0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vizsgálat indult a sertéspestis terjedése miatt

Vizsgálatot indított Romániában a legfőbb ügyészség, amely azt veszi górcső alá, hogy történt-e mulasztás a román állami intézmények részéről az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

Az ügyészség szerdai közlése szerint részben hivatalból, részben több feljelentés alapján indítottak eljárást.

Klaus Iohannis román elnök az elmúlt napokban többször azzal vádolta a kormányt, hogy nem végezte feladatát, és nem hozta meg a szükséges intézkedéseket az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása végett.

Az elnöki hivatal szerdán is kiadott egy közleményt, amelyben Iohannis azt kérte: vizsgálják meg az illetékes szervek, milyen megelőző és ellenőrző intézkedéseket foganatosítottak a sertéspestis ügyében az ellenőrző hatáskörrel rendelkező hatóságok.

Iohannis megismételte: a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a hatékony megelőző intézkedések elmulasztásáért.

Az elnök szerint egész Európában Romániában terjedt leggyorsabban a betegség, ott nőtt a leggyorsabb ütemben a fertőző gócpontok száma, ami az elnök szerint azt mutatja: mind a központi, mind a helyi hatóságok képtelenek ellenőrizni a helyzetet.

Az elnök szerint a hatóságoknak már 2017-ben meg kellett volna tenniük a szükséges óvintézkedéseket, és tájékoztatniuk kellett volna főleg a vidéki gazdákat a kór terjedésének veszélyeiről. Iohannis szerint közvetlenül a miniszterelnök alárendeltségébe tartozó állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság kezelte felületesen a helyzetet, nem vette komolyan a több szakaszban alkalmazásra váró óvintézkedéseket, ezért terjedt el a kórokozó. Az elnök szerint a jelentős anyagi kár elkerülhető lett volna, ha a kormány idejében lépett volna.

A múlt héten közzétett legfrissebb adatok szerint Románia tíz megyéjének 165 településén van jelen a kórokozó, összesen 781 fertőzőgóc szerepel a nyilvántartásban, és több mint 123 ezer sertést kellett megsemmisíteni. A kórokozó az ország északnyugati részén jelent meg először tavaly júliusban, onnan terjedt az ország délkeleti részére, ahol az elmúlt hetekben gyorsan kezdett terjedni.

Forrás: MTI