Back to top

Készenlétbe állították a drónokat is Bábolnán

Elekeződött a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferencia. Egy kis ízelítő az újdonságok közül. A precíziós gazdálkodás egyik legismertebb eszközeit, az agráriumra specializálódott drónokat is megtekinthetik a Bábolnai Gazdanapokon - csütörtök délután működés közben is.

A 31. Bábolnai Gazdanapok kiváló színtere a legmodernebb mezőgazdasági technológiák bemutatásának – egyebek mellett a precíziós technikák során használatos speciális drónoknak is.

Ezekről az eszközökről kaphattak részletes tájékoztatást a látogatók a Duplitec Kft. standján, ahol megtudtuk: sokan vannak azok a gazdák, akik bár szívesen használnák a drónokat, csekély ismerettel rendelkeznek azokról.

Frikker Attila, a piacvezető DJI drónok hivatalos hazai disztribútoraként működő cég üzletfejlesztési munkatársa éppen ezért hangsúlyozta lapunknak: területre szabott javaslatokkal tudnak szolgálni a gazdálkodóknak az eszközök használatára vonatkozólag.

„Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen szenzorral működtetjük a drónunkat, illetve nem kevésbé fontos kérdés az is, hogy milyen szoftveres feldolgozást alkalmazunk hozzá.”

S hogy mégis milyen lehetőségek rejlenek ezekben az eszközökben? A cég standján is látott

feltérképező drónok egyike például 20 levegőben töltött perc során 50 hektárnyi területet képes „átfésülni”.

Mint Frikker Attila elmondta, ennek az eszköznek a használatával ki lehet mutatni például a gyomnövényzetet, a növények esetleges fertőzéseit vagy éppen a talaj tápanyagellátottságát. Egy közepes teljesítményű laptoppal fél órán belül kaphatók meg a szükséges adatok, miután a drón a „küldetését” előre programozott útvonalon, a kezdeti pontra visszatérve teljesítette.

A kezelés tehát egyszerű, a kiértékeléshez azonban nem árt szakember segítségét igénybe venni, aki pontosan meg tudja határozni a vizsgált terület tulajdonságait s az esetleges betegség- és fertőzéstípusokat.

Ezek után jöhet jól a standon látott másik modell, az egyébként igencsak méretes permetező drón. „A permetszert adott gócpontokba, az előzőleg megadott feltételeknek megfelelően tudjuk kijuttatni” – tette hozzá a cég képviselője, aki később működés közben is bemutatta az eszközöket a rendezvény látogatóinak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Megújuló Valtra traktorszériák

Az AGCO konszernhez tartozó finn traktorgyártó a Valtra, ebben az évben az N-, T- és S szériájú traktorainál áttér a Tier 5/Stage V normás motorokra, ezzel a legszigorúbb füstgáztisztasági követelményeket képes teljesíteni.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.