegedés a létüket veszélyezteti azzal, hogy átalakítja az északi területek élőhelyeit.

A svéd kormány a héten öt olyan nagyléptékű programot jelentett be, melyek célja hogy megvizsgálja és felkészítse az országot az olyan extrém mértékű hőhullámokra a jövőben, mint amilyen idén júliusban sújtotta az országot. Emlékeztetőül: a sarkkörön a hőmérséklet meghaladta a 30 Celsius fokot, és számos erdőtűz tombolt Svédországban.

Azonban még nem jelentettek be konkrét intézkedéseket az ország 4600 számi rénszarvas tulajdonosnak és 250 ezer félvad jószágának támogatására. A számik az egyetlenek Svédországban, akik jog szerint tarthatnak rénszarvast, melyeket húsukért, irhájukért és agancsukért tenyésztenek.

Az szarvastulajdonosok rendkívüli segélyt kérnek, hogy takarmányt vásárolhassanak az állataiknak. A téli legelők ugyanis a nyári szárazság és tűz martalékai lettek, és várhatóan 30 évre lesz szükség a regenerálódásukhoz.

- A klímaváltozás következményeivel élünk együtt – mondta Niila Inga, a Svéd Számi Szövetség vezetője az SCT hírügynökségnek.

- A vészcsengők már megszólaltak. Szárazsággal, hőhullámokkal és tüzekkel küzdünk. A rénszarvasok és a hozzájuk szervesen kötődő számi kultúra túléléséről van szó.

Az állattartók arra figyelmeztetnek, hogy segítség nélkül nem minden csorda fogja túlélni az idei évet. Az idei borjakért is aggódnak: néhány annyira legyengült az elhúzódó szárazság miatt, hogy nem lesz képes követni az anyját a téli táplálkozóhelyekre.

Emellett hosszú távú állami segélyprogramot akarnak, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás hatásaihoz.

Mivel a számi állattulajdonosok nem birtokolják a legelőket, amin a rénszarvasaik táplálkoznak, ezért olyan törvényre van szükség, amely lehetővé teszi számukra azok fejlesztését – mondta el Inga a The Localnak. Forrásokat kell elkülöníteni arra is, hogy a rénszarvasok alaptáplálékát alkotó zuzmók növekedési nehézségei mögött álló okokat is felkutassák.

A melegebb nyarak segítik a zuzmók növekedését. A melegebb és csapadékosabb teleken azonban esőzések vannak havazás helyett a sarkkör leghidegebb hónapjaiban. Amikor pedig visszaesik a hőmérséklet fagypont alá, egy áthatolhatatlan jégpáncél zárja el a zuzmókat a puha hótakaró helyett.

A rénszarvasok pedig természetes ösztöneiktől hajtva a hó alól kaparják ki a zuzmókat – azonban a jég megakadályozza, hogy kiszagolják vagy kiássák azt, így egész csordák halnak éhen.

A tudósok abban bíznak, hogy megtalálják a módját a zuzmók elterjesztésének az erdőkben, ahol könnyebben hozzáférnek az állatok – azonban ehhez is anyagi forrásokra van szükség Inga szerint.

A nyári hőmérséklet Svédországban normál esetben 23 fok körül alakul. Idén azonban több országból (Olaszország, Németország, Norvégia, Dánia, Lengyelország, Franciaország) kellett segítséget hívniuk, hogy megfékezzék az országban tomboló erdőtüzeket.

A klímaváltozás aránytalanul nagy terhet ró a sarkkörre a Föld többi részéhez képest, itt ugyanis a hőmérséklet emelkedés duplája a világátlagnak.

Egy szóvivő szerint a kormány nyitottan áll a számik téli segélykéréséhez. Egyelőre azonban a számi önkormányzat nyári hőhullámokról szóló összefoglaló jelentésére vár, melyben várhatóan néhány héten belül elkészül.

Forrás: 
www.theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.

Nem magányra termett az ékfarkú amandina

Az ékfarkú amandina az egyik leggyakoribb díszpinty, melyet hazánkban is tartanak, tenyésztenek. Akik gondoztak már otthonukban zebrapintyet vagy japáni sirálykát, bátran vállalkozhatnak e színpompás kis tollasok beszerzésére. Egyesek az ékfarkú mellett nyársfarkú amandinának is nevezik, de a madarászok a német neve után egyszerűen spitznek hívják.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Apró, okos és csinos madarunk: a mezei veréb

Csak egy veréb – mondják sokan lekicsinylőleg, pedig a verebek nagyon kedves, szép és okos madarak. A mezei veréb pedig a gyommagok fogyasztásával és a fiókáinak hordott rengeteg hernyóval kifejezetten hasznos.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Folytatódott a termelői árak drágulása

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint februárban – 2018 második havához viszonyítva – a vágójuh kilónkénti ára 23 forinttal nőtt, a vágómarháé viszont 42, a vágósertésé 13, a vágóbaromfié pedig 4 forinttal olcsóbb lett. A nyerstejért ugyanannyit, az étkezési tojásért 1 forinttal fizettek kevesebbet, mint az elmúlt évben. A gabona 14,8 százalékkal került többe.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.