Back to top

Fontos időszak vár Bábolna városára

Bábolna számára ez az esztendő különös fontossággal bír: a várossá avatásának tizenötödik évfordulóját ünneplő település szeptemberben újból otthont ad a Bábolnai Gazdanapoknak, amely az eddigieknél is sokszínűbb Kukorica Fesztivállal egy időben várja majd a vendégeket határon innen s túlról. Nem sokkal ezután pedig egy régóta várt fejlesztés munkálatai kezdődhetnek el a városban.

A Komárom-Esztergom megyei Bábolna az év legtöbb napján nyugalmas, csendes kisváros képében mutatkozik meg a településen járók számára, ám akadnak időszakok, amikor mindez egy csapásra megváltozik: a szálláshelyek és parkolók megtelnek, s nemcsak az ország különböző pontjairól, hanem annál jóval távolabbról is érkeznek látogatók a városba. Különösen igaz ez a szeptember eleji napokra, amikor is a hagyomány szerint Bábolna két nagyszabású rendezvénynek, a Bábolnai Gazdanapoknak és a Kukorica Fesztiválnak is helyszínéül szolgál.

Ahogyan azt Horváth Klára polgármester lapunknak elmondta, idén egy időben várják majd a programok az érdeklődőket a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok területén, illetve a város központjában.

„Az immáron huszadik alkalommal megrendezendő Kukorica Fesztivál időpontját a Gazdanapokhoz igazítottuk, aminek többek között a külföldi testvérvárosainkból érkezők is örülnek, hiszen így egyszerre két rendezvény résztvevői is lehetnek”

– emelte ki Horváth Klára, akinek szavai szerint idén érkeznek látogatók például Finnországból, mindemellett lesznek visszajáró vendégek is, köztük a felvidéki Hidaskürt község „küldöttségének” tagjai személyében. Persze akadnak külföldiek, akik kifejezetten a Bábolnai Gazdanapokra utaznak a városba: a polgármester egy osztrák gazdákból álló csoportot hozott fel példaként, akiket a rendezvényen megismerhető olyan új technológiák és gépek érdeklik leginkább, amiket elmondásuk szerint otthon nem láthatnának.

A Bábolnai Gazdanapok helyszínét adó Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ugyanakkor az év valamennyi napján fontos jelentőséggel bír, amikor messziről jött vendégek érkeznek a városba. „Legtöbbjük nagyon kíváncsi a lovakra, különös tekintettel a Shagya-arab fajtára, s persze szívesen sétálnak az arborétumban, illetve örömmel keresik fel a birtok múzeumát is” – folytatta a bábolnai polgármester, hozzátéve, hogy a városvezetés a lovasiskolásokkal közreműködve a lovasversenyek lebonyolításában is gyakran nyújt segédkezet a ménesbirtok számára. A szeptember 5-én kezdődő Bábolnai Gazdanapokon egyebek közt annak működésébe is betekintést nyerhetnek a látogatók, kiegészítve mindezt a Kukorica Fesztivál adta programokkal: a Piramis együttes, a Csík zenekar vagy éppen a Neoton Família koncertje mellett helyi művészek kiállításait s a környék kulturális csoportjainak fellépéseit is láthatják az érdeklődők, nem beszélve a számos egyéb szórakozási lehetőségről.

Horváth Klára reményei szerint mindezek a programok a Gazdanapok látogatói és kiállítói számára is vonzóak lesznek. Annyi mindenesetre biztos: a rendezvények szervezői rengeteg látogatóra számítanak, éppen ezért a végső előkészületek már javában zajlanak. „A feladatok közé tartozik egyebek között a városkép szépítése, az egyes szolgáltatások előkészítése, a parkolóhelyek kialakítása” – részletezte a készülődés egyes elemeit Horváth Klára, aki szerint

érdemes felkészülni előre például azoknak is, akik szállást szeretnének foglalni az említett időszakra, annál is inkább, mivel a szabad szobák hamar elfogynak a városban;

alternatívaképp ez esetben Győrt és Komáromot szokták javasolni számukra. Mindettől függetlenül Bábolnán szeptember után sem áll meg az élet: októberben a település várossá avatásának tizenötödik évfordulóját ünneplik meg, nem mellesleg pedig ősszel kezdetét veheti egy fejlesztés, ami hosszú évtizedek óta váratott eddig magára.

„Hamarosan elindulhatnak azok az építkezési munkálatok, amik végeztével – várhatóan 2020 telére – átadhatjuk a város gyógy-, illetve termálvizes fürdőjét” – beszélt a tervekről a polgármester, hozzátéve, hogy a télen is nyitva tartó komlpexum mellett egy nyáron működő strand is helyet kap annak területén belül.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Bevált az indiai dolgozó a tehenészetben

Mára az ország több tehenészetében is dolgoznak külföldi vendégmunkások, miután helyi, magyar munkaerőt nem nagyon lehet találni az állatokkal való munkára. A bevándorlók közül is kiemelkednek az indiai dolgozók, akikkel nagyon jó tapasztalatok vannak az ország több tehenészetében is. Egyikük, Sandeep Kumar nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak.

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

Figyelem! Már nem várja meg a hatóság a júliust a parlagfű-ellenőrzésekkel

Változott a jogszabály, eltörölték a jól ismert július 1-jei határidőt – mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak nincs érdemi hatása, más irányban kell keresni a megoldást.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

18 ezer hektár GMO fertőzött repcét semmisítettek meg francia gazdák

Franciaországban a gazdák összesen 18 ezer hektárnyi repcét pusztítottak el azután, hogy nem engedélyezett GMO fajtát találtak a vetőmagok között.