Back to top

Sajt 4,6 millió forintért

Penészes, szagos, markáns és augusztus vége óta csúcstartó. A spanyolországi Las Arenasban 14 300 euróért, azaz több mint 4,6 millió forintért kelt el egy két kilogrammos kéksajt.

A Cabrales kéksajt
A Cabrales kéksajt
Fotó: Jon Sullivan/Wikimedia Commons
48. alkalommal rendezték meg a bemutatóval és árveréssel egybekötött Cabrales sajtversenyt Asztúriában, ahol ez az augusztus végi esemény egyúttal hatalmas turisztikai attrakció is. A szofisztikált sajtimádókat minden égtájról idevonzza az asztúriai hegyi barlangokban érlelt kecske-, juh- vagy tehéntejből készült Cabrales kéksajt - írja a hvg.hu.

Az idei Las Arenas-i verseny azért is számít különlegesnek, mert minden eddiginél magasabb áron kelt el a győztes sajt.

Az 1000 euróról indult kikiáltási árat több mint 14-szer tolták feljebb s feljebb a licitálók, míg az oviedói Llagar de Colloto étterem tulajdonosa megszerezte a Tielvében előállított remeket.

Iván Suárez rekordösszeget, 14 300 eurót (több mint 4,6 millió forintot) fizetett a 483-as tételszámú 2 kilós darabért. Mindeddig a 2016-os 11 000 eurós leütési ár volt a rekord, míg 2017-ben csupán 3000 eurót perkáltak le a győztes sajtért. A mostani árverés végeredménye egyben azt is jelenti, hogy idáig ez a világ legdrágább sajtja, amelyet valaha is értékesítettek.

A licitálásban egyébként 15 étterem vett részt, zömmel az Asztúriai Hercegségből, de volt közöttük madridi, toledói, granadai és mallorcai is.

A sajtot bespájzoló Llagar de Colloto étterem innovatív, ám alapvetően hagyományos asztúriai konyhát visz a hercegség fővárosában, Oviedóban.

Az étterem tulajdonosa, Iván Suárez az asztúriai El Comercio napilapnak elárulta: eredetileg egyáltalán nem szánt ekkora összeget az árverésre, de végül is nem sajnálja a pénzt, amit adott a sajtért.

Megérte neki. Soha rosszabb marketing- és sajtókampányt. Már a „vízcsapból” is ő folyik, akkora médiavisszhangot kapott a televízióban, a rádióban és a különböző lapokban. S persze, hogy már pár nap alatt rengetegen jelentkeztek be az éttermébe, hogy megkóstolhassák a sajtot. Suárez gálánsan üzent a királyi családnak, hogy szívesen látja őket egy kóstolóra…

A győztes Cabrales sajt a Picos de Europa Nemzeti Park területén fekvő Tielvében készült, a Salud és Francisco Herrero tulajdonában levő Valfríu sajtműhelyben.

A mindösszesen 72 lakosú kis hegyi település lakóinak fő foglalatossága az állattenyésztés, a sajtkészítés, és a falusi turizmus. A győztes darabot előbb levegőn szárították két hétig, majd nyolc hónapon keresztül érlelték 5-8 fokos természetes hőmérsékleten az 1500 méter magasan található El Teyedu sajtbarlangban, amelyet manapság is csak öszvérekkel lehet megközelíteni. A Herrero család immár a nyolcadik generáció óta őrzi mesterségük titkait, amiről annyit azért elárultak: sajtjuk titka a jó tej és a gondoskodás.

A Cabralest főként desszertsajtként kínálják, de kis mennyiségben felhasználják ételek ízesítéséhez és mártásokhoz is. Erős, határozott ízű, könnyen olvadó kékpenészes ínyencség.
Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Van jövője a magyar tejnek!

November 15-én Velencén tartották a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati Konferenciáját, melynek során megtudhattuk, hogy a közelmúltban bevezetett 5 százalékra csökkentett ÁFA hatására mára a hazai tej aránya a boltok polcain jelentősen megemelkedett.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.

Az olimpiai úszó tejivásban kapott ki

Kenderesi Tamás tejivó versenyt tartott egy általános iskolában, hogy felhívja a figyelmet a tejtermékek fogyasztásának fontosságára. Az úszó, Kis Tejszív Nagykövetet is választott maga mellé az eseményen.