Back to top

Fontos időszak vár Bábolna városára

Bábolna számára ez az esztendő különös fontossággal bír: a várossá avatásának tizenötödik évfordulóját ünneplő település szeptemberben újból otthont ad a Bábolnai Gazdanapoknak, amely az eddigieknél is sokszínűbb Kukorica Fesztivállal egy időben várja majd a vendégeket határon innen s túlról. Nem sokkal ezután pedig egy régóta várt fejlesztés munkálatai kezdődhetnek el a városban.

A Komárom-Esztergom megyei Bábolna az év legtöbb napján nyugalmas, csendes kisváros képében mutatkozik meg a településen járók számára, ám akadnak időszakok, amikor mindez egy csapásra megváltozik: a szálláshelyek és parkolók megtelnek, s nemcsak az ország különböző pontjairól, hanem annál jóval távolabbról is érkeznek látogatók a városba. Különösen igaz ez a szeptember eleji napokra, amikor is a hagyomány szerint Bábolna két nagyszabású rendezvénynek, a Bábolnai Gazdanapoknak és a Kukorica Fesztiválnak is helyszínéül szolgál.

Ahogyan azt Horváth Klára polgármester lapunknak elmondta, idén egy időben várják majd a programok az érdeklődőket a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok területén, illetve a város központjában.

„Az immáron huszadik alkalommal megrendezendő Kukorica Fesztivál időpontját a Gazdanapokhoz igazítottuk, aminek többek között a külföldi testvérvárosainkból érkezők is örülnek, hiszen így egyszerre két rendezvény résztvevői is lehetnek”

– emelte ki Horváth Klára, akinek szavai szerint idén érkeznek látogatók például Finnországból, mindemellett lesznek visszajáró vendégek is, köztük a felvidéki Hidaskürt község „küldöttségének” tagjai személyében. Persze akadnak külföldiek, akik kifejezetten a Bábolnai Gazdanapokra utaznak a városba: a polgármester egy osztrák gazdákból álló csoportot hozott fel példaként, akiket a rendezvényen megismerhető olyan új technológiák és gépek érdeklik leginkább, amiket elmondásuk szerint otthon nem láthatnának.

A Bábolnai Gazdanapok helyszínét adó Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ugyanakkor az év valamennyi napján fontos jelentőséggel bír, amikor messziről jött vendégek érkeznek a városba. „Legtöbbjük nagyon kíváncsi a lovakra, különös tekintettel a Shagya-arab fajtára, s persze szívesen sétálnak az arborétumban, illetve örömmel keresik fel a birtok múzeumát is” – folytatta a bábolnai polgármester, hozzátéve, hogy a városvezetés a lovasiskolásokkal közreműködve a lovasversenyek lebonyolításában is gyakran nyújt segédkezet a ménesbirtok számára. A szeptember 5-én kezdődő Bábolnai Gazdanapokon egyebek közt annak működésébe is betekintést nyerhetnek a látogatók, kiegészítve mindezt a Kukorica Fesztivál adta programokkal: a Piramis együttes, a Csík zenekar vagy éppen a Neoton Família koncertje mellett helyi művészek kiállításait s a környék kulturális csoportjainak fellépéseit is láthatják az érdeklődők, nem beszélve a számos egyéb szórakozási lehetőségről.

Horváth Klára reményei szerint mindezek a programok a Gazdanapok látogatói és kiállítói számára is vonzóak lesznek. Annyi mindenesetre biztos: a rendezvények szervezői rengeteg látogatóra számítanak, éppen ezért a végső előkészületek már javában zajlanak. „A feladatok közé tartozik egyebek között a városkép szépítése, az egyes szolgáltatások előkészítése, a parkolóhelyek kialakítása” – részletezte a készülődés egyes elemeit Horváth Klára, aki szerint

érdemes felkészülni előre például azoknak is, akik szállást szeretnének foglalni az említett időszakra, annál is inkább, mivel a szabad szobák hamar elfogynak a városban;

alternatívaképp ez esetben Győrt és Komáromot szokták javasolni számukra. Mindettől függetlenül Bábolnán szeptember után sem áll meg az élet: októberben a település várossá avatásának tizenötödik évfordulóját ünneplik meg, nem mellesleg pedig ősszel kezdetét veheti egy fejlesztés, ami hosszú évtizedek óta váratott eddig magára.

„Hamarosan elindulhatnak azok az építkezési munkálatok, amik végeztével – várhatóan 2020 telére – átadhatjuk a város gyógy-, illetve termálvizes fürdőjét” – beszélt a tervekről a polgármester, hozzátéve, hogy a télen is nyitva tartó komlpexum mellett egy nyáron működő strand is helyet kap annak területén belül.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

A ketreces termelés szabadsága

Piackutatási és tájékoztatási kampányt indít a Baromfi Termék Tanács a magyar vásárlók tojásfogyasztási igényeinek felmérésére. A BTT szerint fel kell lépni az ellen, hogy az üzletláncok kiszorítsák kínálatukból a ketreces tojásokat, mert szerintük ezzel nemcsak a tojáspiaci szereplők, hanem a fogyasztók is rosszul járnának.

Átrendeződik a magyar szarvasmarha-kivitel

Átrendeződőben van a magyar szarvasmarha-kivitel, bár az exportban még mindig domináns szerep jut a török piacnak, az állattartók egyre több jószágot adnak el a volt jugoszláv, tenyészállatot pedig a hajdani szovjet tagállamokban.

A magbankok sem mindenhatók

Nem minden növény magja alkalmas arra, hogy magbankokban tárolják. Így ha bármi történik, nem lesz honnan „újraéleszteni” az érzékeny fajokat. A kutatók megállapítása szerint a különösen veszélyeztetett fajok 36 százalékának magja érzékeny a szárításra és fagyasztásra – vagyis arra a módszerre, ahogyan a magbankokban megőrzik a szaporítóanyagokat.