Back to top

Gondos kezekben a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

„A munkáját szerető remek csapattal dolgozom együtt” – foglalta össze találkozásunkkor sikeres működésük alapját Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója. A lótenyésztés évszázados hagyományait a Bábolnai Gazdanapok látogatói is megismerhetik.

A nemrégiben felújított parkon át vezet az út a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 1700-as években épült impozáns kastélyépülete felé, amely egy 2600 hektáros terület központja. Haál Gábor 2016. szeptembere óta igazgatja a birtokot - reményei szerint még hosszú ideig, hiszen mint lapunknak elmondta, minden egyes percét élvezi az itt töltött időnek:

„Világéletemben lovakkal foglalkoztam, Bábolna pedig ebből a szempontból szimbolikus helyszín, így mindig is nagyra becsültem” – beszélt a város és a birtok iránti régi kötődéséről az igazgató.

Agrármérnök lévén komoly kihívásként tekintett a két esztendeje elnyert pozícióra, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ugyanis nemcsak a lótenyésztés, hanem a növénytermesztés és -gondozás terén is rengeteg teendőt ad - nem beszélve az idegenforgalommal és a versenyek szervezésével összefüggő feladatokról.

„Száztizenhárom fő dolgozik jelenleg a birtokon, köztük sok fiatallal, és remek csapatot alkotnak” – folytatta Haál Gábor, aki szerint

a munkatársakkal való jó kapcsolat elengedhetetlen a birtok sikeres működéshez. Ez egyebek között az általuk szervezett, nemzetközi körökben is népszerű lovasversenyek, tenyészszemlék, illetve a birtokon tenyésztett lovak, köztük a ménes „zászlóshajójának” számító Shagya-arab fajta sikerében mutatkozik meg, amelyek iránt számos országból van kereslet.

Gyakran érkeznek hozzájuk vásárlók Olaszországból, Spanyolországból, Németországból, Ausztriából vagy éppen Svájcból, sőt, már a kelet-afrikai Eritreába értékesítettek a fajtából.

E lovak mellett a ménesbirtok arab és angol telivéreit is láthatják a szeptember 5-én kezdődő 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok látogatói. A lovas bemutatók mellett a ménesudvar is nyitva áll a rendezvény napjai alatt, betekintést nyújtva a lovak körüli mindennapi teendőkbe.

Persze nemcsak az állatokkal, hanem a legújabb gépekkel és technológiákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a ménesbirtok területén, a rekordszámú kiállító jóvoltából. Haál Gábor hangsúlyozta: minden adott ahhoz, hogy régi hagyományaihoz hűen, a jól megszokott nívóval térjen vissza a Gazdanapok.

A hagyományok szempontjából vitathatatlan: múltját és történelmét figyelembe véve a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok a legideálisabb helyszín a Nemzetközi Gazdanapok megszervezésére.

„Az épületegyüttes elemei kétszáz-kétszázhúsz évesek, ezért a karbantartásuk folyamatos teendőt jelent számunkra”

– emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy mivel műemlékekről van szó, igazán körültekintő és alapos munkát kell végezniük. Elmondása szerint a ménesbirtok területe a mainak a sokszorosa volt egykor, de még mindig annyi épület és külső telephely tartozik hozzájuk, hogy mire az egy rekonstrukció befejeződik, addigra esedékessé is válik máshol a következő.

Legalább ekkora odafigyelést igényelnek a ménesbirtok lovai is, amelyek a Bábolnán végzett munka bizonyítványaként is szolgálnak. Az igazgató a bábolnai tenyésztésű Esti Fényt hozta fel példaként, a nyáron a Kincsem Parkban tartott 96. Magyar Derby nyertesét.

„A lótenyésztés sikere a versenypályán elért eredményekkel mérhető a legjobban” – hangsúlyozta Haál Gábor, aki úgy tapasztalja, hogy az utóbbi években élénkültek a ménesbirtok lóeladásai, még a magyarországiak is. A már említett Shagya-arab fajtával ellentétben az angol telivéreiket leginkább itthon értékesítik. Emiatt tartja ő fontosnak, hogy a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok nem zárkózik be, hanem az érdeklődők előtt nyitottan működik.

„Az a célunk, hogy megismertessük az emberekkel a ménesbirtokon zajló munkát, és kiváló alkalomnak tekintjük erre a közelgő 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat” – emelte ki beszélgetésünk végén Haál Gábor.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el abban a termékkörben, amellyel az EXIM az exportpiacokra való kilépésre bátorítja a magyar mező- és élelmiszergazdaság szereplőit – hangzott el a témában rendezett szakmai konferencián Bábolnán. A magyar adottságok jók, de sokat kellene még javítani a termelékenységen, a versenyképességen és a termékek feldolgozottsági szintjén.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

Nyakunkon az Agrár IT

Az agrárterületen tanuló hallgatókból álló Corvinus Agribusiness mottója: Vidék, Fiatalság, Jövő! Így egyértelműen ott volt a diákszervezet helye Bábolnán a SMART Farm konferencián ahol igazán erről a 3 dologról volt szó.

Biztos háttér

A Case IH traktrok szervizelése, alkatrész ellátását tűzte ki célul az Agri Szerviz Kft. Míg a Kft. tulajdonosai Csehországban és Szlovákiában egyben a Case IH termékek importőrei, alkatrész ellátói illetve szervizesei, Magyarországon azon dolgoznak, hogy a traktorok egy percre se álljanak meg. Ebben a munkában régi, jól felkészült szakemberek vesznek részt.

A kínai császárfa tényleg császár

Tekintélyes profitot termelhet, aki császárfa termelésre adja a fejét. A gyors növekedésű fa egy hektáron öt év alatt akár 12 millió forintot hozhat a konyhára.