Back to top

Átformálták a spanyol dinnyepiacot

Idén Spanyolországban a dinnyefelület meghaladta a 20 ezer hektárt, és az utóbbi évtizedben megváltozott vásárlói szokásokhoz igazodva, a terület mintegy 70 százalékán mag nélküli fajtákat termesztenek. Ezzel együtt a hajtatási felület is 3000-ről 8000 ezer hektárra nőtt Almériában.

Jelenleg a fekete és csíkos, mag nélküli fajták egyaránt jelen vannak a belföldi és az exportpiacokon, de Spanyolországban a sötét héjú (Sugar baby típus) vitathatatlanul népszerűbb, és a német láncokban is már 50 százalék fölé emelkedett az aránya. . A spanyol piacon a 4,5-8, exportra 3-5 kilogrammos dinnyéket keresik, és rohamosan bővül a még ennél is kisebb termések iránti igény. A termelők úgy vélik, hogy jövedelmezőbb, ha porzófajtának is fogyasztható termésű dinnyét ültetnek, így jellemzően azokról szedik  kis méretű magvas terméseket.

Fejenként 2 kg-mal nőtt a belső fogyasztás 10 év alatt a jó minőség miatt
Fotó: Sándor László

Az almériai hajtatási felület bővülése nagyrészt köszönhető a Ne szedd a dinnyét éretlenül! jelszóval meghirdetett kampánynak, amit kiegészítettek rendszeres növény-egészségügyi és szermaradék-ellenőrzésekkel, a rossz minőséget pedig szankcionálták. A nagy termelő cégek szerint a minőségnél, íznél semmi sem fontosabb, és ha nem üti meg a mércét a dinnye, inkább a területen hagyják. meggyőződésük, hogy nekik azok a termelők a versenytársaik, akik éretlenül értékesítik a dinnyét, mert azzal mindenkinek tönkreteszik a piacát, elriasztják a vásárlókat. Angol kutatás szerint ugyanis, ha a fogyasztó rossz dinnyét vásárol, akkor leghamarabb tíz nap múlva próbálkozik újra, és ha megint rosszat vesz, akkor legjobb esetben két hónap után visz haza dinnyét megint. Ha viszont finom dinnyét evett, 3 nap múlva újra vesz. 

A dinnyetermelők többsége szövetkezetbe tömörül, mert az uniós jogszabályoknak megfelelően Spanyolországban is a tészek beruházásait támogatják. Így sikerült látványosan előbbre lépniük az árukezelésben, csomagolásban.

Csúcsnapokon 1,3 millió kilogramm dinnyét készít össze az Indasol az egyhektáros csomagolóházban
Fotó: Sándor László

A sötét héjú mag nélküli dinnye fogyasztásának föllendülésében kulcsszerepe volt az úgynevezett Fashion csoportnak, melyet másfél évtizede 8 cég alapított, jelenleg pedig 16 meghatározó dinnyetermelő vállalat alkotja. Kezdetben csak a marketingjük volt közös, mára saját jogon értékesít belföldön és Európa-szerte. Nyolcfős igazgatósága (benne kereskedelmi, termelési és marketingbizottság) dönti el, hogy a tagok milyen fajtát mekkora felületen termeszthetnek a Fashion márkában. A szervezett alkalmazott elsőként szoftveres nyomon követést  a Fashion márka teljes termelési folyamatára, melynek keretében a tagok minden adathoz hozzáférnek, naprakészen ismerik a növényállományok  állapotát, a várható mennyiségeket, pontosan tudják, mennyi dinnyét kell becsomagolni, mennyit tudnak vagy épp kell eladni. Ezzel tartják kézben az árakat is. 

Idén a kommunikációjukat is megváltoztatták, Egészséges íz szlogennel népszerűsítik a Fashion dinnyéket (ez három fajta lehet), arra alapozva, hogy kutatások szerint az idetartozó fekete magnélküli dinnyék antioxidáns-tartalma (likopin, citruin) kiemelkedő. Éppen ezért a spanyol egészségügyi szervezetek (pl. Szívtársaság) ajánlását, logóját is használhatja a csoport. Az áruházi felmérések pedig alátámasztották, hogy ennek fényében jobban fogy a dinnye.

Szívbarát logóval még kelendőbb
Fotó: Sándor László

(A spanyolországi dinnyetermesztésről, -értékesítésről a Kertészet és Szőlészet 36. számában olvashatnak.)

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.