Back to top

Készenlétbe állították a drónokat is Bábolnán

Elekeződött a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferencia. Egy kis ízelítő az újdonságok közül. A precíziós gazdálkodás egyik legismertebb eszközeit, az agráriumra specializálódott drónokat is megtekinthetik a Bábolnai Gazdanapokon - csütörtök délután működés közben is.

A 31. Bábolnai Gazdanapok kiváló színtere a legmodernebb mezőgazdasági technológiák bemutatásának – egyebek mellett a precíziós technikák során használatos speciális drónoknak is.

Ezekről az eszközökről kaphattak részletes tájékoztatást a látogatók a Duplitec Kft. standján, ahol megtudtuk: sokan vannak azok a gazdák, akik bár szívesen használnák a drónokat, csekély ismerettel rendelkeznek azokról.

Frikker Attila, a piacvezető DJI drónok hivatalos hazai disztribútoraként működő cég üzletfejlesztési munkatársa éppen ezért hangsúlyozta lapunknak: területre szabott javaslatokkal tudnak szolgálni a gazdálkodóknak az eszközök használatára vonatkozólag.

„Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen szenzorral működtetjük a drónunkat, illetve nem kevésbé fontos kérdés az is, hogy milyen szoftveres feldolgozást alkalmazunk hozzá.”

S hogy mégis milyen lehetőségek rejlenek ezekben az eszközökben? A cég standján is látott

feltérképező drónok egyike például 20 levegőben töltött perc során 50 hektárnyi területet képes „átfésülni”.

Mint Frikker Attila elmondta, ennek az eszköznek a használatával ki lehet mutatni például a gyomnövényzetet, a növények esetleges fertőzéseit vagy éppen a talaj tápanyagellátottságát. Egy közepes teljesítményű laptoppal fél órán belül kaphatók meg a szükséges adatok, miután a drón a „küldetését” előre programozott útvonalon, a kezdeti pontra visszatérve teljesítette.

A kezelés tehát egyszerű, a kiértékeléshez azonban nem árt szakember segítségét igénybe venni, aki pontosan meg tudja határozni a vizsgált terület tulajdonságait s az esetleges betegség- és fertőzéstípusokat.

Ezek után jöhet jól a standon látott másik modell, az egyébként igencsak méretes permetező drón. „A permetszert adott gócpontokba, az előzőleg megadott feltételeknek megfelelően tudjuk kijuttatni” – tette hozzá a cég képviselője, aki később működés közben is bemutatta az eszközöket a rendezvény látogatóinak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Tejhűtés jég formájában tárolt napenergiával

Francia koprodukcióban készül egy olyan jeges vizes tejhűtő rendszer, melynek energiaigénye akár helyben generált, jég formájában eltárolt napenergiával is fedezhető.

Kiegyensúlyozott az agrárgéplízing-piac

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség.

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Messze esik a dió a fájától: héjasok betakarítása

A héjasok (dió, mogyoró, mandula) betakarítását a gépesített dióbetakarításon keresztül mutatjuk be. A diófákat nagy lombkoronájuk miatt nagy sor- és tőtávolságra ültetik.

Francia modell: robotizált tehenészet

Rendkívül izgalmas annak megismerése, miként gondolkoznak a francia gazdák az agrárpolitikai kérdésekről, a piaci lehetőségekről és perspektívákról, milyen jövőképet képzelnek el maguknak, látják-e annak esélyét, hogy nyugdíjba vonulásuk után valaki továbbviszi a gazdaságot?

Stuttgartban a kertészeti innováció krémje

Szakmai berkekben köztudott, hogy a szőlészet-borászat, a gyümölcsfeldolgozó- illetve szeszipar egyik legjelentősebb szakkiállításának számít a Stuttgart új vásárközpontjában tartott IVIFHO - az Intervitis Interfructa HortiTechnika - kiállítás. Az első rendezvény méretei is imponálóak voltak, amikor közel öt hektárnyi területen mutatták be a kiállítók termékeiket, illetve szolgáltatásait .

High-tech újdonságok a méhek világában

Ugyan a beporzó rovaroknak köszönhető az élelmiszerek egyharmada, mégis visszaszorulóban vannak. A méhészek számára is egyre nagyobb kihívást jelent a méhcsaládok gondozása. Számukra jelenthet segítséget néhány technológiai újítás.

Új román traktor olasz motorral

Tíz év után újból saját traktort gyárt Románia: az IRUM Reghin gyárában, az erdélyi Szászrégenben mutatták be a TAGRO elnevezésű modellt, amelynek fejlesztése öt évig tartott és nagyjából 6 millió euróba került. A tervek szerint a traktorok sorozatgyártása 2019 áprilisában kezdődhet el.

Intelligens mechanikus gyomirtás

A kultivátorozás időigényes tevékenység, különösen a biotermesztésben. A nagyobb hatékonyság érdekében a gyártók intelligens vezérlőrendszereket fejlesztettek ki. A technikai újdonságokat szántóföldi bemutatón cékla- és cukorrépatáblákban láthatták az érdeklődők. A Gemüse c. német szaklap tudósított az eseményről.