Back to top

Különleges helyen gyűltek össze a nyugdíjas erdészek

Közel száz nyugdíjas gyűlt össze Szomolyán, az EGERERDŐ Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Egri Helyi Csoportjának Nyugdíjas Találkozóján.

Egy riolittufába vájt kőhodályba várta a vendégeket az Egri Erdészet, mint házigazda, akik helyi kulturális programokkal készültek a nyugdíjasok szórakoztatására.

Elsőként Szomolya polgármestere köszöntötte a vendégeket, akitől megtudtuk, hogy a hodályt, ahol vagyunk, korábban az erdészet is használata, makk tárolás céljából. Majd Dr. Jung László az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója és a Helyi Csoport elnöke és Dobre-Kecsmár Csaba, vezérigazgató-helyettes, a Helyi Csoport titkára méltatta a nyugdíjasokat. A részvevők megemlékeztek az előző évben elhunyt tagtársakról, majd kezdetét vette a színes program.

A hodály hatalmas boltívei között elsőként a Szomolyai Férfikórus bordalai csendültek fel, majd egy rövid séta után gyönyörűen felújított barlanglakásokat nézhetett be az érdeklődő vendégsereg.

Mint megtudtuk, Magyarországon Szomolyán található a legtöbb barlanglakás, ahol a könnyen megmunkálható riolittufába vájt „házakban” az elmúlt évszázad végéig életvitelszerűen laktak emberek.

Egyedi emlék egy egyedi helyen
Egyedi emlék egy egyedi helyen
Egy helyi vállalkozó, felkarolva ennek a hagyománynak az újjáélesztését, különleges szálláshelyeket alakít ki a régi barlanglakásokban. Bár még a munka javában zajlik, de már egy-két kész, vendégeket fogadó apartmanba bepillanthattunk. A terméskőből kialakított gyönyörű belső terek, eszközök, különleges élményt nyújtanak a Cavernumba látogatóknak.

A barlanglakásokból visszatérve a kőhodályba Kelemen Károly nyugalmazott kollégánk tárogatómuzsikája emelte a hangulatot, melyben a szívekhez oly közel álló Erdész himnusz dallami is felcsendültek.

A finom ebédet hegedűszó kísérte, mely hosszan tartó baráti beszélgetés, nótázás követett. Nagy örömünkre Wágner Tibor nyugalmazott kollégánk is elhúzta egyik kedvenc nótáját.

Ez a nap a megbecsülés napja volt, mellyel tisztelegtünk elődjeink munkája előtt. Bízunk benne, hogy jövőre más helyszínen, de ugyanilyen körben ismét találkozhatunk!
Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

A faápolás a fa szeretetének a művészete

Favizsgálat és faápolás a kertészeti tervezésben címmel a Magyar Faápolók Egyesülete április 12-én első ízben szervezte meg szakmai továbbképzését kerttervezőknek, kivitelezőknek, művezetőknek, út- és közműtervezőknek.

Zöld egyenruhások és civilek összefogása két nemes ügy érdekében

Április 9-én zsúfolásig telt az EGERERDŐ Zrt. tárgyalója, beteg embertársaink segítése érdekében. Immáron negyedik évben rendezte meg az erdőgazdaság a tavaszi véradónapot, melyre a helyi Egri Erdészettől egészen a legtávolabb eső Bátonyterenyei Erdészetig, az összes egységünktől érkeztek segítő kezek.

Több helyszín, végtelen sok látnivaló

A VADEX Mezőföldi Zrt. erdei iskolai programjainak két helyszín ad otthont. A Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozásait a soponyai Ökocentrumban, valamint a Pákozd-Sukorói Arborétumban és Vadasparkban tartjuk, ahol komoly múltra tekint vissza a környezeti nevelés.

Hamarosan újabb szálláshely várja a bakancsos turistákat a Bükkben

Páger Antal egyik emlékezetes művészi alakítását A hattyúdal c. filmben láthattuk. A filmben felcsendülő Villa Negra románca c. sláger, több mint fél évszázad alatt örökzöld dallammá vált. A Villa Negra kifejezés napjainkban is ismert, hiszen több cég vagy szálláshely nevében fellelhető, például Szilvásváradon.

Átfogó országfásítási terv készül

Ősszel folytatódik az állami erdőkben az idei faültetési program, a tavaszi és őszi szezonban így akár csaknem ötvenmillió csemetével gyarapodhat az állomány. Az évtizedek óta tartó programoknak hála, Magyarországon folyamatosan nő az erdőterületek aránya - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Turizmus szakos hallgatók a Szalajka-völgyben

Az Eszterházy Károly Egyetem turizmus szakos hallgatói látogattak el a szilvásváradi Szalajka-völgybe, hogy közelebbről megismerjék a völgy turista csalogató természeti értékeit és a turisztikai szolgáltatásait.

Július 8. a 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapok leadási határideje

A Nébih felhívja az erdészeti szakirányítók figyelmét, hogy az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer (OENyR) 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapjainak leadási határideje: 2019. július 8.

Szárazság és erdőtűz

A hosszú csapadékmentes időszak miatt az avar száraz, a talajban mély repedések húzódnak, a lankadozó növényzet vizet kíván. A nagy szárazság talán enyhül április első hétvégéjén, hiszen a meteorológusok előrejelzése szerint frissítő záporra számíthatunk.

Hétszáz zsáknyi szeméttől szabadultak meg a baranyai erdők

A Mecsekerdő Zrt. idén is csatlakozott a március 18-24. között zajló TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz. Erdészeteik idén hat helyszínen mozgósították munkatársaikat és a környékbelieket: a több mint hetven önkéntes összesen hétszáz zsák szemetet gyűjtött össze a területen.