Back to top

Beindult Bábolna

Minden adott egy tökéletes agrár hétvégéhez. A Bábolnai Gazdanapok végre megnyitotta kapuit. A kiállítók elfoglalták helyeiket, a gépek fényezése csillog a napfényben, a szakértők pedig várják a mezőgazdaság után érdeklődők kérdéseit.

Már hajnalban nagy volt a nyüzsgés a Bábolnai Gazdanapok teljes területén. A kiállítók  elvégezték az utolsó simításokat, kilenc órától pedig már a látogatók is beléphettek a kiállítás területére.

Az égiek is kegyesek hozzánk, az esős időjárás után végre süt a nap és felszáradt a víz a gyönyörű mezőgazdasági gépekről is.

Magyarország legnagyobb és legrégebbi szabadtéri mezőgép-kiállításán azonban nem csak a fenséges masinákat nézhetik meg a látogatók. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok minden napra lovas programokkal készül az érdeklődőknek.

A kiállítók között mindenki megtalálja a számítását. Lehet kérdése takarmányozással, vagy logisztikával kapcsolatban, itt biztos talál szakértőket, akik segítenek. A jogi környezet, szabályozás témakörben a NAK és Nébih munkatársai adnak tanácsot, akiket az oktatás vagy a legfrissebb kutatások érdekelnek, keressék fel a Pannon Egyetem vagy a NAIK pavilonját.

A precíziós gazdálkodás szerelmesei nem csak a kiállítókkal vehetik fel a kapcsolatot, de

a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében a 31. Bábolnai Gazdanapokon megrendezik a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferenciát, kiállítást és gyakorlati bemutatót.

A legmodernebb technológiákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők ezen a minden területet átfogó konferencián.

Mivel egyre jobb az idő, ezért örömmel adhatjuk hírül, hogy a SMARTFARM bemutatókat a kiírtnak megfelelően megtartják.

Bár eléggé ránk ijesztett a sok eső, de pénteken és szombaton - hála a szakszerű és gyors munkának - a szántőföldi gépbemutatót is megtartják. Azért aki kilátogat esernyővel, esőkabáttal készüljön.

És hogy valóban a hazai mezőgazdaság teljes spektrumát lefedi a kiállítás, olyan érdekességekkel is megismerkedhetnek az idelátogatók, mint az ipari császárfa ültetvények működése és gazdasági lehetőségei, vagy a legmodernebb GPS megoldások, esetleg a legjobb pénzügyi konstrukciók mezőgazdasági vállalkozások részére, sőt a magyar sólymászat történelmében és jelenébe is bepillanthatnak.

A kiállítás díszvendég országa Hollandia. A holland konzulátus szakember-találkozót szervez a kis- és középvállalkozások számára, ezzel is segítve a két ország gazdasági kapcsolatait.

A sok látnivaló közepette megéhezik az ember, de aggodalomra semmi ok, már reggel elkezdték sütni a kiállítás vendéglátói a finomabbnál finomabb sülteket, és aki vásárfiával szeretne hazatérni, az is meg fogja találni a számítását.

A következő napokban folyamatosan tudósítunk a Bábolnai Gazdanapokról itt a honlapon és facebook oldalunkon egyaránt. Cikkek, videók, képgalériák - bemutatjuk a kiállítás minden fontos mozzanatát.

Velünk és magazinjainkkal pedig a bejárattal szemben felállított pavilonban találkozhat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság szolgálatában

A hazai mezőgazdasági gépgyártás történetét néhány nagyobb mezőgazdasági gépeket előállító vállalat fémjelzi. Ezek közé tartozott az Első Magyar Gazdasági Gépgyár (EMAG) Rt., a Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth (HSCS) Gépgyár és a mosoni Kühne gyár. Számos tőkés nagyvállalkozás alapítását más cél vezérelte eredetileg, ennek ellenére jelentős részt vállaltak a hazai mezőgazdasági gépgyártásban.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Közös úton a gépesítésért

Stratégiai megállapodást kötött Mezőhegyesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK – és a Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége - MEGOSZ - a második alkalommal megrendezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow pénteki napján.

A ménesbirtok múltja elevenedett meg a sátorban

Mezőhegyesen most az agrárkiállítás körül forog minden. A látogatók a helyszínt adó ménesbirtok bő kétszázharminc éves történelmének tárgyaiból is láthatnak válogatást.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Az ehető almát kézzel szedik - de attól még lehet gépesíteni

A fogyasztásra szánt almát kézzel szedik, hogy ne sérüljön. A szedés az alma megfogásából, leszakításából, szedőedénybe helyezéséből, majd a szállítórekeszbe/ládába töltésből áll. Mindezekhez számos segédeszköz áll rendelkezésre.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Digitalizációval lehet fenntartható a termelés

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.