Back to top

Többet termelni kevesebből

A technológiai fejlődésre, a precíziós eljárások és digitális megoldások térnyerésére összpontosít az idei Bábolnai Gazdanapok felhozatala. A hagyományosan „gépes” kiállítás évtizedek óta a korszerű eljárások bemutatását jelenti, ahol az érdeklődők a gyakorlatban is megtekinthetik a berendezések működését.

A mind fejlettebb technológiákra szükség is lesz, hiszen a jövőben hatékonyabb erőforrás-felhasználással kell többet termelni. Az erre irányuló kutatásban a Gazdanapok díszvendége, Hollandia is gyümölcsöző kapcsolatokat keres a magyar féllel.

A Bábolnai Gazdanapok története során mindig a korszerűség volt a középpontban, Bábolna maga szimbolizálja mindazt a fejlődést, amelyre büszkék lehetünk – mondta el az eseményen Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hozzátette:

az idei esztendő időjárási szélsőségei is bizonyítják, hogy Magyarországnak rendkívüli kitettsége van a természeti csapásokkal szemben, és ezek különleges megoldásokat is igényelnek.

A precíziós technológia alkalmazása mellett büszkék lehetünk arra is, hogy Európában nálunk van a legfejlettebb kockázatkezelési rendszer.

A feladat egyértelmű: a jövőben többet kell termelni kevesebb ráfordítással. 2010 óta az egy hektárra vetített hozzáadott érték 48 százalékkal nőtt, amely impozáns eredmény. Ha azonban mindezt összevetjük a nyugat-európai eredményekkel, láthatjuk, hogy van még hova fejlődnünk. Ennek egyik fő lehetőségét a precíziós technológia térnyerése adja. Fontos azonban, hogy ezen belül mindenki megtalálja a maga számítását.

„Nem szabad hagynunk, hogy a magyar mezőgazdaságon belül digitális szakadék alakuljon ki, kicsinek és nagynak egyaránt meg kell találnia a lehetőséget a precíziós technológiákon belül”

– fogalmazott az államtitkár.

A bábolnai kiállítás mindig nagy hangsúlyt fektetett az elmélet mellett a gyakorlatra is – fejtette ki beszédében Haál Gábor. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kifejtette: a Bábolnai Gazdanapok sajátossága, hogy a gépeket, berendezéseket az érdeklődők működés közben is megtekinthetik. Hozzátette: idén mintegy 1400 négyzetméter fedett, és több mint 2 ezer négyzetméter szabad kiállítóterületen mutatkozik be mindaz, ami a hazai termelők érdeklődésére joggal tart számot.

Az eseményen bemutatkozik a mezőgazdasági technológia több területe, valamint számos termék és szolgáltatás is.

Megtiszteltetés a Bábolnai Gazdanapok díszvendégeként Hollandiát képviselni – mondta el beszédében René van Hell, a nyugat-európai ország nagykövete. Mint elmondta, a két ország kölcsönösen tanulhat egymástól anélkül, hogy veszélyeztetnék egymás pozícióját.

Hollandia nem csupán az agrártermékek és élelmiszer terén, de a tudást tekintve is nagy exportőrnek számít. A magyar féllel a kutatás-fejlesztés terén van lehetőség a gyümölcsöző kapcsolat elmélyítésére – fogalmazott.

A kutatásra annál is inkább nagy szükség van, mert a jövőben össze kell tudni hangolni a fenntarthatóság és a termelékenység örök vitáját. René van Hell megjegyezte: 2050-re mintegy 10 milliárd ember fog élni a Földön, ezért elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaság termelékenyebb legyen. Eközben azonban a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az erőforrásokkal való jobb gazdálkodás is egyre komolyabb feladat elé állítja a termelőket.

A megoldás a precíziós gazdálkodásban rejlik, amely takarékosabb erőforrás-felhasználást, ám egyben jobb eredményeket biztosít.

A klímaváltozást, és az arra adandó technológiai válaszokat emelte ki beszédében Győrffy Balázs is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kifejtette: az idei év időjárási anomáliái, a hektikus csapadékeloszlás jól jelzi, hogy fel kell készülni az egyre szélsőségesebb adottságokra a jövőben. Erre reagálva a technikai fejlődés, a precíziós technológiák, innovatív megoldások sokat segíthetnek a termelés biztonságát illetően. Egyes vélemények szerint a következő harminc év legdinamikusabban változó ágazata a mezőgazdaság lesz. Mindez új feladatokat jelent a termelőknek is – tette hozzá.

A megnyitóról készült fotógalériát megtekintheti ide kattintva.

MMG - Feldman Zsolt a 31. Bábolnai Gazdanapokról

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság teljesítménye is segítette a GDP növekedést

Kiugróan jól teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) 5,0 százalékkal nőtt ebben az időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az eredményhez a mezőgazdaság is hozzájárult – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. A mezőgazdaság mely területe volt ennyire sikeres - kérdeztük a szakminisztériumtól?

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Kötelező az adatszolgáltatás a mezőgazdasági adatgyűjtés során

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. november 15-én kezdte és december 15-ig hajtja végre az „Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2018” elnevezésű mezőgazdasági adatgyűjtését, amelynek eszmei időpontja 2018. december 1.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

A magbankok sem mindenhatók

Nem minden növény magja alkalmas arra, hogy magbankokban tárolják. Így ha bármi történik, nem lesz honnan „újraéleszteni” az érzékeny fajokat. A kutatók megállapítása szerint a különösen veszélyeztetett fajok 36 százalékának magja érzékeny a szárításra és fagyasztásra – vagyis arra a módszerre, ahogyan a magbankokban megőrzik a szaporítóanyagokat.

Megnyitotta kapuit az idei Bakony Expo

A hazai agrárium felemelkedésének kulcsa a magyar termék, ezáltal a magyar gazdák versenyképességének megerősítése, az agrárfoglalkoztatás növelése és a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező mezőgazdasági termékek, élelmiszerek piacra jutásának elősegítése – hangsúlyozta Viski József Veszprémben, a Bakony Expo ünnepélyes megnyitóján.

Ki dönti el, hogy melyik növény divatos?

Ki dönti el, hogy melyik növény divatos ma? Hogyan vásárolnak be a nagykereskedők? Nagyjából ezeket a kérdéseket tárgyaltuk az idei Plantariumon a roppant energikus kommunikációs szakemberrel, Sydste Arens-szel.

Magyar Vetőmag Szövetség: Összefogásban is példamutatók

Fennállása negyed századát ünnepelte a Magyar Vetőmag Szövetség. A ma 896 tagot számláló szervezet a teljes szakmát lefedi: a növénynemesítők, a szaporítók, a vetőmag-feldolgozók, a vetőmag-kereskedők ugyanúgy megtalálhatók benne, mint maguk a vetőmag-előállítók. Feldman Zsolt államtitkár is ki­­emelte, hogy hazánkban a vetőmagágazat az az ágazat, amelyik nemzetközileg is elismert.

Falugazdászok a Kárpát-medencében

„Mintegy 107 falugazdász kezdi meg a közeljövőben működését a Kárpát-medence magyarok által lakott területein” – közölte a hírt Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének - MAGOSZ - elnöke. A szakember a szlovákiai Komáromban, a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma – KEF -ülésén tartott sajtótájékoztatóján ismertette terveiket.