0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Élelmiszer-hulladékból virágcserép

A világméretű élelmiszerhulladék-problémára is megoldást nyújt egy újonnan tervezett virágcserép. Mivel szerves anyagból készül, nem szennyezi a környezetet, és ha túl nagyra nő benne a növényünk, cserepestől kiültethetjük – miután a talajba kerül, biológiai úton lebomlik.

A Bionicraft alkotta meg az Alphapot nevű virágcserepet, ami azonban jóval több egy egyszerű cserépnél. Egyelőre még csak elvben létezik, és támogatókra várnak, hogy elindulhasson a gyártás.

A tipikus cserepek kerámiából, terrakottából vagy éppen műanyagból készülnek, ezek azonban nem képesek biológiai úton lebomlani. Élelmiszer-hulladékból készült társuk azonban igen. A gyártás során a növényi maradványokat lebontják, ledarálják, így egy masszát kapnak, melyet aztán megszárítanak és formába préselnek. Normál esetben ez a hulladék a szemétlerakókba kerülnek, így azonban új életet kezdhet.

Maga a forma is különleges. A cserép felső része négyzet alakú, hogy többet is egymás mellé illeszthessünk belőle – akár egy konyhai mini-kertet is létre tudunk így hozni.

Az illeszkedést segíti az is, hogy kis rések, illetve a résekbe illeszkedő fülek is kerültek minden oldalára, így jól egymásba tudnak kapaszkodni a cserepek, akár az építőjátékok darabjai.

Az alsó részük kör alakú, így a hagyományos cserepekre tervezett kaspókba és virágállványokba is beilleszthetjük őket. Emellett saját „öntözőrendszert” is kaptak, a négyzet egyik sarkába: az ott összegyűlt vizet egy madzag vezeti a virágföldhöz, így pontosan annyi nedvesség jut a növényhez, amennyire szüksége van.

Még egy ügyes tervezésű elem növeli a szokatlan virágcserép felhasználhatóságát: az alsó fele bordázott. Ennek szerepe, hogyha kiültetjük szabadföldbe a növényünket, a cserép nagyobb felületen érintkezik a talajjal, és gyorsabban bomlik le. Ráadásul értékes tápanyagok szabadulnak fel belőle, amit a növények hasznosíthatnak.

Forrás: www.yankodesign.com