Back to top

Többet termelni kevesebből

A technológiai fejlődésre, a precíziós eljárások és digitális megoldások térnyerésére összpontosít az idei Bábolnai Gazdanapok felhozatala. A hagyományosan „gépes” kiállítás évtizedek óta a korszerű eljárások bemutatását jelenti, ahol az érdeklődők a gyakorlatban is megtekinthetik a berendezések működését.

A mind fejlettebb technológiákra szükség is lesz, hiszen a jövőben hatékonyabb erőforrás-felhasználással kell többet termelni. Az erre irányuló kutatásban a Gazdanapok díszvendége, Hollandia is gyümölcsöző kapcsolatokat keres a magyar féllel.

A Bábolnai Gazdanapok története során mindig a korszerűség volt a középpontban, Bábolna maga szimbolizálja mindazt a fejlődést, amelyre büszkék lehetünk – mondta el az eseményen Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hozzátette:

az idei esztendő időjárási szélsőségei is bizonyítják, hogy Magyarországnak rendkívüli kitettsége van a természeti csapásokkal szemben, és ezek különleges megoldásokat is igényelnek.

A precíziós technológia alkalmazása mellett büszkék lehetünk arra is, hogy Európában nálunk van a legfejlettebb kockázatkezelési rendszer.

A feladat egyértelmű: a jövőben többet kell termelni kevesebb ráfordítással. 2010 óta az egy hektárra vetített hozzáadott érték 48 százalékkal nőtt, amely impozáns eredmény. Ha azonban mindezt összevetjük a nyugat-európai eredményekkel, láthatjuk, hogy van még hova fejlődnünk. Ennek egyik fő lehetőségét a precíziós technológia térnyerése adja. Fontos azonban, hogy ezen belül mindenki megtalálja a maga számítását.

„Nem szabad hagynunk, hogy a magyar mezőgazdaságon belül digitális szakadék alakuljon ki, kicsinek és nagynak egyaránt meg kell találnia a lehetőséget a precíziós technológiákon belül”

– fogalmazott az államtitkár.

A bábolnai kiállítás mindig nagy hangsúlyt fektetett az elmélet mellett a gyakorlatra is – fejtette ki beszédében Haál Gábor. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kifejtette: a Bábolnai Gazdanapok sajátossága, hogy a gépeket, berendezéseket az érdeklődők működés közben is megtekinthetik. Hozzátette: idén mintegy 1400 négyzetméter fedett, és több mint 2 ezer négyzetméter szabad kiállítóterületen mutatkozik be mindaz, ami a hazai termelők érdeklődésére joggal tart számot.

Az eseményen bemutatkozik a mezőgazdasági technológia több területe, valamint számos termék és szolgáltatás is.

Megtiszteltetés a Bábolnai Gazdanapok díszvendégeként Hollandiát képviselni – mondta el beszédében René van Hell, a nyugat-európai ország nagykövete. Mint elmondta, a két ország kölcsönösen tanulhat egymástól anélkül, hogy veszélyeztetnék egymás pozícióját.

Hollandia nem csupán az agrártermékek és élelmiszer terén, de a tudást tekintve is nagy exportőrnek számít. A magyar féllel a kutatás-fejlesztés terén van lehetőség a gyümölcsöző kapcsolat elmélyítésére – fogalmazott.

A kutatásra annál is inkább nagy szükség van, mert a jövőben össze kell tudni hangolni a fenntarthatóság és a termelékenység örök vitáját. René van Hell megjegyezte: 2050-re mintegy 10 milliárd ember fog élni a Földön, ezért elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaság termelékenyebb legyen. Eközben azonban a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az erőforrásokkal való jobb gazdálkodás is egyre komolyabb feladat elé állítja a termelőket.

A megoldás a precíziós gazdálkodásban rejlik, amely takarékosabb erőforrás-felhasználást, ám egyben jobb eredményeket biztosít.

A klímaváltozást, és az arra adandó technológiai válaszokat emelte ki beszédében Győrffy Balázs is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kifejtette: az idei év időjárási anomáliái, a hektikus csapadékeloszlás jól jelzi, hogy fel kell készülni az egyre szélsőségesebb adottságokra a jövőben. Erre reagálva a technikai fejlődés, a precíziós technológiák, innovatív megoldások sokat segíthetnek a termelés biztonságát illetően. Egyes vélemények szerint a következő harminc év legdinamikusabban változó ágazata a mezőgazdaság lesz. Mindez új feladatokat jelent a termelőknek is – tette hozzá.

A megnyitóról készült fotógalériát megtekintheti ide kattintva.

MMG - Feldman Zsolt a 31. Bábolnai Gazdanapokról

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

London, Amszterdam, Sanghaj – most kell jelentkezni az AMC-nél

Két egy európai és egy tengerentúli élelmiszeripari kiállításra kezdte el szervezni a magyar közösségi részvételt az AMC. Aki a londoni IFE-n szeretne részt venni, annak már nem sok ideje van gondolkozni, az amszterdami PLMA nemzetközi sajátmárkás kereskedelmi show-ra viszont még január 31-ig, a sanghaji SIAL Chinára pedig február 15-ig lehet jelentkezni.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

A szerb mezőgazdasági termelés 16,3 százalékkal nőtt

Jó évet zárt Szerbia 2018-ban, jelentősen csökkent az államadósság, a gazdasági növekedés pedig régiós szinten kiemelkedő - közölte Miladin Kovacevic, a szerbiai statisztikai hivatal vezetője a hét végén a Politika című belgrádi napilapnak adott interjúban.

Amit a lopásról tudni kell: a kis érték „eltűnését” is jelentsük!

Sajnos valamennyien találkozunk a mindennapjainkban vagyont érintő bűncselekményekkel, a vagyonunk elleni támadással. A mezőgazdasági termelők helyzetükből adódóan nem mindig tudják minden vagyonukat folyamatosan védeni, minden földet nem lehet bekeríteni, egy komolyabb mezőgazdasági telepet nehéz minden részében állandóan őrizni.

Olcsó, rossz minőségű import termékektől tartanak a Brexit gazdák

A brit élelmiszerlánc képviselői, élelmiszergyártók és gazdák egyaránt, arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyi termékek védelmét meg kell erősíteni mire az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

Finn sikertörténet – magyar tanulságok

Finnország a világ egyik legfejlettebb országa, ám nem volt ez mindig így: a 19. században nyomor, elmaradottság és elavult gazdálkodási formák jellemezték az országot. Ezekről az időkről is olvashatunk egy frissen megjelent kötetben, amely finn és magyar szakemberek tanulmányain keresztül veszi górcső alá a két ország mezőgazdaságának alakulását, különös tekintettel a 20. és 21. századra.