0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Törökország és Izrael budapesti nagykövetével tárgyalt az agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter hétfőn hivatalában fogadta Ahmet Akif Oktay török nagykövetet és Yossi Amrani urat, Izrael Állam budapesti nagykövetét is.

Az agrártárca vezetője üdvözölte, hogy Törökország és Magyarország között a diplomáciai és szakmai kapcsolatok már hosszú ideje intenzívek. Hozzátette, hogy Magyarország számára a török gazdasági kapcsolatok nagyon fontosak, Törökországot stratégiai partnernek tekintjük.

A találkozón a miniszter kezdeményezte, hogy a gazdasági kapcsolatok élénkülése miatt 2018-ban egy külön fórumon,

a Magyar-Török Mezőgazdasági Munkacsoport keretében egyeztessen a két fél a számos közös témáról, így a szarvasmarha-kereskedelem, élelmiszeripar, erdészet területeiről.

Törökország a magyar szarvasmarha-export fontos célországa, de további lehetőségek is rejlenek még ebben az ágazatban az ellátási láncok fejlesztésével.

Nagy István ma hivatalában fogadta Yossi Amrani urat, Izrael Állam budapesti nagykövetét is. A megbeszélésen szóba került, hogy a felek készek megvizsgálni a két ország közötti mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások befektetési és piaci lehetőségeit.

A tárgyalópartnerek megegyeztek arról, hogy a magyar és izraeli szakterületek együttműködésében kiaknázatlan lehetőségek vannak, és mivel jó az együttműködés a két ország kutatási intézményei között, a technológiatranszferre és szakértőcserékre érdemes hangsúlyt helyezni.

Nagy István elmondta, tapasztalata alapján az izraeli befektetők látnak potenciált a magyar agrár és élelmiszeriparban.

Forrás: AM Sajtóiroda