Back to top

Fontos időszak vár Bábolna városára

Bábolna számára ez az esztendő különös fontossággal bír: a várossá avatásának tizenötödik évfordulóját ünneplő település szeptemberben újból otthont ad a Bábolnai Gazdanapoknak, amely az eddigieknél is sokszínűbb Kukorica Fesztivállal egy időben várja majd a vendégeket határon innen s túlról. Nem sokkal ezután pedig egy régóta várt fejlesztés munkálatai kezdődhetnek el a városban.

A Komárom-Esztergom megyei Bábolna az év legtöbb napján nyugalmas, csendes kisváros képében mutatkozik meg a településen járók számára, ám akadnak időszakok, amikor mindez egy csapásra megváltozik: a szálláshelyek és parkolók megtelnek, s nemcsak az ország különböző pontjairól, hanem annál jóval távolabbról is érkeznek látogatók a városba. Különösen igaz ez a szeptember eleji napokra, amikor is a hagyomány szerint Bábolna két nagyszabású rendezvénynek, a Bábolnai Gazdanapoknak és a Kukorica Fesztiválnak is helyszínéül szolgál.

Ahogyan azt Horváth Klára polgármester lapunknak elmondta, idén egy időben várják majd a programok az érdeklődőket a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok területén, illetve a város központjában.

„Az immáron huszadik alkalommal megrendezendő Kukorica Fesztivál időpontját a Gazdanapokhoz igazítottuk, aminek többek között a külföldi testvérvárosainkból érkezők is örülnek, hiszen így egyszerre két rendezvény résztvevői is lehetnek”

– emelte ki Horváth Klára, akinek szavai szerint idén érkeznek látogatók például Finnországból, mindemellett lesznek visszajáró vendégek is, köztük a felvidéki Hidaskürt község „küldöttségének” tagjai személyében. Persze akadnak külföldiek, akik kifejezetten a Bábolnai Gazdanapokra utaznak a városba: a polgármester egy osztrák gazdákból álló csoportot hozott fel példaként, akiket a rendezvényen megismerhető olyan új technológiák és gépek érdeklik leginkább, amiket elmondásuk szerint otthon nem láthatnának.

A Bábolnai Gazdanapok helyszínét adó Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ugyanakkor az év valamennyi napján fontos jelentőséggel bír, amikor messziről jött vendégek érkeznek a városba. „Legtöbbjük nagyon kíváncsi a lovakra, különös tekintettel a Shagya-arab fajtára, s persze szívesen sétálnak az arborétumban, illetve örömmel keresik fel a birtok múzeumát is” – folytatta a bábolnai polgármester, hozzátéve, hogy a városvezetés a lovasiskolásokkal közreműködve a lovasversenyek lebonyolításában is gyakran nyújt segédkezet a ménesbirtok számára. A szeptember 5-én kezdődő Bábolnai Gazdanapokon egyebek közt annak működésébe is betekintést nyerhetnek a látogatók, kiegészítve mindezt a Kukorica Fesztivál adta programokkal: a Piramis együttes, a Csík zenekar vagy éppen a Neoton Família koncertje mellett helyi művészek kiállításait s a környék kulturális csoportjainak fellépéseit is láthatják az érdeklődők, nem beszélve a számos egyéb szórakozási lehetőségről.

Horváth Klára reményei szerint mindezek a programok a Gazdanapok látogatói és kiállítói számára is vonzóak lesznek. Annyi mindenesetre biztos: a rendezvények szervezői rengeteg látogatóra számítanak, éppen ezért a végső előkészületek már javában zajlanak. „A feladatok közé tartozik egyebek között a városkép szépítése, az egyes szolgáltatások előkészítése, a parkolóhelyek kialakítása” – részletezte a készülődés egyes elemeit Horváth Klára, aki szerint

érdemes felkészülni előre például azoknak is, akik szállást szeretnének foglalni az említett időszakra, annál is inkább, mivel a szabad szobák hamar elfogynak a városban;

alternatívaképp ez esetben Győrt és Komáromot szokták javasolni számukra. Mindettől függetlenül Bábolnán szeptember után sem áll meg az élet: októberben a település várossá avatásának tizenötödik évfordulóját ünneplik meg, nem mellesleg pedig ősszel kezdetét veheti egy fejlesztés, ami hosszú évtizedek óta váratott eddig magára.

„Hamarosan elindulhatnak azok az építkezési munkálatok, amik végeztével – várhatóan 2020 telére – átadhatjuk a város gyógy-, illetve termálvizes fürdőjét” – beszélt a tervekről a polgármester, hozzátéve, hogy a télen is nyitva tartó komlpexum mellett egy nyáron működő strand is helyet kap annak területén belül.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A belvíztől a rizstermesztésig

A mezőgazdasági vízgazdálkodással és öntözésfejlesztéssel foglalkozik a szarvasi székhelyű Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály, amelynek mindezek mellett a rizstermesztés vizsgálata és fejlesztése az egyik feladata. A NAIK részeként működő osztály tevékenysége a klímaváltozás fenyegetése miatt is egyre fontosabb és egyre megkerülhetetlenebb.

Bozótosból lesz újra legelő

Mostanra elfeledett rétek helyreállítását kezdte meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: természetvédelmi oltalom alatt áll az a mintegy 70 hektárnyi terület, amelyen a tervek szerint 2020 tavaszától szarvasmarhák legelnek majd.

Pulik és mudik lepték el Paksot a hétvégén

Pakson rendezte meg a Hungária Puli és a Fényes Mudi Klub a városi önkormányzat támogatásával a két fajtaklub kiállítását szombaton az Ürgemezőn.

Három év után újra odaítélték a "mintagazdaság díjat"

Bemutató mintateleppé nyilvánította a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség a Wittmann család vállalkozását. A díj 2011-es megalapítása óta mindössze tizenkét telep érdemelte ki a szövetség elismerését. Évente több százan is ellátogathatnak ezután a családi gazdaságba.

Megint kihagyjuk az őszt: jönnek a talajmenti fagyok

Az előző héten még 30 fokos nyári meleget most talajmenti fagyok követhetik a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, a következő hidegfront szombatra valószínű.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

A marhahúsfogyasztás népszerűsítése a cél

A marhatartásnak hagyománya volt Zalában is, de a rendszerváltást követően ez a helyzet az egész országban megváltozott. Az utóbbi években azonban növekszik az állattenyésztés volumene, azon belül is kimagasló a húsmarhatartás jelentősége. A közelmúltban a megyében tartott regionális szakmai napot a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete.

Hogy kerülhetjük el a tollcsipkedést a baromfiudvarban?

A háztáji baromfitartóknak gyakori problémát okoz, hogy az állatok csipkedik egymást, olyannyira, hogy akár a testfelület jelentős részén tollhiányos állapot alakul ki, s komoly sebek is keletkezhetnek. A tollcsipkedés leggyakrabban két okra vezethető vissza.

Nébih farm a belvárosban

Két új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is. E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődő gyermekek.

A darázsölyvek is később vonultak

Az utóbbi hetek feltűnően meleg időjárása a madarak viselkedését is megváltoztatta. A legtöbb tőlünk vonuló tollas a megszokottnál később indult a hosszú utazásra, de északról sem jelentek meg idejében tömegesen a Kárpát-medencébe a szokásosan ősz közeledtével érkezők. Így még az elmúlt hetekben is megfigyelhetünk olyan fajokat – például a darázsölyvet –, melyek nálunk költenek, de télire elvándorolnak.