0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A térségbeli gazdák terményeit dolgozzák fel

Főként alma, körte, szőlő és levendula kerül be abba a csáfordi feldolgozóüzembe, amelynek az a célja, hogy a térségbeli gazdák által megtermelt gyümölcsök, zöldségek ne menjenek veszendőbe. Gyümölcslé és illóolaj is készül a nonprofit alapon működő szövetkezetben.

Két éve nyolc taggal (Kisvásárhely önkormányzata és hét magánszemély összefogásával) alakult meg a szövetkezet, amely létrehozta Zalaszentgróton, Csáford-Alsóhegyen a gyümölcsfeldolgozót – írja a zaol.hu. Nem csak a térségben élők hozzák ide a terményeiket, érkeztek már többen például Fertődről, Nagyatádról, Nagykanizsáról, Sopronból, Szombathelyről, Zalaegerszegről és több balatoni településről.

– A gazdák által megtermelt alapanyagokat használjuk fel, és a terméket nekik adjuk vissza.

Az a legfontosabb, hogy a köz szolgálatában működjünk, hasznosítva legyenek a felesleges gyümölcsök – összegezte Fatér Balázs, a nonprofit alapon működő Natúr Ízek Szociális Szövetkezet szakmai vezetője. Hozzátette: a termelőknek a piaci árnál jóval kevesebbet kell fizetniük a feldolgozásért.

Általában almát és körtét visznek az üzembe, hogy gyümölcslé készüljön belőlük.

– Az idei gyümölcstermés rendkívül jónak számít, legalábbis a mennyiségét tekintve. A minőséggel sincs különösebb gond, csak annyi, hogy sok a varasodás egyes fajtáknál. Emiatt nem tartható el annyira, és nem olyan szép a gyümölcs, hogy étkezési célra hasznosítható legyen a piacon. De a beltartalmi értéke ugyanúgy megvan, és első osztályú anyag gyümölcslének – részletezte Fatér Balázs.

A csáfordi üzemben jelentős mennyiségben dolgoznak fel szőlőt is (ezt léként fogadják, pasztőrözik és csomagolják), és szeder is érkezett a napokban. A szakmai vezető hozzátette:

idén nagyon sok szőlő termett, s több gazda azt mondja, borként már nem tudják eladni.

Ezen a héten még közel háromezer liternyi szőlőlevet és öt-hatszáz kiló barackot is várnak. Az alma feldolgozása még januárig tart, és zöldséglevek is készülnek.

Az üzemben gyógynövényszirupokat is készítenek; egy köbméteres illóolaj-lepárló berendezéssel rendelkeznek. Idén levendulából közel húsz köbméternyi érkezett, ezenkívül főként fenyőt, mentát, cickafarkat és citromfüvet dolgoznak fel.
A szociális szövetkezet ter­vei között szerepel a gyümölcsfeldolgozó jelenlegi na­pi két tonna kapacitásának bővítése 3,5–4 tonnára, ez várhatóan október közepére megvalósul, valamint a gyógy­növényszirupok osztrák piacon való értékesítése.

Forrás: zaol.hu