Back to top

Különleges helyen gyűltek össze a nyugdíjas erdészek

Közel száz nyugdíjas gyűlt össze Szomolyán, az EGERERDŐ Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Egri Helyi Csoportjának Nyugdíjas Találkozóján.

Egy riolittufába vájt kőhodályba várta a vendégeket az Egri Erdészet, mint házigazda, akik helyi kulturális programokkal készültek a nyugdíjasok szórakoztatására.

Elsőként Szomolya polgármestere köszöntötte a vendégeket, akitől megtudtuk, hogy a hodályt, ahol vagyunk, korábban az erdészet is használata, makk tárolás céljából. Majd Dr. Jung László az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója és a Helyi Csoport elnöke és Dobre-Kecsmár Csaba, vezérigazgató-helyettes, a Helyi Csoport titkára méltatta a nyugdíjasokat. A részvevők megemlékeztek az előző évben elhunyt tagtársakról, majd kezdetét vette a színes program.

A hodály hatalmas boltívei között elsőként a Szomolyai Férfikórus bordalai csendültek fel, majd egy rövid séta után gyönyörűen felújított barlanglakásokat nézhetett be az érdeklődő vendégsereg.

Mint megtudtuk, Magyarországon Szomolyán található a legtöbb barlanglakás, ahol a könnyen megmunkálható riolittufába vájt „házakban” az elmúlt évszázad végéig életvitelszerűen laktak emberek.

Egyedi emlék egy egyedi helyen
Egyedi emlék egy egyedi helyen
Egy helyi vállalkozó, felkarolva ennek a hagyománynak az újjáélesztését, különleges szálláshelyeket alakít ki a régi barlanglakásokban. Bár még a munka javában zajlik, de már egy-két kész, vendégeket fogadó apartmanba bepillanthattunk. A terméskőből kialakított gyönyörű belső terek, eszközök, különleges élményt nyújtanak a Cavernumba látogatóknak.

A barlanglakásokból visszatérve a kőhodályba Kelemen Károly nyugalmazott kollégánk tárogatómuzsikája emelte a hangulatot, melyben a szívekhez oly közel álló Erdész himnusz dallami is felcsendültek.

A finom ebédet hegedűszó kísérte, mely hosszan tartó baráti beszélgetés, nótázás követett. Nagy örömünkre Wágner Tibor nyugalmazott kollégánk is elhúzta egyik kedvenc nótáját.

Ez a nap a megbecsülés napja volt, mellyel tisztelegtünk elődjeink munkája előtt. Bízunk benne, hogy jövőre más helyszínen, de ugyanilyen körben ismét találkozhatunk!
Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Több mint hétezer gyerek a NYÍRERDŐ-nél

Egyre népszerűbb a NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola, és a Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola is eredményes évet zárt.

Münchenben a Mátraparkett

2019. január 14-19 között megrendezésre kerül Közép-Európa egyik legjelentősebb Építkezési – Építészeti Kiállítása, a BAU 2019 München, melyen több, mint 200 ezer négyzetméteren várják az érdeklődőket.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Téli erdei kalandok

A vízkereszt után beköszöntő farsangi időszak kemény fagyokkal, még több hóval érkezett, mely remek alkalmat teremhet egy téli erdei kalandra. Az erdő „láthatatlan” kapuját kitárva szeretettel várjuk a kirándulókat az állami erdőkbe, azonban felhívjuk a figyelmet a téli kirándulás legfontosabb íratlan szabályaira.

Fásítással jövedelmezőbb lehet a mezőgazdálkodás

Az agrárerdészeti rendszerek, fásítások számos előnyük ellenére még kevésbé elterjedtek hazánkban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a helyzet megváltoztatása érdekében kiadványt jelentetett meg és országos előadássorozatot indított a témában.

Vajda Bertalan: Teliholdnál

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részének szereplője pályafutását egy amatőr fotóstanfolyamon kezdte, azóta autodidakta módon tökéletesíti tudását. A telihold fényénél megörökített lecsapó villám saját megítélése szerint is az egyik legkülönlegesebb hangulatú fotója erről a természeti jelenségről.

Havas lesz az első újévi hétvége az erdőben

A december még sok napsütést és enyhe időt hagyott maga után, de hétvégétől már hóra, kemény nappali és éjszakai fagyokra is számíthatunk! A saját biztonsága érdekében egyedül, réteges ruházat, megfelelő lábbeli és feltöltött mobiltelefon nélkül senki ne vágjon neki az erdőnek.

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

Borszentelés Egerben

Régi hagyomány felelevenítése, amikor a 10 órás misét követően az Egri Fertálymesterek, a Borrendek és a hegyközségek képviselői díszes viseletben felvonulnak, boraikat az oltár elé helyezik, amelyet rövid szertartás keretében megszentelnek.