0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Fordított áfát szeretne az agrártárca a szójára

Fontos célként tűzzük ki a Magyarországon megtermett GMO-mentes szója hazai felhasználásának elősegítését, ezért kezdeményezzük- a gabonafélékhez hasonlóan – a fordított áfa intézményének bevezetését a szójára vonatkozóan - mondta Nagy István agrárminiszter egy szakmai rendezvényen, Homorúdon.

Az Agrárminisztérium hosszú távú célja, hogy – különböző megoldásokat ötvözve – megszüntesse a GMO-szója behozatalt, és import függőségünket kiváltsuk hazai termesztésű takarmánynövényekkel. Ennek alapfeltétele, hogy megmaradjon az állattenyésztési ágazat versenyképessége –jelentette ki az agrárminiszter.

Történelmi jelentőségű diplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy magyar kezdeményezésre 14 uniós ország agrárminisztere írta alá az „Európai Szója Nyilatkozatot” 2017-ben.

A megállapodás nagy előrelépés a GMO-mentes, fenntartható mezőgazdasági termelés felé, hosszú távon pedig rendkívül kedvező társadalmi, egészségügyi, valamint környezeti előnyökkel jár.

Az Európai Unió agrártámogatási rendszerének köszönhetően 2015-től a szója termőterülete 77 ezer hektárra nőtt Magyarországon. Mindez az ötéves átlaghoz képest 89 százalékos növekedést jelent és mintegy 150 ezer tonna termést eredményezett.

Az Agrárminisztérium stratégiai célja a 100 ezer hektáros termőterület elérése stabil, 2,5-3 tonna/hektáros hozammal. Ezzel ki lehet váltani a Dél-Amerikából származó GMO-s szójaimportunk felét.

A magyar agrárgazdaság jövője a természeti értékeinket nagy becsben tartó, fenntartható mezőgazdasági termelésben rejlik, amely jó minőségű, egészséges, biztonságos élelmiszereket állít elő a magyar családok és az exportpiacok számára.

A termelési kedvet elősegítő támogatási rendszer mellett az Agrárminisztérium új megoldásokat is keres a GMO-szója kiváltására.

Ösztönzi a GMO-szója helyett az alternatív fehérjenövények, az ipari melléktermékek, az új összetételű fehérjetakarmányok alkalmazását takarmányreceptúrákban és takarmányozási technikákban.

Elősegíti a megfelelő termesztés- és feldolgozási technológiák kifejlesztését, továbbá támogatja a hazai GMO-mentes szójanemesítési programokat.

Forrás: AM Sajtóiroda