0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nagy István: át kell lépnie az agráriumnak a digitalizáció korába

„Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság” – fogalmazott a Bábolnai Gazdanapokon Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint lehetővé kell tenni mind az eu-s, mind pedig a nemzeti forrásokkal a technológiai fejlesztéseket a gazdák számára.

A 31. Bábolnai Gazdanapok programjainak gerinceként szolgált az első alkalommal megrendezett SMARTFARM precíziós konferencia, amelynek megnyitóján Nagy István agrárminiszter is beszédet mondott. A tárcavezető ezt követően összefoglalta lapunk számára a precíziós gazdálkodás jelenlegi, magyarországi helyzetével kapcsolatos aktualitásokat. Mint mondta, jelenleg még csak az út kezdeti szakaszán tartunk, s onnan nézzük azokat, akik már alkalmazzák és használják a legmodernebb gazdálkodási formákat. Nagy István szerint ez jó jel, hiszen így tudjuk, merre tart az ágazat, valamint azt is, mi szükséges a jövőbeli versenyképességhez.

„A SMARTFARM konferencia és az egész Bábolnai Gazdanapok azt a célt szolgálja, hogy felhívjuk a gazdák figyelmét arra, hogy e technológiák használata elengedhetetlen a piacon való helytállásukhoz”

– egyértelműsített az agrárminiszter. Tapasztalatai szerint egyre több Magyarországon a témával foglalkozó rendezvény és konferencia, ami nem csoda, hiszen korszakváltás előtt áll az ágazat: át kell lépni a digitális korba a mezőgazdaság területén is.

„A kormány agrárdigitalizációs stratégiája segíthet abban, hogy „átvigyük” magyar mezőgazdaságot a 21. századba” – folytatta Nagy István, aki szerint ez azért is fontos, mivel a hazai gazdák más technológiai színvonalat szoktak meg s egyebek közt más termesztési kultúrában nevelkedtek. A tárcavezető szavai szerint éppen ezért fontos, hogy a kormányzat az Európai Unió Közös Agrárpolitikájában olyan célokat fogalmazzon meg, amelyek elérésével a technológiai fejlesztések elérhetővé válnak a magyar gazdák számára. „Az azokból származó eu-s, valamint a nemzeti forrásokkal is lehetővé kell tenni mindezt” – fogalmazott Nagy István, hozzátéve, hogy az agrárium digitalizációja bizony ma a legfőbb kérdés az ágazatban.

 

youtube://v/24mfAccOX8g

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság