Back to top

Többet termelni kevesebből

A technológiai fejlődésre, a precíziós eljárások és digitális megoldások térnyerésére összpontosít az idei Bábolnai Gazdanapok felhozatala. A hagyományosan „gépes” kiállítás évtizedek óta a korszerű eljárások bemutatását jelenti, ahol az érdeklődők a gyakorlatban is megtekinthetik a berendezések működését.

A mind fejlettebb technológiákra szükség is lesz, hiszen a jövőben hatékonyabb erőforrás-felhasználással kell többet termelni. Az erre irányuló kutatásban a Gazdanapok díszvendége, Hollandia is gyümölcsöző kapcsolatokat keres a magyar féllel.

A Bábolnai Gazdanapok története során mindig a korszerűség volt a középpontban, Bábolna maga szimbolizálja mindazt a fejlődést, amelyre büszkék lehetünk – mondta el az eseményen Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hozzátette:

az idei esztendő időjárási szélsőségei is bizonyítják, hogy Magyarországnak rendkívüli kitettsége van a természeti csapásokkal szemben, és ezek különleges megoldásokat is igényelnek.

A precíziós technológia alkalmazása mellett büszkék lehetünk arra is, hogy Európában nálunk van a legfejlettebb kockázatkezelési rendszer.

A feladat egyértelmű: a jövőben többet kell termelni kevesebb ráfordítással. 2010 óta az egy hektárra vetített hozzáadott érték 48 százalékkal nőtt, amely impozáns eredmény. Ha azonban mindezt összevetjük a nyugat-európai eredményekkel, láthatjuk, hogy van még hova fejlődnünk. Ennek egyik fő lehetőségét a precíziós technológia térnyerése adja. Fontos azonban, hogy ezen belül mindenki megtalálja a maga számítását.

„Nem szabad hagynunk, hogy a magyar mezőgazdaságon belül digitális szakadék alakuljon ki, kicsinek és nagynak egyaránt meg kell találnia a lehetőséget a precíziós technológiákon belül”

– fogalmazott az államtitkár.

A bábolnai kiállítás mindig nagy hangsúlyt fektetett az elmélet mellett a gyakorlatra is – fejtette ki beszédében Haál Gábor. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kifejtette: a Bábolnai Gazdanapok sajátossága, hogy a gépeket, berendezéseket az érdeklődők működés közben is megtekinthetik. Hozzátette: idén mintegy 1400 négyzetméter fedett, és több mint 2 ezer négyzetméter szabad kiállítóterületen mutatkozik be mindaz, ami a hazai termelők érdeklődésére joggal tart számot.

Az eseményen bemutatkozik a mezőgazdasági technológia több területe, valamint számos termék és szolgáltatás is.

Megtiszteltetés a Bábolnai Gazdanapok díszvendégeként Hollandiát képviselni – mondta el beszédében René van Hell, a nyugat-európai ország nagykövete. Mint elmondta, a két ország kölcsönösen tanulhat egymástól anélkül, hogy veszélyeztetnék egymás pozícióját.

Hollandia nem csupán az agrártermékek és élelmiszer terén, de a tudást tekintve is nagy exportőrnek számít. A magyar féllel a kutatás-fejlesztés terén van lehetőség a gyümölcsöző kapcsolat elmélyítésére – fogalmazott.

A kutatásra annál is inkább nagy szükség van, mert a jövőben össze kell tudni hangolni a fenntarthatóság és a termelékenység örök vitáját. René van Hell megjegyezte: 2050-re mintegy 10 milliárd ember fog élni a Földön, ezért elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaság termelékenyebb legyen. Eközben azonban a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az erőforrásokkal való jobb gazdálkodás is egyre komolyabb feladat elé állítja a termelőket.

A megoldás a precíziós gazdálkodásban rejlik, amely takarékosabb erőforrás-felhasználást, ám egyben jobb eredményeket biztosít.

A klímaváltozást, és az arra adandó technológiai válaszokat emelte ki beszédében Győrffy Balázs is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kifejtette: az idei év időjárási anomáliái, a hektikus csapadékeloszlás jól jelzi, hogy fel kell készülni az egyre szélsőségesebb adottságokra a jövőben. Erre reagálva a technikai fejlődés, a precíziós technológiák, innovatív megoldások sokat segíthetnek a termelés biztonságát illetően. Egyes vélemények szerint a következő harminc év legdinamikusabban változó ágazata a mezőgazdaság lesz. Mindez új feladatokat jelent a termelőknek is – tette hozzá.

A megnyitóról készült fotógalériát megtekintheti ide kattintva.

MMG - Feldman Zsolt a 31. Bábolnai Gazdanapokról

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét GrootGroenPlus Zundertben

Az idén 28. alkalommal rendezik meg 2018. október 3. és 5. között a hollandiai Zundertben a GrootGroenPlus faiskolai szakkiállítást, amelynek a témája: A JÖVŐ=ZÖLD. A témaválasztás ezért nagyon aktuális, mert a zöldfelületek számos olyan környezetei problémára adnak megoldást, amellyel napjainkban és a jövőben szembesülnünk kell.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Hét szűk esztendőre számítanak a „Brexit gazdák”

Körvonalazódnak azok a törvények, melyek a farmerek támogatását hivatottak biztosítani azután, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Az első reakciók vegyesek. Míg a kormány a Brexit előnyeit hangsúlyozza, a brit gazdák nehéz időszakra számítanak.

Ezer csoda Hollandiában

Aki naprakész szeretne lenni zöldségfajták és zöldségtrendek terén, annak úgyszólván kihagyhatatlanok a nagy nemesítőházak hollandiai nyílt napjai a 39. naptári héten. Észak-Hollandiában, egy jól behatárolható körzeten belül több nyílt napot is tartanak ilyenkor, a hangulat és a fajtafelhoztal egyaránt lenyűgöző.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Törökországba költözik a Negro

A snackgyártó Mondelez International vállalat áthelyezi a Negro cukorkák gyártását a törökországi Gebzében található üzemébe jövő év június végéig, ezzel megszűnik a Győri Keksz Kft. által üzemeltetett cukorkagyár működése Győrben - tájékoztatta a Mondelez Hungária Kft., valamint a Győri Keksz Kft. kommunikációs tanácsadója csütörtökön az MTI-t.

Komplex öntözési programra van szükség

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Digitalizációval lehet fenntartható a termelés

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.