Back to top

Feldman Zsolt: komoly beruházások jellemzik a hazai mezőgépgyártást és -forgalmazást

Elkezdődött a 31. Bábolnai Gazdanapok, hazánk legnagyobb és legrégebbi mezőgép-kiállítása. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően Feldman Zsolt elmondta: tavaly több mint 300 milliárd forintot fordítottak az ágazat szereplői fejlesztésekre.

Az idei Bábolnai Gazdanapokat Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitotta meg, aki nem sokkal később, a rendezvény bejárásakor egyebek mellett a magyar mezőgépgyártás helyzetéről és szerepéről is beszélt lapunknak. Mint mondta, az ágazat alapvető fontosságú a hazai mezőgazdaság szempontjából, hiszen amellett, hogy komoly hagyományokkal rendelkezik, fontos tényező, ha beruházásokról és fejlesztésekről esik szó.

„Tavaly több mint 300 milliárd forintot, idén pedig ez idáig közel 150 milliárd forintot fordítottak az ágazat szereplői erőgépekre s az azokhoz köthető technológiákra” – foglalta össze az elmúlt időszak tapasztalatait Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért felelős államtitkár szerint a jelenlegi magyar termelői piacra bátran lehet építeni akár a környező országokban történő piacszerzés, akár az ottani gépforgalmazás szempontjából.

A jelenlegi, 2014 és 2020 közötti Vidékfejlesztési Program forrásait tekintve erősen fókuszál a beruházások támogatására, méghozzá igencsak széles körben.

„Az állattartó telepektől az öntözésfejlesztésen keresztül a kertészeti gépekig széles spektrumban férnek hozzá a gazdálkodók vissza nem térítendő támogatásokhoz” – folytatta Feldman Zsolt, hangsúlyozva, hogy ez a forrásösszeg mind a gépforgalmazásban, mind pedig a gépgyártásban fontos szerepet játszik. „Szeretnénk, ha ezt a beruházási típusú támogatást minél nagyobb mértékben fenn tudnánk tartani az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikája esetében is” – tette hozzá a mezőgazdaságért felelős államtitkár, utalva a soron következő KAP-ot érintő tárgyalásokra.

A Bábolnai Gazdanapok bejárásáról készült fotógalériát megnézheti ide kattintva.

MMG - Feldman Zsolt a hazai mezőgépgyártásról

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

A mangalicának helye van a modern sertéstenyésztésben is

A magyar kormány célja, hogy a sertés és benne a manglica tenyésztés nyereséges tevékenység legyen, hangsúlyozta a mezőgazdaságért felelős államtitkár, az Agrárminisztériumban megrendezett Mangalica szakmai napon.

Feldman Zsolt: hatalmas lehetőségek rejlenek a biomassza alapú gazdaságban

11 közép-kelet-európai ország részvételével vette kezdetét Budapesten a nemzetközi BIOEAST-konferencia. A tanácskozás megnyitóját követően a mezőgazdaságért felelős államtitkár lapunknak elmondta, közös kutatásokkal igyekeznek teret nyitni a fenntarthatóságnak a régióban.

Nem létező mezőgazdasági gépeket hirdettek - lebuktak

Jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Sárvári Járási Ügyészség öt férfi ellen, akik országszerte összesen 48 sértettet tévesztettek meg valótlan internetes hirdetésekkel 2016 augusztusától kezdődően.

Több kis- és mikro-vállalkozás juthat hitelhez

Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia megállapodás.

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

AM: a kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Brüsszeli konferencia: cél a gazdabarát uniós költségvetés

Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.

Tovább bonyolódnak az uniós agrárkifizetések?

Az Európai Unió 2021-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak - mondta Feldman Zsolt.

Állami pénzből pörgetnék fel az orosz mezőgéppiacot

Megemelték a támogatásintenzitást, és Oroszország egyes térségeiben az eddigi 10 százalék helyett már 25, sőt akár 30 százalék ártámogatás is jár a mezőgazdasági termelőknek, ha hazai gyártású gépet vásárolnak – írja az osztrák agrárhír-iroda.