Két éve nyolc taggal (Kisvásárhely önkormányzata és hét magánszemély összefogásával) alakult meg a szövetkezet, amely létrehozta Zalaszentgróton, Csáford-Alsóhegyen a gyümölcsfeldolgozót – írja a zaol.hu. Nem csak a térségben élők hozzák ide a terményeiket, érkeztek már többen például Fertődről, Nagyatádról, Nagykanizsáról, Sopronból, Szombathelyről, Zalaegerszegről és több balatoni településről.
Az a legfontosabb, hogy a köz szolgálatában működjünk, hasznosítva legyenek a felesleges gyümölcsök – összegezte Fatér Balázs, a nonprofit alapon működő Natúr Ízek Szociális Szövetkezet szakmai vezetője. Hozzátette: a termelőknek a piaci árnál jóval kevesebbet kell fizetniük a feldolgozásért.
– Az idei gyümölcstermés rendkívül jónak számít, legalábbis a mennyiségét tekintve. A minőséggel sincs különösebb gond, csak annyi, hogy sok a varasodás egyes fajtáknál. Emiatt nem tartható el annyira, és nem olyan szép a gyümölcs, hogy étkezési célra hasznosítható legyen a piacon. De a beltartalmi értéke ugyanúgy megvan, és első osztályú anyag gyümölcslének – részletezte Fatér Balázs.
A csáfordi üzemben jelentős mennyiségben dolgoznak fel szőlőt is (ezt léként fogadják, pasztőrözik és csomagolják), és szeder is érkezett a napokban. A szakmai vezető hozzátette:
Ezen a héten még közel háromezer liternyi szőlőlevet és öt-hatszáz kiló barackot is várnak. Az alma feldolgozása még januárig tart, és zöldséglevek is készülnek.
Az üzemben gyógynövényszirupokat is készítenek; egy köbméteres illóolaj-lepárló berendezéssel rendelkeznek. Idén levendulából közel húsz köbméternyi érkezett, ezenkívül főként fenyőt, mentát, cickafarkat és citromfüvet dolgoznak fel.
A szociális szövetkezet tervei között szerepel a gyümölcsfeldolgozó jelenlegi napi két tonna kapacitásának bővítése 3,5–4 tonnára, ez várhatóan október közepére megvalósul, valamint a gyógynövényszirupok osztrák piacon való értékesítése.