Back to top

Sajt 4,6 millió forintért

Penészes, szagos, markáns és augusztus vége óta csúcstartó. A spanyolországi Las Arenasban 14 300 euróért, azaz több mint 4,6 millió forintért kelt el egy két kilogrammos kéksajt.

A Cabrales kéksajt
A Cabrales kéksajt
Fotó: Jon Sullivan/Wikimedia Commons
48. alkalommal rendezték meg a bemutatóval és árveréssel egybekötött Cabrales sajtversenyt Asztúriában, ahol ez az augusztus végi esemény egyúttal hatalmas turisztikai attrakció is. A szofisztikált sajtimádókat minden égtájról idevonzza az asztúriai hegyi barlangokban érlelt kecske-, juh- vagy tehéntejből készült Cabrales kéksajt - írja a hvg.hu.

Az idei Las Arenas-i verseny azért is számít különlegesnek, mert minden eddiginél magasabb áron kelt el a győztes sajt.

Az 1000 euróról indult kikiáltási árat több mint 14-szer tolták feljebb s feljebb a licitálók, míg az oviedói Llagar de Colloto étterem tulajdonosa megszerezte a Tielvében előállított remeket.

Iván Suárez rekordösszeget, 14 300 eurót (több mint 4,6 millió forintot) fizetett a 483-as tételszámú 2 kilós darabért. Mindeddig a 2016-os 11 000 eurós leütési ár volt a rekord, míg 2017-ben csupán 3000 eurót perkáltak le a győztes sajtért. A mostani árverés végeredménye egyben azt is jelenti, hogy idáig ez a világ legdrágább sajtja, amelyet valaha is értékesítettek.

A licitálásban egyébként 15 étterem vett részt, zömmel az Asztúriai Hercegségből, de volt közöttük madridi, toledói, granadai és mallorcai is.

A sajtot bespájzoló Llagar de Colloto étterem innovatív, ám alapvetően hagyományos asztúriai konyhát visz a hercegség fővárosában, Oviedóban.

Az étterem tulajdonosa, Iván Suárez az asztúriai El Comercio napilapnak elárulta: eredetileg egyáltalán nem szánt ekkora összeget az árverésre, de végül is nem sajnálja a pénzt, amit adott a sajtért.

Megérte neki. Soha rosszabb marketing- és sajtókampányt. Már a „vízcsapból” is ő folyik, akkora médiavisszhangot kapott a televízióban, a rádióban és a különböző lapokban. S persze, hogy már pár nap alatt rengetegen jelentkeztek be az éttermébe, hogy megkóstolhassák a sajtot. Suárez gálánsan üzent a királyi családnak, hogy szívesen látja őket egy kóstolóra…

A győztes Cabrales sajt a Picos de Europa Nemzeti Park területén fekvő Tielvében készült, a Salud és Francisco Herrero tulajdonában levő Valfríu sajtműhelyben.

A mindösszesen 72 lakosú kis hegyi település lakóinak fő foglalatossága az állattenyésztés, a sajtkészítés, és a falusi turizmus. A győztes darabot előbb levegőn szárították két hétig, majd nyolc hónapon keresztül érlelték 5-8 fokos természetes hőmérsékleten az 1500 méter magasan található El Teyedu sajtbarlangban, amelyet manapság is csak öszvérekkel lehet megközelíteni. A Herrero család immár a nyolcadik generáció óta őrzi mesterségük titkait, amiről annyit azért elárultak: sajtjuk titka a jó tej és a gondoskodás.

A Cabralest főként desszertsajtként kínálják, de kis mennyiségben felhasználják ételek ízesítéséhez és mártásokhoz is. Erős, határozott ízű, könnyen olvadó kékpenészes ínyencség.
Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.