Back to top

Feldman Zsolt: komoly beruházások jellemzik a hazai mezőgépgyártást és -forgalmazást

Elkezdődött a 31. Bábolnai Gazdanapok, hazánk legnagyobb és legrégebbi mezőgép-kiállítása. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően Feldman Zsolt elmondta: tavaly több mint 300 milliárd forintot fordítottak az ágazat szereplői fejlesztésekre.

Az idei Bábolnai Gazdanapokat Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitotta meg, aki nem sokkal később, a rendezvény bejárásakor egyebek mellett a magyar mezőgépgyártás helyzetéről és szerepéről is beszélt lapunknak. Mint mondta, az ágazat alapvető fontosságú a hazai mezőgazdaság szempontjából, hiszen amellett, hogy komoly hagyományokkal rendelkezik, fontos tényező, ha beruházásokról és fejlesztésekről esik szó.

„Tavaly több mint 300 milliárd forintot, idén pedig ez idáig közel 150 milliárd forintot fordítottak az ágazat szereplői erőgépekre s az azokhoz köthető technológiákra” – foglalta össze az elmúlt időszak tapasztalatait Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért felelős államtitkár szerint a jelenlegi magyar termelői piacra bátran lehet építeni akár a környező országokban történő piacszerzés, akár az ottani gépforgalmazás szempontjából.

A jelenlegi, 2014 és 2020 közötti Vidékfejlesztési Program forrásait tekintve erősen fókuszál a beruházások támogatására, méghozzá igencsak széles körben.

„Az állattartó telepektől az öntözésfejlesztésen keresztül a kertészeti gépekig széles spektrumban férnek hozzá a gazdálkodók vissza nem térítendő támogatásokhoz” – folytatta Feldman Zsolt, hangsúlyozva, hogy ez a forrásösszeg mind a gépforgalmazásban, mind pedig a gépgyártásban fontos szerepet játszik. „Szeretnénk, ha ezt a beruházási típusú támogatást minél nagyobb mértékben fenn tudnánk tartani az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikája esetében is” – tette hozzá a mezőgazdaságért felelős államtitkár, utalva a soron következő KAP-ot érintő tárgyalásokra.

A Bábolnai Gazdanapok bejárásáról készült fotógalériát megnézheti ide kattintva.

MMG - Feldman Zsolt a hazai mezőgépgyártásról

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

A gazdálkodók uniós támogatásának összhangban kell lennie a környezetvédelmi követelményekkel

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. április 15-i luxemburgi ülésén az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) új környezet- és klímavédelmi rendszeréről folytattak vitát. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy nem növelhetők a gazdák számára előírt környezet- és klímavédelmi vállalások úgy, hogy közben csökkennének a támogatások.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

A belföldi sertéshúsfogyasztás kompenzálhatja az afrikai sertéspestis okozta kiesést

A sertéshús fogyasztásának magyarországi ösztönzése mellett fontos a szakmai tapasztalatok átadása, és a belföldi fogyasztás emelkedése az, ami ellensúlyozhatja az afrikai sertéspestis okozta kiesést - hangzott el az Agrármarketing Centrum (AMC), az Agrárminisztérium (AM) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) Merre tovább sertéságazat? című konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Az előírtnál jobb körülmények közt tartják a baromfikat

A magyar baromfi döntő többsége jól tartott, mert a legtöbb gazda nemcsak az előírásoknak megfelelően, hanem a kötelező tartási feltételeknél jobb körülményeket biztosítva tartja az állatokat - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Szövetségben a magyar gazdákért

Országjáró konzultációs sorozat indul a napokban. A mezőgazdasági döntéshozók személyesen egyeztetnek a gazdákkal az előttük álló feladatokról és az uniós agrárpolitikáról.

Az Agrárminisztérium a magyar tejtermelők mellett áll

Az Agrárminisztérium legteljesebb támogatását élvezi minden olyan fellépés, amely a tejágazat érdekeit védi és a magyar fogyasztók jó minőségű hazai tejjel való ellátását segíti – utalt a hét eleji tejtermelői demonstrációra az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a „Tejtermelés eredményességéért” elnevezéssel megrendezett pénteki konferencián.

Szemléletváltás szükséges a vízgazdálkodásban

A megváltozott klimatikus viszonyok között szükség van arra, hogy a közel kétszáz évre visszatekintő, hatalmas értéket teremtő magyar vízgazdálkodás tradíciója megváltozzon.