0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ötven mezőgazdasági projektet indít Kína Afrikában

Nyolc fő területen tervez afrikai országokkal kooperációra lépni és hatvan milliárd dolláros segély-, beruházási és finanszírozási alapot nyit az elkövetkező három évre Kína - jelentette be hétfőn Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke az afrikai állam- és kormányfők részvételével Pekingben rendezett kínai-afrikai csúcstalálkozón (Focac - Forum on China-Africa Cooperation)

A hivatalos kínai Hszinhua hírügynökség beszámolója alapján az együttműködési projektek kiterjednek például az iparfejlesztésre, az összekapcsolt közlekedési infrastruktúrára, a kereskedelmi forgalom fellendítésére, valamint energiatakarékos és környezetvédelmi fejlesztésekre. A hatvan milliárd dollárból 15 milliárdot segélyekre és kamatmentes hitelnyújtásra szánnak, 20 milliárdból további hiteleket nyújtanak, 10 milliárd dollárt fejlesztési beruházásokra, 5 milliárd dollárnyit az afrikai import finanszírozására különítenek el. A nem államai kínai vállalatokat is arra ösztönzik, hogy legalább 10 milliárd dollár értékű beruházást valósítsanak meg Afrikában a következő három év alatt.

A tervek szerint ötven mezőgazdasági fejlesztési projektet indít Afrikában Kína, valamint egymilliárd jüan (147 millió dollár) értékben nyújt humanitárius segítséget természeti katasztrófák által sújtott területeknek. Emellett a mezőgazdasági fejlesztésekhez ötszáz magasan képzett szakembert is afrikai országokba küldenek tanácsadónak.

Az ipari együttműködés elősegítése érdekében gazdasági és kereskedelmi kiállításokat és vásárokat rendez majd Kína azért, hogy afrikai beruházásokra ösztönözzön kínai cégeket – mondta az államfő.

Az összekapcsolt kontinentális infrastrukturális fejlesztésekhez az Afrikai Unióval (AU) együttműködve beruházási, kivitelezési és üzemeltetési kooperációs kapcsolatokat terveznek kialakítani kínai és helyi cégek között.

A kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére Kína növelni fogja a nem nyersanyagipari termékek importját Afrikából – jelentette be a kínai államfő, hozzátéve, hogy emellett támogatja majd az afrikai vállalatok részvételét is a China International Import Expo vásárokon. A legkevésbé fejlett afrikai országok vállalatait pedig mentesítik a részvételi és standbérleti díjak megfizetése alól.

Kína 50 támogatási projektet is indít Afrikában klímavédelmi, tengervédelmi, elsivatagosodás-elleni és a fauna megőrzését szolgáló területeken.

Az afrikai munkaerő teljesítményének növelése érdekében Kína tíz szakmunkásképző központot létesít a kontinensen, gondoskodik ezer magasan képzett szakember szakmai továbbképzéséről, 50 ezer állami ösztöndíjat nyit meg afrikai diákok számára és kétezer afrikai diákot hív meg cserelátogatásra Kínába.

Az egészségügyben ötven gyógyászati és egészségvédelmi projektet indít Afrikában Kína, elsősorban a fertőző betegségek gyógyítása és megelőzése, valamint kórházak üzemeltetése terén. A támogatások az African Center for Disease Control and Prevention kutató központ és a China-Africa Friendship kórházak üzemeltetésére összpontosulnak.

A lakossági kapcsolatok élénkítése érdekében afrikai tanulmányokkal foglalkozó intézetet hoz létre Kína. Ösztönözni fogja emellett az afrikai országok részvételét az Új selyemút kezdeményezés kulturális rendezvényein, a Silk Road International League of Theaters, a Silk Road International Museum Alliance és a Network of Silk Road Art Festivals programokban.

A békés együttműködés fenntartása érdekében Kína pénzalapot létesít az Afrikai Unió országainak támogatására ingyenes katonai segítségnyújtással. Biztonsági területeken ötven támogatási projektet indít Kína, beleértve az ENSZ békefenntartó misszióiban való részvételt, a terrorizmus elleni harcot és a kalózkodás visszaszorítását.

Forrás: MTI-Eco