0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Növényvédelmi előrejelzés – még mindig a molyok

A betakarítási munkák szántóföldön és kertészeti kultúrákban folyamatosan tartanak, néhol a torlódás jelei mutatkoznak, mert minden területen hetekkel korábban érnek a termények. Szinte minden növénykultúrában általánosnak mondható a túlzott UV-sugárzás okozta napégés, mely a még fákon levő gyümölcs mellett a szüretelésre váró szőlőt, fűszerpaprikát, de a kukorica leveleit sem kímélte.

A szőlőben már az északkeleti borvidékeken is a késői fajtákat szüretelik, igyekezni kell, nehogy a savak elégjenek a melegben. A korábbi, esős időszakban kialakult szürkepenészes rothadás erősödését a hőség sem tudta megállítani, ezért több körzetben is gyakori az 50% körüli fürtfertőzöttség. A szürkepenészes rothadás mellett a leveleken és a hajtásokon jelen van a lisztharmat is, de a folyamatos szedés miatt most nincs lehetőség a védekezésre.

A szüret lezárulta után haladéktalanul permetezni kell, nehogy a fertőzés a vesszőkön elhatalmasodjon, ugyanis a kórokozó ezekben a foltokban telel át, majd innen indul a tavaszi fertőzési hullám.

 

A kórokozók mellett, ha gyenge mértékben is, de rajzik a tarka szőlőmoly harmadik nemzedéke az ország nyugati borvidékein. A fogott lepkék száma ugyan nem nagy, de kísérjék figyelemmel a rajzás menetét, amely már befolyással lehet a jövő évi rajzás kezdeteire.

 

Gyümölcsöseinkben a különböző gyümölcsmoly- és sodrómolyfajok rajzása továbbra is erősnek mondható. Különösen kiemelkedő a keleti gyümölcsmoly repülése, melyből helyenként a heti fogás meghaladja a 125-öt is csapdánként, de még a szilvamoly és az almamoly rajzása is figyelemreméltó, bár már a késői szilva- és almafajták színelő szedése is elkezdődött. Sodrómolyokból a csapdákban leggyakrabban a ligeti sodrómoly, az almailonca, a rózsailonca, valamint a dudvasodrómoly a vendég, csapdánként 2-7 lepkét fognak a csapdák.

A nyugati országrészben a dióburok-fúrólégy rajzása fokozatosan erősödik, ezért az almamoly elleni, egyébként is folyamatosan időszerű védekezésnél olyan készítményeket válasszunk, melyek hatásosan szüntetik meg a legyek okozta fertőzést.

 

A gyapottok-bagolylepke hernyója egyre kevésbé károsítja a takarmánykukoricát, helyette viszont a csemegekukoricát, fűszer- és pritaminpaprikát, valamint a másodvetésű zöldbabot részesíti előnyben.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet