0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Járjunk egy lépéssel az ASP előtt! – videó

Európa szerte egyre többeket érintő probléma az afrikai sertéspestis (ASP). A betegség további terjedésének megakadályozásához a legfontosabb a megelőzés, a járványvédelmi szabályok szigorú betartása. Többek között erről, de az ASP vírusának jellemzőiről és a betegség tüneteiről is szól egy friss, rövid videó, amely nemrég magyar nyelven is elérhetővé vált.

Az EFSA és az Európai Bizottság rajzfilmes ismeretterjesztő videójához (African Swine Fever: how to stay one step ahead) a magyar szöveget a videó jobb alsó sarkában található fogaskerék megnyitásával és a feliratok fülre való kattintással, a magyar felirat kiválasztásával állíthatjuk be.

Az afrikai sertéspestis a házi sertések és a vaddisznók vírusos megbetegedése, ami jellemzően halálos kimenetelű. Nincs ellene vakcina, sem gyógymód, így komoly társadalmi-gazdasági következményekkel jár az érintett országokban. A vírus több hónapig is fennmaradhat a környezetben és az elhullott állatok testében. Fontos, hogy az emberek nem fogékonyak a betegségre, de továbbíthatják azt, például fertőzött ruhadarabokkal és eszközökkel.

Magyarországon ez idáig csak a vaddisznóknál jelent meg a betegség, de több szomszédos országban már a háztáji sertéseknél és nagyobb sertéstelepeken is pusztít a vírus.

Az ASP-ről további információk, érdekességek a Nébih tematikus aloldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

youtube://v/eyQ4t1wHl2M

 

Forrás: Nébih