Back to top

Többet termelni kevesebből

A technológiai fejlődésre, a precíziós eljárások és digitális megoldások térnyerésére összpontosít az idei Bábolnai Gazdanapok felhozatala. A hagyományosan „gépes” kiállítás évtizedek óta a korszerű eljárások bemutatását jelenti, ahol az érdeklődők a gyakorlatban is megtekinthetik a berendezések működését.

A mind fejlettebb technológiákra szükség is lesz, hiszen a jövőben hatékonyabb erőforrás-felhasználással kell többet termelni. Az erre irányuló kutatásban a Gazdanapok díszvendége, Hollandia is gyümölcsöző kapcsolatokat keres a magyar féllel.

A Bábolnai Gazdanapok története során mindig a korszerűség volt a középpontban, Bábolna maga szimbolizálja mindazt a fejlődést, amelyre büszkék lehetünk – mondta el az eseményen Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hozzátette:

az idei esztendő időjárási szélsőségei is bizonyítják, hogy Magyarországnak rendkívüli kitettsége van a természeti csapásokkal szemben, és ezek különleges megoldásokat is igényelnek.

A precíziós technológia alkalmazása mellett büszkék lehetünk arra is, hogy Európában nálunk van a legfejlettebb kockázatkezelési rendszer.

A feladat egyértelmű: a jövőben többet kell termelni kevesebb ráfordítással. 2010 óta az egy hektárra vetített hozzáadott érték 48 százalékkal nőtt, amely impozáns eredmény. Ha azonban mindezt összevetjük a nyugat-európai eredményekkel, láthatjuk, hogy van még hova fejlődnünk. Ennek egyik fő lehetőségét a precíziós technológia térnyerése adja. Fontos azonban, hogy ezen belül mindenki megtalálja a maga számítását.

„Nem szabad hagynunk, hogy a magyar mezőgazdaságon belül digitális szakadék alakuljon ki, kicsinek és nagynak egyaránt meg kell találnia a lehetőséget a precíziós technológiákon belül”

– fogalmazott az államtitkár.

A bábolnai kiállítás mindig nagy hangsúlyt fektetett az elmélet mellett a gyakorlatra is – fejtette ki beszédében Haál Gábor. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kifejtette: a Bábolnai Gazdanapok sajátossága, hogy a gépeket, berendezéseket az érdeklődők működés közben is megtekinthetik. Hozzátette: idén mintegy 1400 négyzetméter fedett, és több mint 2 ezer négyzetméter szabad kiállítóterületen mutatkozik be mindaz, ami a hazai termelők érdeklődésére joggal tart számot.

Az eseményen bemutatkozik a mezőgazdasági technológia több területe, valamint számos termék és szolgáltatás is.

Megtiszteltetés a Bábolnai Gazdanapok díszvendégeként Hollandiát képviselni – mondta el beszédében René van Hell, a nyugat-európai ország nagykövete. Mint elmondta, a két ország kölcsönösen tanulhat egymástól anélkül, hogy veszélyeztetnék egymás pozícióját.

Hollandia nem csupán az agrártermékek és élelmiszer terén, de a tudást tekintve is nagy exportőrnek számít. A magyar féllel a kutatás-fejlesztés terén van lehetőség a gyümölcsöző kapcsolat elmélyítésére – fogalmazott.

A kutatásra annál is inkább nagy szükség van, mert a jövőben össze kell tudni hangolni a fenntarthatóság és a termelékenység örök vitáját. René van Hell megjegyezte: 2050-re mintegy 10 milliárd ember fog élni a Földön, ezért elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaság termelékenyebb legyen. Eközben azonban a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az erőforrásokkal való jobb gazdálkodás is egyre komolyabb feladat elé állítja a termelőket.

A megoldás a precíziós gazdálkodásban rejlik, amely takarékosabb erőforrás-felhasználást, ám egyben jobb eredményeket biztosít.

A klímaváltozást, és az arra adandó technológiai válaszokat emelte ki beszédében Győrffy Balázs is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kifejtette: az idei év időjárási anomáliái, a hektikus csapadékeloszlás jól jelzi, hogy fel kell készülni az egyre szélsőségesebb adottságokra a jövőben. Erre reagálva a technikai fejlődés, a precíziós technológiák, innovatív megoldások sokat segíthetnek a termelés biztonságát illetően. Egyes vélemények szerint a következő harminc év legdinamikusabban változó ágazata a mezőgazdaság lesz. Mindez új feladatokat jelent a termelőknek is – tette hozzá.

A megnyitóról készült fotógalériát megtekintheti ide kattintva.

MMG - Feldman Zsolt a 31. Bábolnai Gazdanapokról

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Online agrároktatás Afrikában

Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasággal Afrika legnagyobb e-learning konferenciája, és várhatóan a kisvállalkozóknak szóló online tananyagokban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg az agrárismeret. Az okostelefonok és tabletek terjedésével ez rendkívül hatékony módszer az afrikai gazdák oktatására.

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

Miniszteri biztos: a magyar agrárcégek egyre sikeresebbek az orosz piacon

Nagyszerű, hogy az embargó ellenére a magyar cégek sikerrel szerepelnek olyan orosz állami pályázatokon, amelyek lehetővé teszik a gazdasági együttműködést az uniós országokkal - jelentette ki Budai Gyula.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.