Back to top

Átformálták a spanyol dinnyepiacot

Idén Spanyolországban a dinnyefelület meghaladta a 20 ezer hektárt, és az utóbbi évtizedben megváltozott vásárlói szokásokhoz igazodva, a terület mintegy 70 százalékán mag nélküli fajtákat termesztenek. Ezzel együtt a hajtatási felület is 3000-ről 8000 ezer hektárra nőtt Almériában.

Jelenleg a fekete és csíkos, mag nélküli fajták egyaránt jelen vannak a belföldi és az exportpiacokon, de Spanyolországban a sötét héjú (Sugar baby típus) vitathatatlanul népszerűbb, és a német láncokban is már 50 százalék fölé emelkedett az aránya. . A spanyol piacon a 4,5-8, exportra 3-5 kilogrammos dinnyéket keresik, és rohamosan bővül a még ennél is kisebb termések iránti igény. A termelők úgy vélik, hogy jövedelmezőbb, ha porzófajtának is fogyasztható termésű dinnyét ültetnek, így jellemzően azokról szedik  kis méretű magvas terméseket.

Fejenként 2 kg-mal nőtt a belső fogyasztás 10 év alatt a jó minőség miatt
Fotó: Sándor László

Az almériai hajtatási felület bővülése nagyrészt köszönhető a Ne szedd a dinnyét éretlenül! jelszóval meghirdetett kampánynak, amit kiegészítettek rendszeres növény-egészségügyi és szermaradék-ellenőrzésekkel, a rossz minőséget pedig szankcionálták. A nagy termelő cégek szerint a minőségnél, íznél semmi sem fontosabb, és ha nem üti meg a mércét a dinnye, inkább a területen hagyják. meggyőződésük, hogy nekik azok a termelők a versenytársaik, akik éretlenül értékesítik a dinnyét, mert azzal mindenkinek tönkreteszik a piacát, elriasztják a vásárlókat. Angol kutatás szerint ugyanis, ha a fogyasztó rossz dinnyét vásárol, akkor leghamarabb tíz nap múlva próbálkozik újra, és ha megint rosszat vesz, akkor legjobb esetben két hónap után visz haza dinnyét megint. Ha viszont finom dinnyét evett, 3 nap múlva újra vesz. 

A dinnyetermelők többsége szövetkezetbe tömörül, mert az uniós jogszabályoknak megfelelően Spanyolországban is a tészek beruházásait támogatják. Így sikerült látványosan előbbre lépniük az árukezelésben, csomagolásban.

Csúcsnapokon 1,3 millió kilogramm dinnyét készít össze az Indasol az egyhektáros csomagolóházban
Fotó: Sándor László

A sötét héjú mag nélküli dinnye fogyasztásának föllendülésében kulcsszerepe volt az úgynevezett Fashion csoportnak, melyet másfél évtizede 8 cég alapított, jelenleg pedig 16 meghatározó dinnyetermelő vállalat alkotja. Kezdetben csak a marketingjük volt közös, mára saját jogon értékesít belföldön és Európa-szerte. Nyolcfős igazgatósága (benne kereskedelmi, termelési és marketingbizottság) dönti el, hogy a tagok milyen fajtát mekkora felületen termeszthetnek a Fashion márkában. A szervezett alkalmazott elsőként szoftveres nyomon követést  a Fashion márka teljes termelési folyamatára, melynek keretében a tagok minden adathoz hozzáférnek, naprakészen ismerik a növényállományok  állapotát, a várható mennyiségeket, pontosan tudják, mennyi dinnyét kell becsomagolni, mennyit tudnak vagy épp kell eladni. Ezzel tartják kézben az árakat is. 

Idén a kommunikációjukat is megváltoztatták, Egészséges íz szlogennel népszerűsítik a Fashion dinnyéket (ez három fajta lehet), arra alapozva, hogy kutatások szerint az idetartozó fekete magnélküli dinnyék antioxidáns-tartalma (likopin, citruin) kiemelkedő. Éppen ezért a spanyol egészségügyi szervezetek (pl. Szívtársaság) ajánlását, logóját is használhatja a csoport. Az áruházi felmérések pedig alátámasztották, hogy ennek fényében jobban fogy a dinnye.

Szívbarát logóval még kelendőbb
Fotó: Sándor László

(A spanyolországi dinnyetermesztésről, -értékesítésről a Kertészet és Szőlészet 36. számában olvashatnak.)

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.