Back to top

„Őrült” egy menet volt - traktorral fogták a fiatalokat!

Sikerült rátenniük egy lapáttal a Hódmezőrület 3.0 szervezőinek: az AXIÁL Kft. idei mezőgépész-toborzó fesztiválja ugyanis az eddigieknél is több programot és gépet – a mezőgépek mellett autókat és motorokat – sorakoztatott fel. A látogatók, ahogy a régmúlt, úgy a modern kor darabjainak többségébe is bepattanhattak.
Elképesztő hangerővel és füsttel indult be a Hódmezőrület 3.0-án a harmincezer köbcentis, ezer lóerős motor, amely egykoron egy Dromader típusú mezőgazdasági repülőgép „szíveként” szolgált „nyugdíjazásáig”.

Mindez a jelenet rendezvény egyfajta szimbólumaként is szolgált: nem sokkal ezután ugyanis régi idők mezőgépei vonultak fel hosszú sorokban, nem messze tőlük pedig driftelő autók csikorgó kerekei húztak sűrű gumifüstöt maguk után. Az éles kontraszt nem véletlen, hiszen a szervezők minél szélesebb réteghez szerettek volna szólni ezúttal.

„Idén az egész család számára igyekeztünk sokrétű programot összeállítani, persze nem titkolt célunk volt, hogy mindeközben felkeltsük a fiatalok érdeklődését a mezőgépész szakma iránt is” – mondta lapunknak Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója, akinek tapasztalatai szerint mostanra végre történt némi előrelépés ebben a témában. „Az idei évben emelkedett a szakiskolai jelentkezők száma ezen a területen s a gödöllői Szent István Egyetem is 10-15%-os növekedésről számolt be nekünk az ezekre a szakokra felvételt nyertek arányában” – számolt be a pozitív tendenciáról Umenhoffer Péter.

Márpedig erre most nagy szükség van, hiszen ahogy azt Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az esemény megnyitóján hangsúlyozta, az elmúlt öt év egyik legnagyobb kihívása a hazai agrárium számára a munkaerőhiány. Szerinte az ehhez hasonló rendezvények nagy segítséget jelenthetnek abban, hogy a fiatalok közelebb érezhessék magukhoz a mezőgazdaságot. A helyettes államtitkár egyúttal elmondta, hogy

az agrárágazat számára a mezőgépészet rendkívül fontos, hiszen a tavalyi esztendőben 152 milliárd forgalmat bonyolított le az ágazat. Elmondható, hogy az egyik legnagyobb arányú növekedés a precíziós gazdasághoz köthető gépforgalmat jellemezte.

„Utóbbi az az irány, ami akár egy városi fiatal számára is vonzó lehet” – emelte ki Juhász Anikó, hozzátéve, hogy ezen technológia ismeretének alapját a szakiskolai rendszer adja meg, ami éppen ezért az Agrárminisztérium háttérintézményeként komoly támogatásban részesül.

„Szükségünk van rátok!” – szólt ezt követően rendezvényen megjelent fiatalokhoz Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, akinek szavai szerint a mezőgazdasági gépek technológiája nagymértékben fejlődik, ezekben az időkben pedig nagy szükség van az új eszközökhöz értő, azokat kezelni és karbantartani tudó szakemberekre. A tulajdonos-ügyvezető ehhez kapcsolódóan a Hódmezőrület 3.0 egyik fő programját hozta fel példaként: az AXIÁL Kft. és a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közös kezdeményezésének, az „Éld át igazából! - Legyél Te is mezőgépész!” verseny első fordulójára ugyanis e rendezvényen került sor.

Négy szakiskola tanulói versenghettek meg ez alkalomból egymással s persze a gépekkel – egyebek közt szántóföldi kultivátor kapáját kellett cserélniük időre, napi karbantartásokat kellett végezniük egy traktoron. Illetve erőgépet és pótkocsit kellett egymáshoz kapcsolniuk, majd pedig manőverezni velük. Mint az délutánra kiderült, a feladatokban a legjobbnak a „Somogyi betyárok” csapata bizonyult, akik a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Szakközépiskolából és Szakiskolából érkeztek a rendezvényre, ami idén igencsak emlékezetesre sikeredett. A gépes bemutatókon és tesztvezetéseken túl ugyanis kutyás programokkal, videojátékokkal, gyerekeknek szánt foglalkozásokkal és számos egyéb érdekességgel készültek a szervezők, akiknek minden bizonnyal nehéz dolguk lesz, ha túl akarják szárnyalni mindezt a jövő évi Hódmezőrületen.

MMG - Őrült egy menet volt: traktorral fogták a fiatalokat!

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Megújuló Valtra traktorszériák

Az AGCO konszernhez tartozó finn traktorgyártó a Valtra, ebben az évben az N-, T- és S szériájú traktorainál áttér a Tier 5/Stage V normás motorokra, ezzel a legszigorúbb füstgáztisztasági követelményeket képes teljesíteni.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Károsanyag-kibocsátás nélkül

A 8 m3-es függőleges kúpos, csigás keverőtartályos, magajáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit beépített akkumulátorral meghajtott villanymotorok működtetik. Kétféle 465 Ah-ás és 620 Ah-ás akkumulátorteleppel rendelhető.

AgrárgépShow Mezőfalván

Az internet alapú technológiáktól a robotikáig. Május 23-24-én ismét Mezőfalvára hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. A kétnapos szabadtéri rendezvényen a világ legkorszerűbb mezőgépei vonulnak fel, amiket élesben, akár munka közben is kipróbálhatnak az érdeklődők.