Back to top

Átformálták a spanyol dinnyepiacot

Idén Spanyolországban a dinnyefelület meghaladta a 20 ezer hektárt, és az utóbbi évtizedben megváltozott vásárlói szokásokhoz igazodva, a terület mintegy 70 százalékán mag nélküli fajtákat termesztenek. Ezzel együtt a hajtatási felület is 3000-ről 8000 ezer hektárra nőtt Almériában.

Jelenleg a fekete és csíkos, mag nélküli fajták egyaránt jelen vannak a belföldi és az exportpiacokon, de Spanyolországban a sötét héjú (Sugar baby típus) vitathatatlanul népszerűbb, és a német láncokban is már 50 százalék fölé emelkedett az aránya. . A spanyol piacon a 4,5-8, exportra 3-5 kilogrammos dinnyéket keresik, és rohamosan bővül a még ennél is kisebb termések iránti igény. A termelők úgy vélik, hogy jövedelmezőbb, ha porzófajtának is fogyasztható termésű dinnyét ültetnek, így jellemzően azokról szedik  kis méretű magvas terméseket.

Fejenként 2 kg-mal nőtt a belső fogyasztás 10 év alatt a jó minőség miatt
Fotó: Sándor László

Az almériai hajtatási felület bővülése nagyrészt köszönhető a Ne szedd a dinnyét éretlenül! jelszóval meghirdetett kampánynak, amit kiegészítettek rendszeres növény-egészségügyi és szermaradék-ellenőrzésekkel, a rossz minőséget pedig szankcionálták. A nagy termelő cégek szerint a minőségnél, íznél semmi sem fontosabb, és ha nem üti meg a mércét a dinnye, inkább a területen hagyják. meggyőződésük, hogy nekik azok a termelők a versenytársaik, akik éretlenül értékesítik a dinnyét, mert azzal mindenkinek tönkreteszik a piacát, elriasztják a vásárlókat. Angol kutatás szerint ugyanis, ha a fogyasztó rossz dinnyét vásárol, akkor leghamarabb tíz nap múlva próbálkozik újra, és ha megint rosszat vesz, akkor legjobb esetben két hónap után visz haza dinnyét megint. Ha viszont finom dinnyét evett, 3 nap múlva újra vesz. 

A dinnyetermelők többsége szövetkezetbe tömörül, mert az uniós jogszabályoknak megfelelően Spanyolországban is a tészek beruházásait támogatják. Így sikerült látványosan előbbre lépniük az árukezelésben, csomagolásban.

Csúcsnapokon 1,3 millió kilogramm dinnyét készít össze az Indasol az egyhektáros csomagolóházban
Fotó: Sándor László

A sötét héjú mag nélküli dinnye fogyasztásának föllendülésében kulcsszerepe volt az úgynevezett Fashion csoportnak, melyet másfél évtizede 8 cég alapított, jelenleg pedig 16 meghatározó dinnyetermelő vállalat alkotja. Kezdetben csak a marketingjük volt közös, mára saját jogon értékesít belföldön és Európa-szerte. Nyolcfős igazgatósága (benne kereskedelmi, termelési és marketingbizottság) dönti el, hogy a tagok milyen fajtát mekkora felületen termeszthetnek a Fashion márkában. A szervezett alkalmazott elsőként szoftveres nyomon követést  a Fashion márka teljes termelési folyamatára, melynek keretében a tagok minden adathoz hozzáférnek, naprakészen ismerik a növényállományok  állapotát, a várható mennyiségeket, pontosan tudják, mennyi dinnyét kell becsomagolni, mennyit tudnak vagy épp kell eladni. Ezzel tartják kézben az árakat is. 

Idén a kommunikációjukat is megváltoztatták, Egészséges íz szlogennel népszerűsítik a Fashion dinnyéket (ez három fajta lehet), arra alapozva, hogy kutatások szerint az idetartozó fekete magnélküli dinnyék antioxidáns-tartalma (likopin, citruin) kiemelkedő. Éppen ezért a spanyol egészségügyi szervezetek (pl. Szívtársaság) ajánlását, logóját is használhatja a csoport. Az áruházi felmérések pedig alátámasztották, hogy ennek fényében jobban fogy a dinnye.

Szívbarát logóval még kelendőbb
Fotó: Sándor László

(A spanyolországi dinnyetermesztésről, -értékesítésről a Kertészet és Szőlészet 36. számában olvashatnak.)

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.