Back to top

Teljes körű neonikotinoid-tilalmat vezetett be Franciaország

Franciaország a méhnépesség csökkenéséért felelősnek tartott neonikotinoidok használata elleni harc frontvonalában lépett, és 2018. szeptember elsejétől öt hatóanyagot tiltott be ebből a csoportból. Mostantól tilos permetezéseket végezni a klotianidin, az imidakloprid, a tiametoxám, a thiakloprid és az acetamiprid hatóanyagú készítményekkel, szabadföldön és hajtatásban egyaránt.

Az Európai Bizottság áprilisi döntése értelmében december 19-én hatályba lép három neonikotinoid hatóanyag, a klotianidin, az imidakloprid és a tiametoxám használatának tilalma a szabadföldi kultúrákban.

Franciaország azonban ennél is szigorúbb, és ezek mellett további két hatóanyag, a thiakloprid és az acetamiprid használatát tiltotta be már szeptembertől, nemcsak a szabadföldön, hanem az üvegházi termesztésben is.

A jelentős mezőgazdasággal rendelkező Franciaország kormánya a méhészek érdekeit helyezte előtérbe az agrártermelőkkel szemben, akik azzal érvelnek, hogy a teljes körű tilalomnak komoly gazdasági következményei lehetnek, mivel ezeknek a készítményeknek, amelyekkel számos veszélyes kártevőt fékeznek meg, nincsenek megfelelően hatékony alternatívái. Szerintük a neonikotionok méhpusztító hatására nincsenek egyértelmű bizonyítékok, és termékeik versenyhátrányba kerülnek az import áruval szemben. Az Anses közegészségügyi kormányügynökség képviselője még májusban a Radio France-nak azt nyilatkozta, hogy léteznek „kellően hatékony és működőképes” helyettesítői a neonikotinoidoknak. A francia gazdaszövetség, az FNSEA képviselői arra kérték a kormányt, hogy tegyenek kivételt a nem méhporozta kukorica és cukorrépa esetében, mivel ezekben a kultúrákban a számottevő károkat okozó kártevők más készítményekkel nem irthatók elég hatékonyan.

A neonikotinoid hatóanyagok használata a nem mezőgazdasági felhasználású rovarölő készítményekben, például házikedvencek bolhairtó nyakörveiben, valamint háztartási légyfogókban továbbra is engedélyezett.

A neonikotinod-harcban alul maradt az enyhítés mellett kampányoló Stéphane Travert francia agrárminiszter Nicolas Hulot környezetügyi miniszterrel szemben, aki a szigorítás mellett állt, bár végül – egyéb okok miatt is – lemondott tisztségéről, mondván egyedül maradt bizonyos környezetvédelmi kérdésekben.

Forrás: 
freshfruitprotal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhő technológia menti meg a méheket?

Új megközelítéssel, a felhő alapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását - közölte az Oracle és a World Bee Project az MTI-vel csütörtökön.

A Bayer nem hagyja magát

A Bayer nehezményezi a neonikotionoid tilalom Európai Bíróság általi indoklását. A cég szerint ez más engedélyezett szereket is veszélybe sorol. A tilalmat a cég tudománytalannak minősíti.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Bayer: a tiakloprid marad

Szeptember 19-től már nem forgalmazhatók, december 19-től pedig már nem használhatók három neonikotinoid hatóanyagot, imidaklopridot, tiametoxámot és klotianidint tartalmazó rovarölő készítmények az EU-ban, de a tiakloprid továbbra is forgalomban marad.

Melegebb éghajlatról települt be és szinte minden növényt felfal

Az amerikai lepkekabócát, mint a kertészeti növények új kártevőjét itthon először Budapesten figyelték meg 2004-ben. Azóta egyre nagyobb az elterjedése és a károsítása.

Növényvédelmi előrejelzés – bőven jusson lemosó permetlé

Lassan mindenhol elfogy a szüretelnivaló, és eljön az őszi záró lemosó permetezés ideje. Ne feledjük, hogy ezzel a jövő évi növényvédelmi helyzetet is kedvező irányba befolyásoljuk! Nem szükséges megvárni a lombhullást, már a levelek sárgulásakor megkezdődhet a munka.

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme

A mogyoróbokrok védelmét a fontosabb károsítók elleni védekezésre kell alapozni, ezek a mogyoró lisztharmata, a mogyoró moníliás betegsége, a mogyoróormányos és az atkák.

Cukorrépa: romló esélyek

Miközben a cukor világpiaci ára - ami alapján a termelőket a répáért megfizetik - régen nem látott mélységekbe zuhant, ezzel egy időben szinte minden összeszövetkezett a cukorrépa termesztése ellen. Néhány nagyobb termesztő a felhagyással fenyegetőzik. Valami nincs rendben, ezt mutatja az is, hogy 1 kg cukor 158 Ft a multiknál, közben egy gombóc fagyiért 200-250 Ft-ot kell fizetni a cukrászdákban.

A méhek egészségének erősítése

A méhpopuláció nem csak a méztermelése miatt kitüntetett jelentőségű, megporzó tevékenysége révén kulcsfontosságú szerepet játszik a mezőgazdaságban. Az emberiség eledelének 90 százalékát kitevő 100 növényfajtából 71-et méhek poroznak be, és az általuk beporzott növények értéke a világ élelmiszerpiacán eléri az évi 200 milliárd dollárt.

Terjed a méhekre vadászó ázsiai lódarázs

A méhekre veszélyes ázsiai lódarázs (Vespa velutina) 14 év alatt elterjedt egész Franciaországban és megjelent Európa más részein is, mint pl. Németországban. Terjedését és kártételeit most Németországban is kutatják. Az ázsiai lódarázs invazív és tájidegen fajnak tekinthető Európában. Magyarországon még nem érkezett róla jelentés, de csak remélni tudjuk, hogy terjeszkedését az Alpok megállítják.