Back to top

Fontos időszak vár Bábolna városára

Bábolna számára ez az esztendő különös fontossággal bír: a várossá avatásának tizenötödik évfordulóját ünneplő település szeptemberben újból otthont ad a Bábolnai Gazdanapoknak, amely az eddigieknél is sokszínűbb Kukorica Fesztivállal egy időben várja majd a vendégeket határon innen s túlról. Nem sokkal ezután pedig egy régóta várt fejlesztés munkálatai kezdődhetnek el a városban.

A Komárom-Esztergom megyei Bábolna az év legtöbb napján nyugalmas, csendes kisváros képében mutatkozik meg a településen járók számára, ám akadnak időszakok, amikor mindez egy csapásra megváltozik: a szálláshelyek és parkolók megtelnek, s nemcsak az ország különböző pontjairól, hanem annál jóval távolabbról is érkeznek látogatók a városba. Különösen igaz ez a szeptember eleji napokra, amikor is a hagyomány szerint Bábolna két nagyszabású rendezvénynek, a Bábolnai Gazdanapoknak és a Kukorica Fesztiválnak is helyszínéül szolgál.

Ahogyan azt Horváth Klára polgármester lapunknak elmondta, idén egy időben várják majd a programok az érdeklődőket a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok területén, illetve a város központjában.

„Az immáron huszadik alkalommal megrendezendő Kukorica Fesztivál időpontját a Gazdanapokhoz igazítottuk, aminek többek között a külföldi testvérvárosainkból érkezők is örülnek, hiszen így egyszerre két rendezvény résztvevői is lehetnek”

– emelte ki Horváth Klára, akinek szavai szerint idén érkeznek látogatók például Finnországból, mindemellett lesznek visszajáró vendégek is, köztük a felvidéki Hidaskürt község „küldöttségének” tagjai személyében. Persze akadnak külföldiek, akik kifejezetten a Bábolnai Gazdanapokra utaznak a városba: a polgármester egy osztrák gazdákból álló csoportot hozott fel példaként, akiket a rendezvényen megismerhető olyan új technológiák és gépek érdeklik leginkább, amiket elmondásuk szerint otthon nem láthatnának.

A Bábolnai Gazdanapok helyszínét adó Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ugyanakkor az év valamennyi napján fontos jelentőséggel bír, amikor messziről jött vendégek érkeznek a városba. „Legtöbbjük nagyon kíváncsi a lovakra, különös tekintettel a Shagya-arab fajtára, s persze szívesen sétálnak az arborétumban, illetve örömmel keresik fel a birtok múzeumát is” – folytatta a bábolnai polgármester, hozzátéve, hogy a városvezetés a lovasiskolásokkal közreműködve a lovasversenyek lebonyolításában is gyakran nyújt segédkezet a ménesbirtok számára. A szeptember 5-én kezdődő Bábolnai Gazdanapokon egyebek közt annak működésébe is betekintést nyerhetnek a látogatók, kiegészítve mindezt a Kukorica Fesztivál adta programokkal: a Piramis együttes, a Csík zenekar vagy éppen a Neoton Família koncertje mellett helyi művészek kiállításait s a környék kulturális csoportjainak fellépéseit is láthatják az érdeklődők, nem beszélve a számos egyéb szórakozási lehetőségről.

Horváth Klára reményei szerint mindezek a programok a Gazdanapok látogatói és kiállítói számára is vonzóak lesznek. Annyi mindenesetre biztos: a rendezvények szervezői rengeteg látogatóra számítanak, éppen ezért a végső előkészületek már javában zajlanak. „A feladatok közé tartozik egyebek között a városkép szépítése, az egyes szolgáltatások előkészítése, a parkolóhelyek kialakítása” – részletezte a készülődés egyes elemeit Horváth Klára, aki szerint

érdemes felkészülni előre például azoknak is, akik szállást szeretnének foglalni az említett időszakra, annál is inkább, mivel a szabad szobák hamar elfogynak a városban;

alternatívaképp ez esetben Győrt és Komáromot szokták javasolni számukra. Mindettől függetlenül Bábolnán szeptember után sem áll meg az élet: októberben a település várossá avatásának tizenötödik évfordulóját ünneplik meg, nem mellesleg pedig ősszel kezdetét veheti egy fejlesztés, ami hosszú évtizedek óta váratott eddig magára.

„Hamarosan elindulhatnak azok az építkezési munkálatok, amik végeztével – várhatóan 2020 telére – átadhatjuk a város gyógy-, illetve termálvizes fürdőjét” – beszélt a tervekről a polgármester, hozzátéve, hogy a télen is nyitva tartó komlpexum mellett egy nyáron működő strand is helyet kap annak területén belül.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bár kicsi, mégis igazi nagypapagáj: a vörös hátú törpeara

A törpearák megjelenésükben, viselkedésükben sokban hasonlítanak óriásméretű rokonaikhoz, pl. ugyanúgy megvan az arctájékukon a toll nélküli kopasz bőrfelület, emellett igazi nagypapagájok módjára viselkednek. Viszont helyigényük és áruk is kisebb nagyméretű társaikénál, ezért különösen kedveltek a madarászok között.

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Frontok és az évszakhoz képest enyhe idő várható

Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt fölöttünk. Az előttünk álló hét első felében még északnyugat felől érkeznek nagy sebességgel időjárási frontok hazánk fölé, majd a hét második felétől délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.