0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Nemzetközi szinten elismert sör Nógrádból

Rétság egyik csendes utcájában, egy családi házhoz építve, parányinak mondható kis üzem működik. A kertben álló kis vasúti kocsi – ami afféle kiülőként szolgál – már önmagában felhívja a figyelmet arra, hogy itt valami szokatlan történik.

Ha belépünk a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉBE (a bejegyzett neve csupa nagybetűből áll), az üvegablakon át laboratóriumméretű üzemre látunk, ahol ragyogó tisztaságú, csillogó fémtartályokban Európa legjobb nedűi fortyognak. A főzde az elmúlt másfél évben nemzetközi sörversenyeken összesen kilenc érmet és egy nagydíjat nyert. Az alapítóval, Hava Istvánnal készített interjút a nool.hu.

– Gondolom, régi sörfőző dinasztiából származik, aki ennyi díjat mondhat magáénak.

– Távolról sincs így. Édesapám mozdonyvezető volt, már gyerekkoromban megcsapott a mozdony füstje… Nem véletlen sörfőzdénk elnevezése: Fűtőház.

Visszaköszön a vasutas vér a söreink nevében is, hiszen egy-egy klasszikus mozdonytípusnak állítanak emléket.

Én járműgépészmérnök vagyok, de éveken keresztül vagyonvédelmi cégeim voltak. Négy évvel ezelőtt úgy éreztem, muszáj váltanom, és egy hirtelen jött ötlettől vezérelve beiratkoztam egy sörfőző tanfolyamra. A csillagok állása azt mutatta, itt az idő. Belevágtunk. A családi házunk mellett felépítettük a sörfőzdénket. A feleségem, a fiam és egy régi barátunk, aki alkalmazottként dolgozik velünk, így áll össze a családi vállalkozás.

– Gyorsan jött a siker.

– Egy év és egy nap telt el a nyitástól, amikor 2017-ben elértük az első nemzetközi sikert. Dublinban – a fekete sör hazájában – aranyérmet nyertünk a fekete sörünkkel. Ugyanezen a versenyen a belga sörünk ezüstérmes lett. Azóta is töretlen a siker, mind az öt sörünk nyert már amerikai vagy ír kraft sörversenyeken. A belga annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy idén Dublinban 27 aranyérmes között lett a Bajnokok bajnoka.

– Hogyan képzeljünk el egy sörversenyt?

– Hasonlít egy főzőversenyhez, de kicsit azért jobban mérhető, mert a sörnek meghatározott paraméterei vannak, ezek alapján minősítik. Az úgynevezett BJCP (Beer Judge Certification Program) versenyek lényege, hogy több sörkategória van.

A söröket saját csoportjukban pontozzák, több érmes sör is lehet. A végén az aranyérmeseket hasonlítják össze, és választják meg a Bajnokok bajnokát – az év sörét. Idén ezt a címet kapta a belga sörünk.

– Bonyolult a sörgyártás?

– Ez egy nagyon hosszú folyamat, maga a főzés több lépcsőből áll. Úgy kell elképzelni, mint amikor a háziasszony húslevest akar főzni, és ahhoz mérten válogatja össze a szükséges alapanyagokat. Mi öt fajta sört készítünk, csak saját receptek alapján dolgozunk.

Az első lépés a cefrézés folyamata, ez arról szól, hogy egy cukros levet állítunk elő. Az árpamaláta az alapja a sörgyártásnak. Mi a legjobb minőségű belga és német malátákat használjuk. Első lépésben a maláta héját meg kell törni, majd összekeverni megfelelő hőmérsékletű vízzel és utána elkezdjük melegíteni ezt az elegyet.

A maláta minősége rendkívül fontos szerepet tölt be. Fekete sörhöz hét-, búzasörhöz nyolcfajta malátát használunk.

Minden malátának megvan a maga szerepe, hogy mit tud hozzátenni az italhoz. A sörcefrének – a pálinkáéval ellentétben – nagyon kellemes illata van. Több lépcsőfokon keresztül emeljük a hőmérsékletet 78 fokig. A cefrézés végén van tehát egy cukros levünk, ami még nem sörlé, mert alkohol még nincs benne. Ezt a folyadékot forraljuk fel aztán a komlóval, ami tulajdonképpen a sör fűszere.

A kívánt ízhatás eléréséhez a megfelelő mennyiségű és minőségű komlót kell az adott időben hozzáadni a sörléhez. Ez is a szakma fortélya, hogy mikor miből és mennyit adagoljunk. Egy sörben rengeteg illatnak, íznek, aromának kell lennie. Végül lehűtjük, és hozzáadjuk az élesztőt, majd lezárjuk a tartályt. Nulla fokon, nyomás alatt tartjuk hónapokig, így érlelődik, ezért vannak ezek a fantasztikus ízek.

Nálunk egy sör négy-öt hónapig készül, nagyüzemben ez három hét.

– Egy laikus hogyan tudja megállapítani, hogy az általa fogyasztott sör jó minőségű-e?

– A mi söreink Balling-foka – ez a sörléerjesztés előtti szárazanyag-tartalmát jelölő mértékegység – tíz alá soha nem megy, a legnagyobb extrakttartalmú sörünk a belga, ennél ez az érték 19,2 B. Összehasonlításképpen, ez a nagyüzemi sörökének a többszöröse.

A másik próba: ha egy sörnek nevezett italt 14–15 fokos hőmérsékleten meg tudunk inni, az valóban sör. Ha csak ettől hidegebben fogyasztható, különben élvezhetetlen, akkor jobb, ha hagyjuk az egészet.

Ilyenkor leginkább a helyettesítő anyagok ízét érezzük, természetesen a szárazanyag-tartalom rovására. Egy konyhai hasonlattal élve: meg lehet enni a levesporból készült húslevest is, de nem téveszthető össze a tanyasi csirkéből, friss zöldségekből készült tyúkhúslevessel.

– Az összes létező díjat elnyerte már. Ilyen sikerek után miről álmodhat még?

– A sör nem olyan, mint a bor, ahol egy-egy évjárat meghatározó lehet és sok minden függ az időjárástól. Nekünk kutyakötelességünk minden évben ugyanazt a kiváló minőséget előállítani, tartanunk kell ezt a szintet, ez pedig komoly kihívás. Jelmondatunk: „Minőség – kompromisszumok nélkül”. Én azt vallom, hogy a sörfőzést nem kell 101 százalékon csinálni, de a 99 százalék kevés.

Mára a világ legjobbjai között

Hava István 1960-ban született Sátoraljaújhelyen.

Miskolcon járt vasutasképző szakközépiskolába, majd a Zalka Máté Műszaki Főiskolán gépjármű-üzemeltetői mérnöki szakon végzett.

Tanulmányai végeztével Rétságra költözött, több évig eredeti szakmáját gyakorolta. 1993-tól vagyonvédelemmel foglalkozott,

2016-ban sörfőzdét nyitott. A főzde termékeit – a számos nemzetközi szakmai versenyen elért eredményei alapján – a világ legjobbjaiként tartják számon.

 

Forrás: nool.hu