0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényvédelmi előrejelzés – a rendezett gyep titkai

A haszonnövények növényvédelmi problémái mellett kevesebb figyelmet kap a pihenőkert, pedig a rendezett és jó egészségi állapotban levő kert, benne a gyep testi és lelki felüdülést jelent minden ember számára. A nyár előrehaladtával a pázsitokon egyre több növényegészségi probléma jelentkezik, pláne a hazai, arid viszonyok között.

A gyepek sekély gyökérzete sokkal gyorsabban reagál minden számára kedvezőtlen jelenségre, elsősorban a magas hőmérsékletre és a légköri aszályra. Semmilyen öntözési forma nem képes pótolni az atlanti típusú időjárási viszonyokat, ezért inkább nekünk kell módosítani a gyepek kezelésén. A nyári hőség beköszöntével a fűnyírásban korábban megszokott tarlómagasságot emeljük feljebb, mert így kisebb eséllyel ég meg a növények bokrosodási csomója.

 

Az öntözési időpontokat ritkítsuk és inkább nagyobb vízadagokat használjunk egy-egy alkalommal. Ezzel a gyakori, de kis vízadagokhoz szoktatott füvet rákényszerítjük, hogy gyökereit a mélyebb zónába növessze, így kevésbé lesz sérülékeny a talaj kiszáradására és a légköri alacsony páratartalomra. A ritkább, de nagy adagú öntözésnek növényvédelmi vonatkozásai is vannak.

 

A gabonaféléket megtámadó betegségek – mert a pázsit is gabonaféle – a növény számára kedvezőtlen klimatikus viszonyokat kihasználva sokkal könnyebben megbetegítik a gyepet. A megjelenő kórokozók – például a lisztharmat, a vörösrozsda és a levélfoltosságot előidéző különböző gombafajok – főként melegkedvelők, és a leveleken jelentkeznek. Forró napokon különösen veszélyes lehet a talajlakó fuzáriumgombák okozta, kisebb-nagyobb szabálytalan foltokban jelentkező növénypusztulás, mely csak a körülmények kedvezőbbre fordulása után szűnik meg. Ezt a jelenséget előidézheti például a gyepfelújításhoz idegen helyről hozott fertőzött talajjal érkező kórokozó, de volt már arra is példa, hogy a fűnyíróval került egyik helyről a másikra a fertőző anyag. Ilyenkor kötelező a gyepápoláshoz használt eszközök fertőtlenítése.

 

A kiritkult, kifoltosodott gyep rövid idő alatt képes begyomosodni, ezért célszerű helyreállítani a sűrű, tömött növényállományt, mert csak ez képes elnyomni a kelő gyomokat. Felújításhoz válasszuk jó gyomelnyomó képességgel rendelkező, tarackos fűfajok keverékét. Nyári hőmérsékleten, kellő nedvesség biztosítása mellett már 7-10 nap alatt kicsírázik az elvetett fűmag. A vetés előtt elvégzett gyepszellőztetéssel nemcsak kedvező viszonyokat teremtünk a regenerálódáshoz, hanem az elhalt, filcesedett fűszálak eltávolításával a kórokozók egy részét is eltüntetjük. A rendszeres szellőztetés képes megakadályozni az árnyékos, állandóan nedves részek mohásodását is.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu