Back to top

Háromszáz év történelmének nyomai a kapun túl

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok bő negyven éve, a kezdetektől helyszíne a Bábolnai Gazdanapoknak. Ennek az időszaknak a hossza csekély a birtok több száz éves, eseménydús történelméhez viszonyítva. Kevesen tudják:a kúriát anno Napóleon seregei égették fel.

A Bábolnát átszelő Mészáros utca mentén impozáns kastélyépület áll, amely a korabeli dokumentumok szerint a település legrégebbi épületeinek egyike. Az 1700-as évek elején épült kúria a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjaként szolgáló kastély sok mindent átélt – bizonyos esetekben inkább elszenvedett – a bő háromszáz év alatt.

A kúriát az 1800-as évek derekén a Bábolnára érkező napóleoni seregek gyújtották fel csalódottságukban, mivel szándékuk ellenére egyetlen egy lovat sem tudtak zsákmányolni a birtokról: nem sokkal érkezésük előtt a Bakonyba menekítették a ménest az épület akkori gazdái.

A birtok gazdái ezt követően sem tétlenkedtek: az épületegyüttest nem egészen 1 évvel később felújíttatták, akkor nyerte el mai formáját.

Akad azonban a birtok területén valami, amin a három évszázad történelme semmiféle csorbát nem ejtett: az épület udvarán azzal közel egyidős akácfa áll. Közép-Európában ez fajtája legöregebb példánya. Kora előtt márványtábla és kopjafa díszeleg. Nem messze tőle egy felnyergelt ló szobra áll, amely egy, az 1809-es győri csatából lovasa nélkül visszatérő lónak állít emléket. Az alkotás a bábolnai tenyésztésű ideális Shagya-arab lovat testesíti meg, és feliratával egyben az olykor „bábolnai arabnak” nevezett fajta előtt is tiszteleg.

A Ménesudvar egykori bejárata az 1938-ban épült Hősök Kapuja: itt márványtáblára írt nevek emlékeztetnek az 1848-49-es szabadságharcban és a két világháborúban elesett bábolnai hősökre. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok udvarán mindezeken felül a régmúlt nagynevű bábolnai ménesparancsnokainak is emléket állítottak: szobor áll a ménest megalapító Csekonics József tiszteletére, nem messze tőle található Pettkó-Szandtner Tibor és a szír származású, kitűnő ménesparancsnokként számon tartott Fadlallah el Hedad Mihály mellszobra, valamint az ő kedvenc lova, O’Bajan emléktáblája is itt van.

A birtokon tenyésztett lovakkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy az azóta világviszonylatban is híressé vált ménest 1789-ben alapították, a katonalovak iránti igény növekedésére válaszul.

A bábolnai ménes ma körülbelül kétszáznyolcvan lovat számlál, amelyek többsége Shagya-arab fajtájú, arab telivérekkel kiegészítve, a ménesbirtok dióspusztai ménese pedig kétszázharminc angol telivérből áll.

A ménesbirtok bő kétszáz éves hagyományairól az egykori tiszti kaszinóban látható kiállítás mesél, korabeli iratokkal, térképekkel, szobrokkal, festményekkel és tárgyakkal. Ez az épület 1902-ben épült, a birtokon élők szórakozási és kulturális igényeinek szolgálatára. A katonatisztek és gazdatisztek a kaszinó nagyobb és elegánsabb részt vették birtokba, az altisztek és az iparosok az épület másik szárnyában vigadhattak. A középső részen kocsma üzemelt, amit a cselédek és lovászok látogathattak. A kaszinót 1996-ban teljes körűen renoválták, és nemcsak a kiállítást hozták létre benne, hanem az Ötösfogat Étterem is ekkor nyitott meg.

A birtok ménesközpontjának épületcsoportja 1860-ben nyerte el mai formáját, a Ménesudvar két oldalát azóta szegélyezik a kanca- és ménistállók. Az udvar látképének további meghatározó eleme a művészi ácsmunkájú fedeles lovarda, amelyben egy tizenöt méter széles, negyvennégy méter hosszú lovaglóporond van, ami a napi munkavégzésé mellett lovasbemutatók helyszíne is. A lovarda melletti régi kocsiszínben a fogathajtás és a hajtósport történetét bemutató kocsigyűjtemény található, amelynek egyes darabjait manapság is használják a ménesbirtokon rendezett események alkalmával. Így lesz ez a szeptember 5-én kezdődő 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok esetében is: a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok amellett, hogy különböző lovas bemutatókat szervez a látogatók szórakoztatására, a rendezvény négy napja alatt teljes egészében nyitva áll majd, betekintést nyújtva a birtokon folyó mindennapos munkába.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meglepő karrier

Sjef Janssen a mai díjlovaglósport egyik legsikeresebb, ám annál megosztóbb személyisége. A híresztelésekkel ellentétben egy nagyon nyitott, kedves embert ismertem meg, másrészt sok olyan érdekes információval lettem gazdagabb, amelyek árnyaltabbá tették a róla kialakult képet számomra. Az idei díjlovagló országos bajnokság alkalmával látogatott hazánkba, mint Yom Tov Jázmin edzője.

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

A Kincsem Díj is Esti Fényé

A Magyar Derby és a Szent István Díj után Esti Fény a Kincsem Díjat is megnyerte. A sprintereknél Tour To Paris nyolcadik alkalommal nem talált legyőzőre, míg a mérföldes lovak Imperiál Díját Capitaine Fregate nyerte. A legjobb magyar tenyésztésű háromévesek nagydíjában nagy meglepetésre Selyemkő, a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében pedig Dynamo győzedelmeskedett.

Az új generáció nagy sikere

Zala Csaba mindössze hat éve kezdett el telivéreket tréningezni, azonban nemcsak olyan nagyversenyeket sikerült rövid időn belül megnyernie, mint a Kincsem Díj, a Millenniumi Díj, a Szlovák Kancadíj vagy egy Listed verseny Németországban, hanem idén a Magyar Derby után is ő vezethette vissza a nyerőt.

Etetés vagy táplálás?- Hetedik rész

A ló szervezete és a külső környezet között határvonalak húzódnak, ilyen a bőrön kívül egyebek között a gyomor is. Kapcsolatot teremtenek, de egyben el is választanak, védelmet adnak.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.