Back to top

Készenlétbe állították a drónokat is Bábolnán

Elekeződött a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferencia. Egy kis ízelítő az újdonságok közül. A precíziós gazdálkodás egyik legismertebb eszközeit, az agráriumra specializálódott drónokat is megtekinthetik a Bábolnai Gazdanapokon - csütörtök délután működés közben is.

A 31. Bábolnai Gazdanapok kiváló színtere a legmodernebb mezőgazdasági technológiák bemutatásának – egyebek mellett a precíziós technikák során használatos speciális drónoknak is.

Ezekről az eszközökről kaphattak részletes tájékoztatást a látogatók a Duplitec Kft. standján, ahol megtudtuk: sokan vannak azok a gazdák, akik bár szívesen használnák a drónokat, csekély ismerettel rendelkeznek azokról.

Frikker Attila, a piacvezető DJI drónok hivatalos hazai disztribútoraként működő cég üzletfejlesztési munkatársa éppen ezért hangsúlyozta lapunknak: területre szabott javaslatokkal tudnak szolgálni a gazdálkodóknak az eszközök használatára vonatkozólag.

„Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen szenzorral működtetjük a drónunkat, illetve nem kevésbé fontos kérdés az is, hogy milyen szoftveres feldolgozást alkalmazunk hozzá.”

S hogy mégis milyen lehetőségek rejlenek ezekben az eszközökben? A cég standján is látott

feltérképező drónok egyike például 20 levegőben töltött perc során 50 hektárnyi területet képes „átfésülni”.

Mint Frikker Attila elmondta, ennek az eszköznek a használatával ki lehet mutatni például a gyomnövényzetet, a növények esetleges fertőzéseit vagy éppen a talaj tápanyagellátottságát. Egy közepes teljesítményű laptoppal fél órán belül kaphatók meg a szükséges adatok, miután a drón a „küldetését” előre programozott útvonalon, a kezdeti pontra visszatérve teljesítette.

A kezelés tehát egyszerű, a kiértékeléshez azonban nem árt szakember segítségét igénybe venni, aki pontosan meg tudja határozni a vizsgált terület tulajdonságait s az esetleges betegség- és fertőzéstípusokat.

Ezek után jöhet jól a standon látott másik modell, az egyébként igencsak méretes permetező drón. „A permetszert adott gócpontokba, az előzőleg megadott feltételeknek megfelelően tudjuk kijuttatni” – tette hozzá a cég képviselője, aki később működés közben is bemutatta az eszközöket a rendezvény látogatóinak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

Az ember helyett kapáljon a robot

Már nem a jövő, hogy robotok dolgozzanak a kertészetekben is. Szükség is van rájuk, hiszen egyre nehezebben találni megbízható munkaerőt. A két francia robottechnikai mérnök által alapított Naio Technologies cég már négy robotot fejlesztett, és ebből kettőnek már számos példánya dolgozik főként francia kertészetekben.

Szőlőbe vágó kérdés: melyik metszésmód a menő?

A metszés az egyik legfontosabb, legmunkaigényesebb művelet a szőlőtermesztő gazdaságokban. Munkacsúcsot jelent és nem mindig a legjobb, szakmailag képzett munkaerő végzi el, ezért számos törekvés van a munkafolyamatok optimalizálására és a költségek csökkentésére.

Ridegek és kemények: ők lesznek a jövő mezőgazdasági dolgozói?

A mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányra a világ számos pontján keresik a megoldást a szakemberek. Az emberi dolgozókat kiváltó robotokban nagy lehetőségek vannak, kiváló példa erre Sweeper, amit – vagy akit – az USA kaliforniai üvegházaiban tesztelnek.