Back to top

Nincs más út, mint a digitalizáció

A mezőgazdaság versenyképességének megőrzése érdekében elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás eredményeinek mielőbbi adaptálása, ebben pedig nem szégyen más országoktól tanulni – mondta el Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Bábolnán megtartott SMARTFARM konferencián.

Szemléletformálás, az újra való nyitottság és bátorság kell ahhoz, hogy a precíziós technológiák segítségével a mezőgazdaságot is a 21. századba „húzzuk át” – mondta el a Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett SMARTFARM konferencián megtartott nyitóbeszédében Nagy István. Az agrárminiszter kifejtette:

minden erőnkkel azon kell lenni, hogy termelők versenyképessége javuljon, ehhez pedig elkerülhetetlen a modern technológiák sikeres és mihamarabbi alkalmazása.

Ebben a folyamatban nem szégyen tanulni holland barátainktól – fogalmazott a miniszter a kiállítás díszvendégére, Hollandiára utalva.

A precíziós technológiák után a mezőgazdaság negyedik fázisát kell megvalósítani, amelyet a tudás megfelelő alkalmazása jellemez – fejtette ki előadásában az eseményen Juhász Anikó az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Ebben a fázisban a puszta technológia alkalmazása helyett egy összehangolt rendszerben kell értékelni és a versenyképesség érdekében felhasználni az adatokat.

Az előadásban elhangzott: a folyamatot nagyon komolyan gondolják a Közös Agrárpolitika megalkotásában résztvevők is, amely további ösztönzőket jelent a továbblépéshez a gazdáknak és a közigazgatásnak egyaránt.

A precíziós növényvédelem eredményeiről és lehetőségeiről beszélt Gyuricza Csaba. A NAIK főigazgatója kifejtette: Magyarország egyelőre gyerekcipőben jár a precíziós technológiák alkalmazása terén, de képesek vagyunk gyorsan tanulni és előrelépni. A főigazgató előadásában konkrét növényvédelmi eljárásokat ismertetett.

MMG - Nagy István agrárminiszter a precíziós gazdálkodás fontosságáról

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal

Lapunkban rendszeresen tudósítunk a bő 2 millió hektár hazai erdő 56 százalékát kezelő állami erdőgazdaságok közjóléti beruházásairól. Nagy István agrárminiszter szerint az erdőknek továbbra is közösségi célokat kell szolgálni, és ebbe az állami erdőgazdaságok gazdasági tevékenysége mellett szervesen beletartozik a közjóléti szolgáltatás is.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Sikeres évet zárt 2018-ban az Agrárminisztérium

A jogalkotás területén az Agrárminisztérium volt a legaktívabb tárca az elmúlt évben. Az 55 rendelet, 6 törvény és 10 kormányrendelet mellett, a tárca további 4 törvényjavaslatot készített elő és nyújtott be az Országgyűlés elé. A sikerrel megkezdett programok folytatásán túl többek között az élelmiszerbűnözés visszaszorításának ügye, valamint a sertés-és baromfi járványok álltak a minisztérium tevékenységének a központjában tavaly.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

Visszakerült a kettős minőségű élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozási javaslat

Az újabb V4 összefogásnak köszönhetően, a decemberi módosítást követően, a román elnökség visszatette a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe.

2019 az intenzív nemzetközi együttműködések éve

Ausztria, Georgia és Moldávia nagyköveteivel találkozott Nagy István agárminiszter Budapesten a nemzetközi agrárkapcsolatok fellendítése érdekében.

Nagy István agrárminiszter: ki kell törni az alapanyag-termelő szerepből!

A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét és a versenyképességet látja a fő fejlesztendő területeknek Nagy István, aki szerint mennyiségi értelemben már vannak komoly eredmények, de jobb jövedelmezőséget kell elérni az agráriumban.

Az anyaországi gazdaságot is erősítik a külhoni vállalkozások

Az anyaországi gazdaság azáltal csak erősödhet, ha a külhoni magyar vállalkozások is megjelennek a magyar piaci folyamatokban - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter pénteki vajdasági látogatásán.

Ridegek és kemények: ők lesznek a jövő mezőgazdasági dolgozói?

A mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányra a világ számos pontján keresik a megoldást a szakemberek. Az emberi dolgozókat kiváltó robotokban nagy lehetőségek vannak, kiváló példa erre Sweeper, amit – vagy akit – az USA kaliforniai üvegházaiban tesztelnek.