0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Készenlétbe állították a drónokat is Bábolnán

Elekeződött a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferencia. Egy kis ízelítő az újdonságok közül. A precíziós gazdálkodás egyik legismertebb eszközeit, az agráriumra specializálódott drónokat is megtekinthetik a Bábolnai Gazdanapokon - csütörtök délután működés közben is.

A 31. Bábolnai Gazdanapok kiváló színtere a legmodernebb mezőgazdasági technológiák bemutatásának – egyebek mellett a precíziós technikák során használatos speciális drónoknak is.

Ezekről az eszközökről kaphattak részletes tájékoztatást a látogatók a Duplitec Kft. standján, ahol megtudtuk: sokan vannak azok a gazdák, akik bár szívesen használnák a drónokat, csekély ismerettel rendelkeznek azokról.

Frikker Attila, a piacvezető DJI drónok hivatalos hazai disztribútoraként működő cég üzletfejlesztési munkatársa éppen ezért hangsúlyozta lapunknak: területre szabott javaslatokkal tudnak szolgálni a gazdálkodóknak az eszközök használatára vonatkozólag.

„Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen szenzorral működtetjük a drónunkat, illetve nem kevésbé fontos kérdés az is, hogy milyen szoftveres feldolgozást alkalmazunk hozzá.”

S hogy mégis milyen lehetőségek rejlenek ezekben az eszközökben? A cég standján is látott

feltérképező drónok egyike például 20 levegőben töltött perc során 50 hektárnyi területet képes „átfésülni”.

Mint Frikker Attila elmondta, ennek az eszköznek a használatával ki lehet mutatni például a gyomnövényzetet, a növények esetleges fertőzéseit vagy éppen a talaj tápanyagellátottságát. Egy közepes teljesítményű laptoppal fél órán belül kaphatók meg a szükséges adatok, miután a drón a „küldetését” előre programozott útvonalon, a kezdeti pontra visszatérve teljesítette.

A kezelés tehát egyszerű, a kiértékeléshez azonban nem árt szakember segítségét igénybe venni, aki pontosan meg tudja határozni a vizsgált terület tulajdonságait s az esetleges betegség- és fertőzéstípusokat.

Ezek után jöhet jól a standon látott másik modell, az egyébként igencsak méretes permetező drón. „A permetszert adott gócpontokba, az előzőleg megadott feltételeknek megfelelően tudjuk kijuttatni” – tette hozzá a cég képviselője, aki később működés közben is bemutatta az eszközöket a rendezvény látogatóinak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu