Back to top

Feldman Zsolt: komoly beruházások jellemzik a hazai mezőgépgyártást és -forgalmazást

Elkezdődött a 31. Bábolnai Gazdanapok, hazánk legnagyobb és legrégebbi mezőgép-kiállítása. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően Feldman Zsolt elmondta: tavaly több mint 300 milliárd forintot fordítottak az ágazat szereplői fejlesztésekre.

Az idei Bábolnai Gazdanapokat Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitotta meg, aki nem sokkal később, a rendezvény bejárásakor egyebek mellett a magyar mezőgépgyártás helyzetéről és szerepéről is beszélt lapunknak. Mint mondta, az ágazat alapvető fontosságú a hazai mezőgazdaság szempontjából, hiszen amellett, hogy komoly hagyományokkal rendelkezik, fontos tényező, ha beruházásokról és fejlesztésekről esik szó.

„Tavaly több mint 300 milliárd forintot, idén pedig ez idáig közel 150 milliárd forintot fordítottak az ágazat szereplői erőgépekre s az azokhoz köthető technológiákra” – foglalta össze az elmúlt időszak tapasztalatait Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért felelős államtitkár szerint a jelenlegi magyar termelői piacra bátran lehet építeni akár a környező országokban történő piacszerzés, akár az ottani gépforgalmazás szempontjából.

A jelenlegi, 2014 és 2020 közötti Vidékfejlesztési Program forrásait tekintve erősen fókuszál a beruházások támogatására, méghozzá igencsak széles körben.

„Az állattartó telepektől az öntözésfejlesztésen keresztül a kertészeti gépekig széles spektrumban férnek hozzá a gazdálkodók vissza nem térítendő támogatásokhoz” – folytatta Feldman Zsolt, hangsúlyozva, hogy ez a forrásösszeg mind a gépforgalmazásban, mind pedig a gépgyártásban fontos szerepet játszik. „Szeretnénk, ha ezt a beruházási típusú támogatást minél nagyobb mértékben fenn tudnánk tartani az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikája esetében is” – tette hozzá a mezőgazdaságért felelős államtitkár, utalva a soron következő KAP-ot érintő tárgyalásokra.

A Bábolnai Gazdanapok bejárásáról készült fotógalériát megnézheti ide kattintva.

MMG - Feldman Zsolt a hazai mezőgépgyártásról

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az öntözésfejlesztés a legfőbb célok egyike

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az Országos Szakmai Nap Konferencián foglalta össze az agrárágazat legfőbb aktualitásait. Beszédében kiemelten foglalkozott a 2020 utáni KAP tervezetével, valamint az öntözésfejlesztés szükségességével is.

A mezőgazdaság szolgálatában

A hazai mezőgazdasági gépgyártás történetét néhány nagyobb mezőgazdasági gépeket előállító vállalat fémjelzi. Ezek közé tartozott az Első Magyar Gazdasági Gépgyár (EMAG) Rt., a Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth (HSCS) Gépgyár és a mosoni Kühne gyár. Számos tőkés nagyvállalkozás alapítását más cél vezérelte eredetileg, ennek ellenére jelentős részt vállaltak a hazai mezőgazdasági gépgyártásban.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Közös úton a gépesítésért

Stratégiai megállapodást kötött Mezőhegyesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK – és a Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége - MEGOSZ - a második alkalommal megrendezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow pénteki napján.

Fajtaminősítés: a kukorica és a cukorrépa vitte a prímet

Huszonegy cég képviselője vehette át fajtaminősítő oklevelét Mezőhegyesen: a legtöbb elismerést - huszonhatot - a kukorica egyes fajtái kapták, mindemellett járt oklevél például szegletes led, szudánifű vagy éppen kender után is.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Komplex öntözési programra van szükség

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.