0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nincs más út, mint a digitalizáció

A mezőgazdaság versenyképességének megőrzése érdekében elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás eredményeinek mielőbbi adaptálása, ebben pedig nem szégyen más országoktól tanulni – mondta el Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Bábolnán megtartott SMARTFARM konferencián.

Szemléletformálás, az újra való nyitottság és bátorság kell ahhoz, hogy a precíziós technológiák segítségével a mezőgazdaságot is a 21. századba „húzzuk át” – mondta el a Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett SMARTFARM konferencián megtartott nyitóbeszédében Nagy István. Az agrárminiszter kifejtette:

minden erőnkkel azon kell lenni, hogy termelők versenyképessége javuljon, ehhez pedig elkerülhetetlen a modern technológiák sikeres és mihamarabbi alkalmazása.

Ebben a folyamatban nem szégyen tanulni holland barátainktól – fogalmazott a miniszter a kiállítás díszvendégére, Hollandiára utalva.

A precíziós technológiák után a mezőgazdaság negyedik fázisát kell megvalósítani, amelyet a tudás megfelelő alkalmazása jellemez – fejtette ki előadásában az eseményen Juhász Anikó az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Ebben a fázisban a puszta technológia alkalmazása helyett egy összehangolt rendszerben kell értékelni és a versenyképesség érdekében felhasználni az adatokat.

Az előadásban elhangzott: a folyamatot nagyon komolyan gondolják a Közös Agrárpolitika megalkotásában résztvevők is, amely további ösztönzőket jelent a továbblépéshez a gazdáknak és a közigazgatásnak egyaránt.

A precíziós növényvédelem eredményeiről és lehetőségeiről beszélt Gyuricza Csaba. A NAIK főigazgatója kifejtette: Magyarország egyelőre gyerekcipőben jár a precíziós technológiák alkalmazása terén, de képesek vagyunk gyorsan tanulni és előrelépni. A főigazgató előadásában konkrét növényvédelmi eljárásokat ismertetett.

youtube://v/24mfAccOX8g

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu