Back to top

Sajt 4,6 millió forintért

Penészes, szagos, markáns és augusztus vége óta csúcstartó. A spanyolországi Las Arenasban 14 300 euróért, azaz több mint 4,6 millió forintért kelt el egy két kilogrammos kéksajt.

A Cabrales kéksajt
A Cabrales kéksajt
Fotó: Jon Sullivan/Wikimedia Commons
48. alkalommal rendezték meg a bemutatóval és árveréssel egybekötött Cabrales sajtversenyt Asztúriában, ahol ez az augusztus végi esemény egyúttal hatalmas turisztikai attrakció is. A szofisztikált sajtimádókat minden égtájról idevonzza az asztúriai hegyi barlangokban érlelt kecske-, juh- vagy tehéntejből készült Cabrales kéksajt - írja a hvg.hu.

Az idei Las Arenas-i verseny azért is számít különlegesnek, mert minden eddiginél magasabb áron kelt el a győztes sajt.

Az 1000 euróról indult kikiáltási árat több mint 14-szer tolták feljebb s feljebb a licitálók, míg az oviedói Llagar de Colloto étterem tulajdonosa megszerezte a Tielvében előállított remeket.

Iván Suárez rekordösszeget, 14 300 eurót (több mint 4,6 millió forintot) fizetett a 483-as tételszámú 2 kilós darabért. Mindeddig a 2016-os 11 000 eurós leütési ár volt a rekord, míg 2017-ben csupán 3000 eurót perkáltak le a győztes sajtért. A mostani árverés végeredménye egyben azt is jelenti, hogy idáig ez a világ legdrágább sajtja, amelyet valaha is értékesítettek.

A licitálásban egyébként 15 étterem vett részt, zömmel az Asztúriai Hercegségből, de volt közöttük madridi, toledói, granadai és mallorcai is.

A sajtot bespájzoló Llagar de Colloto étterem innovatív, ám alapvetően hagyományos asztúriai konyhát visz a hercegség fővárosában, Oviedóban.

Az étterem tulajdonosa, Iván Suárez az asztúriai El Comercio napilapnak elárulta: eredetileg egyáltalán nem szánt ekkora összeget az árverésre, de végül is nem sajnálja a pénzt, amit adott a sajtért.

Megérte neki. Soha rosszabb marketing- és sajtókampányt. Már a „vízcsapból” is ő folyik, akkora médiavisszhangot kapott a televízióban, a rádióban és a különböző lapokban. S persze, hogy már pár nap alatt rengetegen jelentkeztek be az éttermébe, hogy megkóstolhassák a sajtot. Suárez gálánsan üzent a királyi családnak, hogy szívesen látja őket egy kóstolóra…

A győztes Cabrales sajt a Picos de Europa Nemzeti Park területén fekvő Tielvében készült, a Salud és Francisco Herrero tulajdonában levő Valfríu sajtműhelyben.

A mindösszesen 72 lakosú kis hegyi település lakóinak fő foglalatossága az állattenyésztés, a sajtkészítés, és a falusi turizmus. A győztes darabot előbb levegőn szárították két hétig, majd nyolc hónapon keresztül érlelték 5-8 fokos természetes hőmérsékleten az 1500 méter magasan található El Teyedu sajtbarlangban, amelyet manapság is csak öszvérekkel lehet megközelíteni. A Herrero család immár a nyolcadik generáció óta őrzi mesterségük titkait, amiről annyit azért elárultak: sajtjuk titka a jó tej és a gondoskodás.

A Cabralest főként desszertsajtként kínálják, de kis mennyiségben felhasználják ételek ízesítéséhez és mártásokhoz is. Erős, határozott ízű, könnyen olvadó kékpenészes ínyencség.
Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden sajt, ami annak látszik Kézmuves sajtjaink a piacon

A kiváló sajtok mellett sajnos gyenge minőségűekkel is megjelennek a termelők a piacon, rontva ezzel a legjobbak esélyét is, mert a vásárló, akár csak egyszer is rosszabb minőségű sajtot vesz, a magyar sajtból, a kézműves termékekből ábrándul ki. Ez ellen tenni kellene valamit. De mit?

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

A dráguló tej újra átárazza a piacot

Bár az áfa-csökkenés hatására januártól olcsóbb a hűtést igénylő és nem igénylő tej egyaránt, ám a jelentős költségnövekedés miatt rövidesen annyiba kerülhet újra a tej, amennyi az adómérséklés előtt volt. A kaposvári tejüzem februártól 6-8 százalékkal drágábban szállítja a tejet a megrendelőinek.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

Sört hozhat a postás

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.