Back to top

Készenlétbe állították a drónokat is Bábolnán

Elekeződött a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferencia. Egy kis ízelítő az újdonságok közül. A precíziós gazdálkodás egyik legismertebb eszközeit, az agráriumra specializálódott drónokat is megtekinthetik a Bábolnai Gazdanapokon - csütörtök délután működés közben is.

A 31. Bábolnai Gazdanapok kiváló színtere a legmodernebb mezőgazdasági technológiák bemutatásának – egyebek mellett a precíziós technikák során használatos speciális drónoknak is.

Ezekről az eszközökről kaphattak részletes tájékoztatást a látogatók a Duplitec Kft. standján, ahol megtudtuk: sokan vannak azok a gazdák, akik bár szívesen használnák a drónokat, csekély ismerettel rendelkeznek azokról.

Frikker Attila, a piacvezető DJI drónok hivatalos hazai disztribútoraként működő cég üzletfejlesztési munkatársa éppen ezért hangsúlyozta lapunknak: területre szabott javaslatokkal tudnak szolgálni a gazdálkodóknak az eszközök használatára vonatkozólag.

„Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen szenzorral működtetjük a drónunkat, illetve nem kevésbé fontos kérdés az is, hogy milyen szoftveres feldolgozást alkalmazunk hozzá.”

S hogy mégis milyen lehetőségek rejlenek ezekben az eszközökben? A cég standján is látott

feltérképező drónok egyike például 20 levegőben töltött perc során 50 hektárnyi területet képes „átfésülni”.

Mint Frikker Attila elmondta, ennek az eszköznek a használatával ki lehet mutatni például a gyomnövényzetet, a növények esetleges fertőzéseit vagy éppen a talaj tápanyagellátottságát. Egy közepes teljesítményű laptoppal fél órán belül kaphatók meg a szükséges adatok, miután a drón a „küldetését” előre programozott útvonalon, a kezdeti pontra visszatérve teljesítette.

A kezelés tehát egyszerű, a kiértékeléshez azonban nem árt szakember segítségét igénybe venni, aki pontosan meg tudja határozni a vizsgált terület tulajdonságait s az esetleges betegség- és fertőzéstípusokat.

Ezek után jöhet jól a standon látott másik modell, az egyébként igencsak méretes permetező drón. „A permetszert adott gócpontokba, az előzőleg megadott feltételeknek megfelelően tudjuk kijuttatni” – tette hozzá a cég képviselője, aki később működés közben is bemutatta az eszközöket a rendezvény látogatóinak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság szolgálatában

A hazai mezőgazdasági gépgyártás történetét néhány nagyobb mezőgazdasági gépeket előállító vállalat fémjelzi. Ezek közé tartozott az Első Magyar Gazdasági Gépgyár (EMAG) Rt., a Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth (HSCS) Gépgyár és a mosoni Kühne gyár. Számos tőkés nagyvállalkozás alapítását más cél vezérelte eredetileg, ennek ellenére jelentős részt vállaltak a hazai mezőgazdasági gépgyártásban.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Közös úton a gépesítésért

Stratégiai megállapodást kötött Mezőhegyesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK – és a Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége - MEGOSZ - a második alkalommal megrendezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow pénteki napján.

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Az ehető almát kézzel szedik - de attól még lehet gépesíteni

A fogyasztásra szánt almát kézzel szedik, hogy ne sérüljön. A szedés az alma megfogásából, leszakításából, szedőedénybe helyezéséből, majd a szállítórekeszbe/ládába töltésből áll. Mindezekhez számos segédeszköz áll rendelkezésre.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Digitalizációval lehet fenntartható a termelés

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

Aprítjuk a metélőket: levélzöldségek betakarítása

A levélzöldségek közé tartoznak a különböző, színben és formában eltérő saláták (fejes saláta, madársaláta, tépősaláta, rukkola), továbbá a spenót, a sóska, a mángold, a kapor, a levélpetrezselyem, a metélőpetrezselyem, a metélőzeller és a metélőhagyma. Betakarításukra speciális vágógépeket alkalmaznak.