Back to top

Teljes körű neonikotinoid-tilalmat vezetett be Franciaország

Franciaország a méhnépesség csökkenéséért felelősnek tartott neonikotinoidok használata elleni harc frontvonalában lépett, és 2018. szeptember elsejétől öt hatóanyagot tiltott be ebből a csoportból. Mostantól tilos permetezéseket végezni a klotianidin, az imidakloprid, a tiametoxám, a thiakloprid és az acetamiprid hatóanyagú készítményekkel, szabadföldön és hajtatásban egyaránt.

Az Európai Bizottság áprilisi döntése értelmében december 19-én hatályba lép három neonikotinoid hatóanyag, a klotianidin, az imidakloprid és a tiametoxám használatának tilalma a szabadföldi kultúrákban.

Franciaország azonban ennél is szigorúbb, és ezek mellett további két hatóanyag, a thiakloprid és az acetamiprid használatát tiltotta be már szeptembertől, nemcsak a szabadföldön, hanem az üvegházi termesztésben is.

A jelentős mezőgazdasággal rendelkező Franciaország kormánya a méhészek érdekeit helyezte előtérbe az agrártermelőkkel szemben, akik azzal érvelnek, hogy a teljes körű tilalomnak komoly gazdasági következményei lehetnek, mivel ezeknek a készítményeknek, amelyekkel számos veszélyes kártevőt fékeznek meg, nincsenek megfelelően hatékony alternatívái. Szerintük a neonikotionok méhpusztító hatására nincsenek egyértelmű bizonyítékok, és termékeik versenyhátrányba kerülnek az import áruval szemben. Az Anses közegészségügyi kormányügynökség képviselője még májusban a Radio France-nak azt nyilatkozta, hogy léteznek „kellően hatékony és működőképes” helyettesítői a neonikotinoidoknak. A francia gazdaszövetség, az FNSEA képviselői arra kérték a kormányt, hogy tegyenek kivételt a nem méhporozta kukorica és cukorrépa esetében, mivel ezekben a kultúrákban a számottevő károkat okozó kártevők más készítményekkel nem irthatók elég hatékonyan.

A neonikotinoid hatóanyagok használata a nem mezőgazdasági felhasználású rovarölő készítményekben, például házikedvencek bolhairtó nyakörveiben, valamint háztartási légyfogókban továbbra is engedélyezett.

A neonikotinod-harcban alul maradt az enyhítés mellett kampányoló Stéphane Travert francia agrárminiszter Nicolas Hulot környezetügyi miniszterrel szemben, aki a szigorítás mellett állt, bár végül – egyéb okok miatt is – lemondott tisztségéről, mondván egyedül maradt bizonyos környezetvédelmi kérdésekben.

Forrás: 
freshfruitprotal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Hol terem a legjobban a szamóca?

A mezőgazdaság sokat profitál a viráglátogató méhekből és más beporzó rovarokból. A bokorsávok és az erdőszélek pedig nagyon fontos élőhelyeik ezeknek az állatoknak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek a cserjesávok, illetve azok közelsége az erdőszélhez a szamóca beporzóira.

Sokkoló tudatlanság: megöl az agráripar

Tízezrek demonstrálnak „Elegünk van” mottóval Németország-szerte a KAP-pénzek társadalmilag igazságosabb elosztásáért, ugyanakkor megdöbbentő, hogy mennyire félretájékozottak a tüntetésük tárgyát képező ügyekben.

Varroa atka tenyésztése méhek nélkül

Egy kutató kidolgozta a varroa atka laborban való, méhek nélküli tartási módszerét. A módszer meggyorsíthatja a varroakutatást és elősegítheti az ellene való hatékony küzdelmet, akár genetikai síkon is.

Aktualitások és trendek a hibridek között

Naprakész szakmai előadások, hasznos tanácsok, megannyi apró tipp és inspiráló eredmények sora – így foglalhatnánk össze a legrövidebben a KWS Magyarország Kft. évindító partnertalálkozó és díjátadó rendezvényeit. A vetőmag-nemesítésben élen járó cég ezúttal Zalakaroson és Hajdúszoboszlón várta a modern növénytermesztési megoldások iránt érdeklődőket.

Okostelefonnal a méhek egészségéért

A világ élelmiszerkészletének harmadát a méhek beporzó-tevékenységének köszönhetjük. A hasznos rovarok pusztulása tehát nagyban veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot is. A méhpopuláció pusztulása mögötti egyik ok pedig a különböző paraziták jelenléte. Az egyik gyakori parazita kimutatására fejlesztettek ki a tudósok egy olyan technológiát, mellyel helyben is kimutatható a betegség jelenléte.

Aggódva várják a tavaszt a méhészek

Évente egyre nagyobb gondot okoz a méhészeknek az, hogyan kezdik az új szezont. A nagy problémát egy kis ízeltlábú okozza.

Argentin mézharcos

Fernando Luis Esteban argentin méhész, élelmiszerkémikus, harminc éve az argentin méhészeti szaklap az Espacio Appicola főszerkesztője és tanácsadója, környezetvédelmi tudományok oktatója. Nem mellesleg az oxálsavas tartóshordozó megalkotója.

A szójatermesztők szeretik a kihívásokat?

A címben szereplő mondatot nem kérdésként, hanem állításként fogalmazta meg az Agromashexpón rendezett szójafórum egyik résztvevője. A kérdőjel azért indokolt, mert mások szerint inkább mazochistáknak nevezhetők, hiszen, mint ismert, a tavalyi évtől már tilos a zöldítés alá vont területeken vegyszert használni, ami, ismerve például a növény gyomelnyomó képességét, valóban nagy kihívást jelent.