Back to top

Nincs vége: Szabolcsban bőszen pakolják a kamionokat

Bár már csak egy hét van augusztusból, a dinnyeszezonnak korán sincs vége, Szabolcsban bőszen pakolják a kamionokat. Igaz, elsősorban külföldre. Így amolyan idényközi összegzésre kértük Horváth Vivient, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szóvivőjét.

Az időjárás okozott kellemetlenségeket: a márciusi fagy, majd az áprilisban hirtelen érkezett meleg több gyümölcsfaj együttvirágzását eredményezte, a dinnyénél a vártnál rosszabb lett a megporzás, a kötésszám alulmúlta az átlagos évekét. A Medárd-napi jóslat bevált, újabb 40 esős nap következett, sok fejtörést okozva a gazdáknak, különösen növényvédelem igényelt nagy odafigyelést.

Békésben a fóliás dinnyék hozama is elmaradt a szokásostól (60-80 tonna helyett átlagosan 30 tonnát szedtek hektáronként),

de a többi régiókban, a későbbi szedéseknél szerencsére ez nem ismétlődött meg. A szabadföldi területek is szépen fejlődtek, bár az egészséges lombkorona alatt látszott a hiány. Az országos átlag így egyelőre hektáronként 30 tonna körüli, az átlagos 45 tonna helyett, bár a szabolcsi mennyiségek még javíthatnak rajta, mondta a szakember.

A szezon elején ismét bedugult az európai piac: együtt volt jelen a spanyol, az olasz, a görög és a magyar dinnye, ez pedig nyomott exportárakat eredményezett. Július elején a legalacsonyabb árat Békésben jelezték, mindössze kilogrammonként 20 forintért vették a dinnyét a termelőktől.

Ezzel ellentétben - az előző évi piaci egyeztetéseknek köszönhetően - a belföldi értékesítés és  árak kedvezőbben alakultak. Az áruházak ugyan akcióztak, de már nem a szezon elején, és a számokból az is kiderül, hogy saját haszonkulcsukat csökkentve tették mindezt.

További rendezendő feladat azonban a túlburjánzott kereskedői réteg tisztítása, és több közvetlen termelői értékesítési csatornát kell kiépíteni.

Fotó: Sándor László

Ahogy a fóliás, úgy a szabadföldi termést is 2-3 héttel korábban kezdték szedni a kertészek, és meglepően augusztus 10-e körül sok helyen befejeződött a szezon. A hiány azonnal érződött, mert a magyarral együtt a külföldi dinnye is fogyott: augusztus elejétől égtek a vonalak és a külföldi piac is megnyílt, az árak pedig mindenhol felszöktek. A fogyasztók is érezhették a hiányt, hirtelen az áruházi polcokról is eltűnt a nyár slágerterméke,

Európában elfogyott a dinnye. A termelők is nehéz helyzetbe kerültek, hiszen nem tudták ellátni a meglévő partnereiket sem, és azon felül is csak zúdult rájuk az igény.

Az augusztusi árnövekedés összességében azt hozta, hogy Szabolcsban - ahol jelenleg a legegyszerűbb technológiával dolgoznak - előzetesen a vártnál jobban zárják majd a 2018-as szezont.

A korai fóliás szedések miatt többen újrahajtatták a növényeket és augusztusra beérett a plusz munka gyümölcse. Ez főként a békési területet mentheti meg, ahol a szezon elején nyomott árakon dolgoztak. Szabolcsban pedig még néhány hétig lesz magyar dinnye, bár nagy része exportra kerül, így a hazai piac egészét már nem tudja ellátni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Már a fóliaalagutas dinnyéket is ültetik

A nagy légterű fóliasátrakba április első hetében kiültették a dinnyéket a hevesi, tolnai, békési gazdák, és megkezdték a palántázást a Békés és Baranya megyei fóliaalagutakba is.

Katasztrofális lehet az idei év - gyilkos forróság jön

A negyedik legmelegebb év volt 2018 a rendszeres mérések kezdete óta - közölte hétfőn az Európai Unió Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálata (Copernicus Climate Change Service, C3S). 2019 azonban nagy eséllyel melegebb lesz a tavalyi évnél is, miután valószínűleg visszatér az El Nino.

Egész szezonban szükség van minőségi dinnyére

A NAK dinnyetermesztési roadshowjának egyik kiemelt célja volt, hogy korszerűsítési javaslatokat mutasson be a termelőknek.

Újítani kell a dinnyeágazatban

Három fontos kérdésre kell jól reagálnunk: fajtaszerkezet-váltás, piacépítés, szervezettség - hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által rendezett regionális fórumon, melyet a Magyar dinnyetermesztés jövője címmel tartottak csütörtökön Medgyesegyházán, ahova nagyon sok termelő érkezett.

Keserédes dinnyeszezon

Nem panaszkodhattak a szezon egyhangúsága miatt idén a magyar görögdinnye-termelők. A korai meleget júliusban erős lehűlés és eső követte, ami a termésmennyiséget és a keresletet is visszavetette, az exportpia­cokon is nagyon nyomott árak alakultak ki. Bár az augusztusi hőségnek köszönhetően megugrott forgalom az árakra is jó hatással volt, ez már nem tudta kompenzálni a korábbi veszteségeket.

Átformálták a spanyol dinnyepiacot

Idén Spanyolországban a dinnyefelület meghaladta a 20 ezer hektárt, és az utóbbi évtizedben megváltozott vásárlói szokásokhoz igazodva, a terület mintegy 70 százalékán mag nélküli fajtákat termesztenek. Ezzel együtt a hajtatási felület is 3000-ről 8000 ezer hektárra nőtt Almériában.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Evett már Ön füstölt dinnyét?

Will Horowitz, New York-i séf különleges étellel, sóban szárított, füstölt görögdinnyével kápráztatja el vendégeit a Ducks Eatery étteremben. Az étel külsőre teljesen úgy néz ki, mint a marhasteak vagy füstölt sonka, íze azonban semmihez sem fogható.

Szeptemberig lesz dinnye, de a minőség kérdéses

Sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kint maradt dinnye minősége. Rontotta a hazai termelők exportpozícióit, hogy a meghatározó Spanyolországban a hűvös miatt kitolódott az érés, így az egyébként a spanyol után érkező magyar dinnye július közepéig „beszorult” a hazai piacra.