0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Legeltetéses állattartási képzések indulnak

Már csak a hét végéig, augusztus 31-ig lehet jelentkezni a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán induló legeltetéses állattartási szakmérnök és specialista képzésekre. Mindkét szakon az oktatás októbertől indul, levelező munkarendben.

Ilyen, speciálisan a legeltetéses állattartásra irányuló képzés eddig nem volt sehol korábban, ez most fog először elindulni – mondja Tasi Julianna egyetemi docens. A legeltetéses állattartás tulajdonképpen évszázadok óta az ősöktől tanult mesterség volt. De az utóbbi évtizedekben ez a természetes tudásátadási folyamat megszakadt, generációk estek már ki ebből. A szocialista gazdálkodás alatt ez a fajta állattartás gyakorlatilag teljesen megszűnt.

Pedig a húshasznú tehénlétszám egyre növekszik, a juhászatban, a kecsketartásban is nagy lehetőségek rejlenek, de az látszik, hogy a gazdálkodók nem eléggé szakszerűen legeltetnek, illetve nem képesek kihasználni a lehetőségeiket, mert igazából nem tudják, hogyan is lehetne ezt jobban csinálni.

Igaz ugyan, hogy van egy hátráltató tényező is ebben, hiszen a gyepterületeink csaknem fele Natura 2000-es besorolású, vagy egyéb védettség alatt van, amelyek használatát nagyon szigorúan szabályozzák. Ezeken nem  lehet gazdálkodni, csak legeltetni, vagy kaszálni, de itt sem mindegy, hogy milyen módszerrel végzik – teszi hozzá Tasi Julianna.

Az egyetemeken ezelőtt az állattenyésztő mérnök képzés keretében tanulhattak a legeltetéses állattartásról a diákok, de inkább csak általánosságban. Most pedig már alapszinten az állattenyésztő mérnök képzést ki is vezették a rendszerből, csak mester szakon maradt meg az állattenyésztő mérnök képzés. Így akik ezt jobban, hatékonyabban szeretnék végezni, használják ki a most induló képzést tudásuk gyarapítására.

A szakmérnöki szakra jelentkezőknek legalább alapképzésben szerzett mérnöki végzettséggel kell rendelkezniük. A képzés ezen a szakon 2 félév. A legeltetéses állattartási specialista szakra bármilyen képzési területen, legalább alapképzésben (BSc) szerzett szakképzettséggel lehet jelentkezni. A képzési idő ebben az esetben 4 félév. Erre a szakra jelentkezhet bárki,  akinek nem agrár területen szerzett diplomája van, például tanár, bölcsész, közgazdász. Ide tartozik az is, aki ugyan agrár-, de nem mérnöki végzettségű.

Az egyetem célja, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki a gazdálkodásba a képzést követően, akik a legmodernebb, gyakorlatba átültethető komplex ismeretekkel rendelkeznek a legeltethető állatok (szarvasmarhák, juhok, kecskék, lovak) szaporodásbiológiájáról, takarmányozásáról, illetve tartástechnológiájáról.

Akik felkészültek az okszerű táplálóanyag-ellátásra, a legelőfű és a téli takarmány előállítására. A képzés gyakorlati ismeretek nyújtásával a legeltetésre alapozott állattartás területén új ismeretekkel bővíti az agrármérnöki tudást, az egyéb alapvégzettségekkel rendelkezőknél pedig mezőgazdasági alapismereteket nyújt és azt követően biztosítja a szakismeretek megszerzését.

A képzésre októberben és novemberben, valamint februárban és márciusban kerül sor 6-6 alkalommal csütörtöki és pénteki napokon. Májusban várhatóan szakmai tanulmányutakra is sor kerül. Bővebb információkat a képzésről a Szent István Egyetemen kaphatnak az érdeklődők.

 

Forrás: SZIE/magyarmezogazdasag.hu